Yeraltı edebiyatının gizli kahramanı: Sylvan Clownson!

HABER: EYLÜL AŞKIN / H. SÜHA MUTLU / SUNA BAYKAM SAPAN – NAM AJANS

Bugünkü konuğumuz, yıllardır ürettiği fanzinler ile kendine sadık bir okuyucu kitlesi edinmiş, senelerce uğraşın ardından çıkardığı ilk kitabıyla profesyonel yazarlığa adımını atmış, trajedilere komedi unsuru katarak bizi gülerken düşündüren, asıl kimliğini ailesi ve yakın arkadaşları dışında kimsenin bilmediği, gizemli yazar, kinaye sever palyaço Slyvan Clownson.

  1. Edebiyata olan ilginiz nasıl başladı?

* İlgim, evin bir köşesinde duran yeşil kapaklı kitaplarla başladı diyebilirim. Aziz Nesin ve Yaşar Kemal’i hatırlıyorum. Bir gün açıp birini okudum. Sonra okuldaki kütüphaneye dadandım. Jack London, Jules Verne filan. O kurgunun büyüsü çok ilgimi çekiyordu. Elime geçen her şeyi okudum. Kitapları seviyorum. Hepsi benim olsun istiyorum.

DüşünCe fanzin / Mayıs 1999

Hakan inanılmaz şiirler ve öyküler yazardı. Benim karalamalar vardı. Dedik biz de fanzin yapalım. Şöyle Okul bünyesinde bol sansürlü. Yaptık. Benim sayfalar berbattı ama oldu artık. 😊

İlk Düşün-ce’yi ürettik. 2 sayı çıktı. 2. Sayının bende bile kopyası yok. Sonra üç sayı Kayıp Sokak isimli bir fanzin yaptım. Karafatma diye tek sayılık bir iş. Sonra Beyoğlu’nda Karga Salih’in Şorşak’ında yazılarım çıktı.
Sonra Palyaço doğdu. Yıl 2008.

6) Haziran 2022’de ilk kitabınız İmbik’i Plüton yayınevinden çıkardınız. Nasıl bir kitleye ulaşmayı hedeflediniz bu kitabınızda? Nasıl geri dönüşler aldınız? Kitabınızı alacak olanlar kitaptan neler beklemeli?  

İçerikle ilgili olarak okuyanlardan çok olumlu dönüşler aldım. İmbik’te herkese hitap edecek, akıl gıdıklayan, yüzde gerilme yaratacak şiirler var. Ben üzerime düşeni yaptım. Plüton yayın ve sevgili Toprak Tezcan ülkede yayıncılığın en zor zamanında elini taşın altına koydu ve kitap çıktı.

Literatürde her ne kadar ilk kitap olarak adlansa da içerik oldukça arı. Bence kararı okuyan versin.

7) Tarzından etkilendiğiniz, severek okuduğunuz yazarlar kimler?

8) Türkiye’deki okur profili hakkında gözlemleriniz doğrultusunda neler söyleyebilirsiniz?

9) Ufukta ikinci bir kitap var mı? Farklı türlerde eserler yayınlamayı da düşünüyor musunuz?

10) Peki, roman türünde başarılı bulduğunuz, severek okuduğunuz birkaç kitap ismi verebilir misiniz?

Marquez’den Yüzyıllık Yalnızlık
Harald Braem – Şaman
İhsan Oktay Anar – Puslu Kıtalar Atlası
Haldun Hürel’in Ölerek Yaşıyorum

11) İleride çok okunan, meşhur yazarlardan biri olsanız, imza günlerine davetiye alsanız, kimliğinizi açıklar mıydınız? Kimliğinizi tamamen gizli tutma sebebiniz nedir?

Öyle özel bir sebebi yok. Sırf eğlencesine. Yani sadece bir oyun gibi. Palyaço Fanzin’i hazırlayacak bir avatar lazımdı, Sylvan mahlasıyla başladım. Sonra karakter gelişti. Ona soyisim verdim. Linkedin’de Süleyvan Palyaçoğlu diye profil oluşturdum. Öyle kaldı. Kendimden pek ayırmıyorum Sylvan’ı. Bir de zaten içinde bulunduğumuz çağda kimin kim olduğu pek önemli değil bence. Profil resimleriyle konuşup, kare kafalarla takılıyoruz.

12) Fanzin yazmaya da bir yandan online platformda devam ediyorsunuz. Hangi adresten ulaşabiliriz fanzinlerinize, paylaşabilir misiniz?  Bunun dışında sizinle ilgili haberleri takip edebileceğimiz bir sosyal medya hesabınız var mı? Nereden ulaşabilir okurlarımız size?

Ana akım platformların hepsinde neredeyse varım. Feysbuk’u bir ara çok aktif kullanırdım. Sonra İnsta’da takılmaya başladım o da sıktı. Şimdi Tivitır’da vakit geçiriyorum. Bir sitem vardı kapandı. Eski usul bir blog açtım. En güncel yazılarımı oraya atıp sosyal medya profillerinde paylaşıyorum.

Twitter: palyacofanzin

Instagram: @slyvanclownson

Kitap:
https://www.kitapyurdu.com/kitap/imbik/612291.html

Palyaço Külliyat
https://drive.google.com/drive/folders/1ySREh_sT_s3LyPEakMeZEgm8rb6ixoQ2

Blog
https://palyacofanzin.blogspot.com

Exit mobile version