TAMEV DERNEĞİ KURUCU BAŞKANI NURAY MARCAK’LA TAMEV HAKKINDA SÖYLEŞİ

Nuray Hanım, bize ‘Toplumsal Açlıkla Mücadele ve Eğitim Derneği’ kısa adı ile TAMEV’i bize anlatır mısınız ? Derneğin kurulma amacı nedir?

İyilik yapmak için zaman ve sebep beklemeyenler dünyayı kurtaracak düşüncesi ile başlayan; Toplumsal Açlıkla Mücadele ve Eğitim Derneği- TAMEV, toplumda sosyal bilincin artması konusunda ilkelerimizi saptayarak tüm gönüllüler gibi, ülkemize katkı sağlamak amacıyla 20 Aralık 2020 tarihinde ‘Biz de varız’ diyerek; derneğimizi hayata geçirdik.

Açlık ve yoksulluk sınırı altında yaşayan bireylerin koşullarının iyileştirilmesi öncelikle birinci amacımız. Bunun dışında yeterli ve doğru beslenme konularında toplumun bilinçlendirilmesi, israfın önüne geçerek geri dönüşümün toplumun tüm kesimlerine yayılması, gıda güvenliği, gıda güvencesi ve gıda bankacılığını da desteklemek hedeflerimiz arasında. Sürdürülebilir tarım ve Ata tohumu gibi konularda da gene çalışmalarımız sürdürüyoruz. Bu amaçları gerçekleştirebilmek için de sosyal medya platformlarında farkındalık çalışmaları düzenliyoruz. ‘Neler yapabiliriz?’ konusunda da, herkesin fikrine değer verdiğimiz için açıkçası olabildiğince tarafımıza dönüş bekliyoruz.

Sizi diğer derneklerden ayıran şey nedir?

Belki de cevaplanması en zor ama bizim için anlamlı bir soru. Bizi diğer derneklerden ayıran en büyük özelliğimiz; basit, tek bir amacımız ‘AÇLIK’ gibi gözükse de, duygusal açlık, doğru tarım, israf, geri dönüşüm, sürdürebilir tarım, doğru beslenme, sağlık ve eğitim derken; iyilik için her alanda var olmamız.

Neden AÇLIK; diye sorarsanız da, hangi koşulda olursa olsun tüm insanlığın temel ihtiyacı beslenme; buna bağlı olarak da açlık tüm insanlığın en büyük sorunu… Savaşta, hastalıkta, salgında, tüm doğal afet olaylarında bile insanlığın olmazsa olmazı diye düşünürken; tüm dünyayı etkisi altına alan Pandemi ile birlikte şartların daha da ağırlaştığını fark ettik. Bu dönemde, hastalıktan ölenlerden daha çok açlıktan ölecek insanların olacağının açıklanması bize daha çok ihtiyaç olduğunun bir işareti idi sanki…

Başlamak için şartların mükemmel olmasını beklemedik, şartları mükemmelleştiren başlangıcın kendisidir diye düşünerek yola çıktık.

Neden TAMEV?

Derneğimizin ismini gerçekten çok düşündük. Belki de en zorlandığımız konu oldu. Birbirimizle o kadar çok paylaştık ve tartıştıkki. Topluma hizmet dedik, içinde açlık olsun, eğitim olsun dedik, kısa adı da anlamlı olsun dedik; derken tüm bunları yapmak için mücadele gerek dedik ve kelimeler birleşti ve TAMEV oldu.

Projelerinizden bahsedebilir misiniz?

Derneğin ilk faaliyeti; ‘’BEBEKLER AÇ UYUMASIN ‘’  ve ‘’SOKAK HAYVANLARI SOĞUKTAN DEĞİL AÇLIKTAN ÖLÜR’’  diyerek; bu iki projeyi aynı zamanda başlattık. Açlıkla mücadelede her canlı için değerli diyerek Corona’da en çaresiz durumdaki sokak canlıları için ve ağır ekonomik şartlarla mücadele eden bebekli ailelerimize destek olmak amacıyla TAMEV ve Uluslararası Lions 118T Yönetim çevresi olarak güçlerimizi birleştirdik.

Sokak hayvanlarına 1 ton 250 kg mama dağıttık.

Bebeklerimizin doğru beslenerek sağlıklı büyümesi için de her bebeğin kendi bünyesine özel gıda takviyesi yaparak doğru ve sağlıklı beslenmesine özen gösterildi. Bebeklerimize mama yanında ihtiyaç ürünleri de temin edildi.

2022 ile başladığımız ve yıl boyunca sürdüreceğimiz ‘BİR ÖĞÜN DE BENDEN’ projemiz var. Tamev Derneği olarak  isteğiniz menüyü seçmebiliyorsunuz (etli ya da tavuklu) ve biz sizin adınıza ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyoruz.

Et/ pilav/ ayran/  Helva 25 TL, Tavuk/pilav /ayran / Helva 20 TL

Çocukluk çağı kanserlerine güncel yaklaşımları Liv Hospital’le yaptığımız ortak çalışmalarla destekliyoruz. Bilecik’te yapılması planlanan Gastronomi okulu ve doğal tarım konuları üzerine paylaşımlar ve yöresel işaretli ürün tanıtımları, kadın kooparatiflerinin desteklenmesi de gene Şubat ayı ajandamızdan.

Bunun dışında, İstanbul Muhtarlar Federasyonu Başkanı ve ekibi ile neler yapabileceğimizi paylaştık ve en yakın zamanda da prokol imzalayarak işbirliği yapacağız.

Ayrıca özel günleri de avantajımıza çeviriyoruz… Tamev özel gün sertifikalarımızla tükenecek ürünler yerine sizi her zaman hatırlatacak anı bırakabilirsiniz ve özel günlerininiz daha anlamlı hale getirebilirsiniz. Her yardım akabinde sertifikalar bağışçılarımızla paylaşılıyor.

Size nasıl ve nerelerden ulaşabiliriz?

Sevdiklerinin anısına iyilik yapmak, ihityaç sahiplerine erişmek isteyenler için; Facebook üzerinde ‘Tamev’, Instagram ve Twitter’da ‘tamevdernegi’ olarak bulunuyoruz. Yaptığımız işleri ve yeni projeleri buradan takip edebilir ve bizimle iletişime geçebilirler. Bunun dışında, info@tamev.org.tr adresine mail atabilir, www.tamev.org.tr üzerinden de sayfamızı inceleyebilirler.

Bağış yapmak, ‘bir öğün de benden’i desteklemek isteyenler;

Akbank/Acarkent Şubesi

İBAN: TR39 0004 6013 6288 8000 0260 10

Toplumsal Açlıkla Mücadele ve Eğitim Derneği Akbank hesabına; açıklamaya ‘bağış’ yazarak yardım yapabilirler.

Sanatı ve Sanatçıyı da destekleyen çalışmalarınız da var bildiğimiz kadarıyla, paylaşır mısınız?

Evet. Egemen Cam atölyesinde ustamız Mehmet Kömürcünün el yapımı ile hayat bularak iyilik  haline gelen Tamev İyilik Kaplumbağalarımız var. Adet fiyatı 500 TL olan kaplumbağaların Sadece derneğimize destek amaçlı üretilen kaplumbağaların satışı yok ve tamamen bağış maksatlı. Aynı şekilde Turna kuşlarımız var; büyük boy 1500 TL, küçük boy 1000 TL, çifti 2100 TL.

Article Categories:
Manşet

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Manşet Haberler ...