TARİHTEN GÜNÜMÜZE ENTERESAN İLK’LER

Yazan: Binnur Çaydaş

Giyim kuşam konusu insanlığın var oluşundan bu yana hayatımızın vazgeçilmezi olmaya devam etmiştir. Moda, sosyal bir varlık olan insanın yaşam anlayışını şekillendiren en önemli kavramlardan biridir. İlk insanların karınlarını doyurduktan sonra hakkında fikir yürüttükleri ilk konuların başında moda gelmiştir. Moda denince aklımıza çoğunlukla giyim kuşam alanındaki yenilikler ve davranışlar bütünü gelse de moda hayatın her alanına dair yenilik ve zihniyet kalıplarını ifade eder.    Bakalım bu giyim kuşam konusunda enteresan İLK’lerin birkaçı nelermiş,? Beraber şöyle tarihe doğru bir gözatalım,,,,!     Kıyafet satan dünyanın ilk mağazası eski Roma’da açılmıştır!   

1- Dünyanın ilk moda dergisi, 1678 yılında Fransa’da erkeklere yönelik olarak basılmıştır. Kadınlara yönelik moda dergisi de ancak 10 yıl kadar sonra çıkmış!   

2-  Rus askerleri çorap giymeye 2007 yılında başlamış, öncesinde ayaklarını bez parçası ile sararlarmış!   

3- Orta Çağ Avrupa’sında insanların sosyal statüleri giydikleri kıyafetin renginden anlaşılırmış. Asiller kırmızı, köylüler kahverengi ve gri ve tüccarlar, bankerler ve üst sınıf insanlar yeşil giyerlermiş!   

4-Eski zamanlarda takılan kolalı yakalara “baba katili” denmesinin sebebi, birçok erkeğin bunları takarken boğularak ölmesiymiş!

5- İlk kıyafet logosu Lacoste’un işlemeli timsah logosuymuş!   

6-  Napolyon’un askerlerinin üniformalarının kol kısımlarına dikilmiş olan pirinç düğmelerinin esas amacı, askerlerin burunlarını kollarına silmesini önlemekmiş!   

7-  Keşfedilen en eski ayakkabı M.Ö. 3500 yıllarına aittir ve Ermenistan topraklarında keşfedilmiş,,,!   

8- Tarihte bilinen en eski iğneler bundan 30 bin yıl öncesine (M.Ö.28000) aittir. O dönemlerde iğneler hayvan kemiklerinden yapılıyormuş!

9-  Bugün kadın, erkek herkesin kıyafette en önemli parçalardan biri olarak gördüğü gömlekler 19. yüzyıla kadar erkeklerin iç çamaşırı olarak kabul ediliyormuş!   

10-  Roma ve Bizans döneminde mor rengi, yüksek bir asaleti simgelediği için bu renkten yapılan pelerinleri sadece imparatorlar ve hakimler giyebilirmiş!   

11-Kadınlar için üretilen en eski giysi peştemal. İkinci sırada ise peştemalın bir versiyonu olarak üretilen ve günümüzdeki şeklini çok uzun bir süre sonra alan etek!

 

12-Dünya Savaşı sırasında naylon çorapların üretimi durdu, çünkü eldeki bütün naylonlar artık sadece paraşüt yapımında kullanılıyordu. Naylon çorap şıklığından vazgeçmek istemeyen kadınlar da bacaklarına içinde pudra tanecikleri bulunan bir solüsyon sürmeye başladılar. Solüsyon kuruduktan sonra da bacaklarının arkasına eye liner’la ince birer çizgi çekiyorlardı. Buna şakayla karışık “sıvı çorap” adı veriliyordu.

Article Categories:
MODA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Manşet Haberler ...