DEMİR ARKMAN

TEKNOLOJİ NEDİR VE HANGİ TEKNOLOJİ SİZİN İÇİNDİR ?

Ben hangi bilgisayarı alacağım?

İş yapmak için bilgisayar şart mı telefon yetmez mi?

Neden şirket bana gülle gibi bir bilgisayar verdi ki?

Merhabalar,

Sizlerin de çevresinde ya da ailenizde ya da hatta direk sizin aranızda bu tip sorular soranlar mutlaka vardır.

Teknoloji artık hayatımızın içinde kaçınılmaz bir iletişim aracı halini aldı. Bu nedenle gerek kişisel gerek iş hayatında kullandığımız ve işimizin çok önemli bir hacmini kapsayan teknoloji bir çok farklı noktada artık vücudumuzun bir parçası gibi oldu.

Öncelikle günlük hayatımızda sosyal medya, hızlı paylaşımlar, beğeni yarışları gibi konular nedeni ile akıllı telefonlar hepimizin elinden düşmez birer cihaz oldu. Aslında akıllı telefon dediğimiz cihazlar başlı başına küçük ekranlara sahip bilgisayarlardır. Her şey yapılabilir. Ama ekranların küçük olması, cihazların güçlerinin çok yüksek olmaması, programların ekrana göre özelleştirilmesi ile anca belli oranda ekrana sığan ve büyük büyük görseller nedeni ile ekrana az bilginin sığması cihazların kullanımını ana hatlarda belirleyen nedenler oldu. Instagram, Facebook, Whatsapp, BİP, Signal, Mail, vb ekranlarına dikkat ederseniz ufak ekranda gözlerimiz rahat görsün diye her şey ekrana göre belirlenir. Bu nedenle aşırı detay olmaz.

Bu noktada bilgisayarlar devreye girer. İşlerimiz, detaylı ve çok bilginin sığdığı ekranlar, bir çok iş amaçlı ya da yaratıcılık amaçlı programların rahat çalışması gibi sebeplerden bilgisayarlar tercih edilir. Açıkçası benim klavye ve Mouse olması açısından da tercihin kesinlikle bilgisayar olmaktadır.  Ayrıca güçleri de çok yüksek olabildiği için bir çok iş için hatta günümüzde popüler olan oyun oynamak için bilgisayarlar daha çekici hale gelmektedir. 1 makine ile hem iş, hem oyun, hem kişisel, hem video izlemek, vb bir çok işlemi rahatça yapabiliriz.

Ayrıca iş hayatında da bilgisayar önemlidir, bunun sebebi de bilgi güvenliği ve yönetim kolaylığıdır. Virüs, Hacking gibi bir çok konuda bilgisayarlar daha rahat yönetilebilirler. Daha fazla detayı ile oynayabilirsiniz. Hele ki hesap işlerinde muhasebe işlerinde de çokça ve rahatça kullanılır. Düşünsenize yandaki nümerik tuşlar sayesinde tıkır tıkır muhasebede sayılar rakamlar tutarlar yazılabilir. Bu da bilgisayarı işinizin amacına uygun  hale getirir.

Bilgisayarlarda belli ufak programlar kullanmak, video izlemek, internette gezmek için hafif ve uygun fiyatlı bilgisayarlar işinizi görebilirken, oyun oynamak için daha güçlü, güçlü olunca çok ısındığından soğutması da iyi olan makineler gereklidir. İş hayatında da sadece mail cevapladığınız durumda küçük taşınabilir makineler işe yararken, yüklü devasa excel dosyalarını açmak, mimari çizimler yapmak, video üretmek gibi zor işler için daha güçlü ve ağır makineler gereklidir. Şirketinizin size verdiği makineler de bu nedenle işinizin amacına uygun olmalıdır. Sizin bilgisayarınız ağır yan masadaki arkadaşınızın ki küçük ve hafif olabilir. Çok da takılmayın.

Hayatımıza yeni yeni daha da fazla giren tabletleri de kısaca aslında ele alabiliriz. Tabletleri de akıllı telefonlar gibi görebiliriz. Fakat bunlar daha yeni yeni şirketlerin sahada kullandığı cihazlar halini alarak, çok daha fazla iş programları hazırlanarak kullanımlar artmaktadır. Örnek olarak bir süredir maliyeden gelip bazı şirketinizin tanımlarını yapan arkadaşlar, sigorta firmalarının personelleri bilgisayarlar yerine dokunmatik rahat çalışan programlara sahip tabletler ile ziyaretler yaparak hızlı ve kolayca kayıt alabiliyorlar.

Yukarıdaki uzun uzun yazdığım yazıların ana fikri olarak teknolojinin aslında nasıl tercih edeceğiniz tamamen kullanım amacınızla belirlenir. İletişim arama yapmak, iki mail cevaplamak ve anı fotoğrafları ile sosyal medya isterseniz akıllı telefon işinizi görecektir. Ama iş için kullanmak, daha rahat ve hızlı yazarak mail cevaplamak ve de farklı programlar kullanmak için bilgisayar (PC), oyun da oynamak için daha büyükçe PC kullanmanız gereklidir.

Düşünsenize çok güçlü çok pahalı çok ağır bir oyun bilgisayarı alıp Word ile yazı yazıyorsanız, boşuna gereksiz çok para verdiniz demektir.

Amaçlarınızı belirleyin.

İhtiyaçlarınızı belirleyin.

Sonra teknolojiye odaklanın.

UNUTMAYIN TEKNOLOJİ BİR ARAÇTIR…. AMAÇ DEĞİL….

Bu yazı için ayırdığınız zamana teşekkür ederim.

Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Manşet Haberler ...