ÇİZGİ ROMAN SANATÇISI CENGİZ ÜSTÜN 2022’DE SOSYETE ART’TA!..

Sosyete Art’a tekrardan hoş geldiniz Cengiz Üstün.

Son zamanlarda size esin kaynağı olan işlerinizden bahseder misiniz? Sanat eskilerden yol alıp yeni rotalara giden uzun bir yol. Bu yolda yaptıklarınız ile mutlu oluyor musunuz? Sanata verilen değer dünyada yeterli mi?

C.Ü. : Son 1 senedir ‘Atölye Cer’ sanatçısıyım. Atölye Cer, ‘İyilik için Sanat derneği’ ve ‘Ege yapı’ işbirliğiyle, sanatçılara mekân ve sergi salonu sağlayan bir platform. Şubat ayında (1-15 Şubat arası) Atölye Cer ’in Yedikule’deki sergi alanında Atölye Cer sanatçısı Kerem Topuz’la ortak bir sergi açacağız. Fantastik Türk Sineması’ndan figürler sergimizin genel konusu olacak. Bu sergi ile birlikte eserlerin nft versiyonları da satın alınabilecek. Nft galerisinde sergide olmayan versiyonlarını görebilecekler. Kim bilir belki nft’sini alana orijinalini de hediye edeceğim; böylece hem orijinaline ve orijinal nft’sine sahip olabilecekler. Dijitaldeki Telif hakları konusu için güzel bir gelişme.

Karikatür içinde kahramanlarınızı çizerken nelere dikkat edersiniz? Verilen mesaj, gündem ve espri işinizin bir parçası. Başarıya ulaşmanın yolu sizce nedir? Görmek istediğiniz sanatsal başarıya ulaşmak için daha sanat adına neler yapılmalı dünyada? Etkinlik, fuar, sergi vb.

C.Ü.: Karikatür yaptığım çizgi roman sanatına komşu duran bir sanat. Daha çok gazeteciliğe yakın ama. Gündem işleniyor. Gündem için gazetelerin yanında muhakkak mizah dergileri de takip edilmeli. Festivallerle izleyici ile bulaşabiliyor karikatürist ya da çizgi romancı. O yüzden etkinlik alanları önemli.

Sanatçılar da değişimlere kapılır. Sizin tarzınızda da böyle değişimler oluyor mu? Gerek konu gerekse de yazdığınız hikâye içinde?

C.Ü.: 25 yıl önce çizdiğim çizgi romanlar hala yeni baskılarını yapabiliyor. Bu sevindirici, kahramanları yaşatır hale getiriyor. Yeni de çiziyorum; Üzeyir çizgi romanı yaptım; 20 sayfa tam macera. Bu bir fasikül olacak. Macerayı Seven Adam için de fasikül düşünüyorum. M.S.A ve Kunteper’in figürlerini ürettik. Üzeyir’in de fasikülün ardından bir figürü hazırlanacak.

Keyif alarak yaptığınızı düşündüğümüz sanatınızda dünyada nerelere ve hangi yeniliklere ulaşmak istiyorsunuz?

C.Ü.: Dergilere kapalı kalmamak, sergilerle daha görünür olmak ve kolleksiyonerlere ulaşmak.

Sanat evrensel bir boyutken bu mesleğe nasıl gönül verdiniz? Başlamak zor oldu mu? Sizi etkileyen ünlü karikatüristler kimlerdi?

C. Ü.: Yerli ve yabancı sanatçılardan etkilendim, okuldaki (M.S.Ü.) eğitimim yanı sıra mizah dergilerinin daha çok olduğu ve tirajlarının yüksek olduğu dönemlerde bir çoğunda çalışma fırsatı buldum. Dergi içi etkileşimlerin yanı sıra Amerikan ve Avrupa çizgi romanını da takip ettim. Amerikan underground karikatür sanatçısı Robert Crumb çok etkilemiştir bizi.

Çalıştığınız Uykusuz dergisi ile ulaştığınız hayran kitlesi sizden ne bekliyor?

C.Ü.: Şu sıralar ‘Üstün Bradırs’ serisini yapıyoruz haftalık ‘Uykusuz Dergisi’nde. Çocukluğumuzdan beri biriktirdiğimiz anıları yazıp çiziyoruz. Dönemler ve İstanbul fonu eşliğinde lezzetli bir iş çıkarıyoruz biraderle.

Sizin gibi karikatürist olan Türk çizerleri ile nasıl bir gelecek bekliyorsunuz? Aranızdaki sanatçı dostluğundan bahseder misiniz?

C.Ü.: Nft bekleniyor karikatüristlerden, bu oluyor, olacak ama uzun çizgi roman da ayakta kalmalı diye düşünüyorum. Bireysel bir çizgi roman üretmek günümüzde çok zorlaştı. Belki ekipler oluşacak bu şekilde çalışmalar yürütülecek.

Sosyete Art’ta tekrar sizi görmek çok güzel ve heyecan verici oldu. Teşekkürler

C. Ü.: Teşekkürler. Tüm ‘Sosyete Art’ okurlarına sevgiler.

Exit mobile version