BARIŞ KARADUMAN İLE HAYATTAN VE MÜZİKTEN KONUŞTUK

  1. SUNA BAYKAM SAPAN: Sosyete Art’a hoş geldiniz Barış Bey. Müzik ve sanat sizin için ne anlam ifade ediyor hayatta?
  • BARIŞ KARADUMAN: Merhaba. Tüm sanatseverlere sevgi ve selamlarımı sunuyorum. Sanat ve müzik benim için esas olarak kendimi ifade ediş ve var oluş biçimim. Kendimi en güzel şarkı yazarak ifade ettiğimi düşünüyorum. Müzikle ilkokul yıllarında kendi kendime org çalarak tanıştım. İlk grup ve sahne deneyimim lise grubunda perküsyon çalarak oldu. Birçok konser verdik amatör ruhla. Üniversite yıllarında Edebiyat öğrencisiyken yoğunlaştığım ve ardından çeşitli atölyelerde edindiğim şiir bilgisini şarkı sözü yazarken kullandım. Sonraları beste yapmaya, seslendirip kaydetmeye başladım ve tek tek yayınladım. Kısaca hayatımın her döneminde müzik ve edebiyatla iç içe oldum. Olmaya da devam edeceğim. Bir yandan da Konak Bilim ve Sanat Merkezi’nde Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenliğine devam ediyorum. Özel yetenekli öğrencilere Yaratıcı Yazarlık dersleri veriyorum. Şarkı yazmak benim için öyle bir tutku ki bazen yarım şarkılarımı tamamlayamadan ölürsem diye kaygılandığım oluyor.
  1. Şarkı sözlerinizi ne gibi zamanlarda yazıyorsunuz? Zor olduğunu biliyorum. O yüzden seçili bu özel kelimelerin sırrını merak ediyoruz… ☺
  • Herhangi bir duyguyu yoğun yaşadığım dönemlerde sözler ve besteler oluşuyor. O duygu da genelde sevgi oluyor. Sevdiğim ne varsa onları anlatıyorum şarkılarımda. Esas sır hissetmek. Tabi sadece kaba inşaat için 🙂 İnce işler için ise kalem oynatma yeteneği ve estetik bir algı gerekiyor. Bazen yarım saat sürerken bazen aylar sürebiliyor bir şarkı sözünü tamamlamak.
  1. Youtube’da birçok klipiniz var. Hedefiniz nedir? Turne veya konser tercihiniz nereleri ve nasıl etkinlikler?
  • Hedefim yapabildiğim kadar güzel beste yapmak. Onuncu bestemi klibiyle birlikte temmuz ayında yayınladım. Müziğin üretim kısmını piyasa ya da sektör kısmından daha çok seviyorum. Sevdiğim müzisyenlerle birlikte ortak projelere de açığım.
  1. İzmir Bornovalısınız. İzmir’den birçok sanatçı  meşhur olarak birçok esere imza atıyor. Siz ne zaman sektöre girdiniz? Hit parçalarınızdan hangisini paylaşalım Sosyete Art okurları için?
  • Müziğe profesyonel olarak Umut Kaya ile 2008 yılında yayınlanıp iyi bir çıkış yakalayan “Mevsimler Geçerken” ve “Yanıma Yataydı” şarkılarının sözlerini yazarak başladım. Ardından Mesam üyesi oldum. Yazmaya ve bestelemeye devam ediyorum. Şarkılarım arasında Bitaraf’ın yeri ayrıdır. Diğerlerinde sevdiklerimi anlattım. Bitaraf’ta ise kendimi. Hangisini en çok sevdiyseniz onu paylaşabilirsiniz.
  1. Sanatseverlerin okuyarak duygularınızı anlaması için bizlere sanatta neden müziği seçtiğinizi anlatır mısınız?
  • Beni sanat dalları arasında açık ara en çok etkileyen müzik oldu. Müzik hayatın ta kendisidir. Müzik aletleri ile sınırlandırılamaz. Havanın, suyun, kuşların hepsinin bir müziği var. Dinlemesini bilene her şey müziktir. İnsanın kendisi de bir müzik aletidir.  O  yüzden müziğim müziksin müzik 🙂
  1. Sahne aldığınız yerlerde nasıl bir atmosfer oluşuyor?
  • Bir süredir meditasyon müziklerine yöneldim.  Aquadrum ile şaman davulu çalıyorum özel gecelerde ve yoga kamplarında. Mistik bir atmosfer oluşuyor haliyle. Piyasadan ve sistemden uzak kafa dengi küçük gruplara müzik yapmayı tercih ediyorum.
  1. Hayalinizde hangi ülke ve ortamda yaşamak isterdiniz?
  • Bütün dünyayı gezmeyi görmeyi isterim ama İzmir’den başka bir yerde yaşama hayalim yok.
  1. Notalarınız ve şarkı sözlerinizden vokal yeteneğinize kadar tam bir sanatçısınız. Gençlere neler önerirsiniz? Motive olmaları, sanata vakit ayırmaları ve sevmeleri için.
  • Teşekkür ediyorum. Gençlere önerim müziğe, şiire yön vermiş, kendi tarzlarını oluşturmuş büyük ustaları dinleyip okumaları. İçlerinde sanata ve üretmeye dair bir heves varsa asla bırakmasınlar. Sanattan doğru beslenip üretmeye çalışsınlar. Yazmak, üretmek birikim meselesi ve uzun bir süreç. Kendilerini geliştirerek bu uzun ve özel yolda ilerlesinler.
  1. En sosyal medya hesaplarınızı paylaşabilir misiniz? Ben dahil hepimiz Sosyete Art olarak yanınızdayız!..
  • İlginize ve desteğinize çok teşekkür ederim. Youtube, spotify ve diğer dijital platformlarda Barış Karaduman adıyla arattıklarında şarkılarıma ve kliplerime ulaşabilirsiniz. Sosyal medyada ise instagramı (barskaraduman) aktif kullanıyorum.

TEŞEKKÜRLER…

SUNA BAYKAM SAPAN

Article Categories:
SÖYLEŞİ

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Manşet Haberler ...