x
ATÖLYE SÖYLEŞİ

Tuğçe Tanış: “Kafama bir şeyi çok takıyorsam, onu alabilmek için elimden gelenin en iyisini yapmaya çalışırım!”

Tuğçe Tanış: “Kafama bir şeyi çok takıyorsam, onu alabilmek için elimden gelenin en iyisini yapmaya çalışırım!”
  • PublishedKasım 13, 2022

Röportaj: Eylül AŞKIN

(Click here for English: https://artsandseptember.blogspot.com/2024/01/tugce-tans-if-something-is-weighing-on.html )

Bugün oyuncu, oyuncu eğitmeni ve nefes koçu Tuğçe Tanış ile beraberiz.

1) 13 yaşında oyunculuk eğitimi almaya başlamışsınız. Oyuncu olmak istediğinize nasıl karar verdiniz?

  • Küçüklüğümden beri sahneyle hep bir bağım olduğunu hissettim. Şiir okumak, dans etmek, bir şekilde orada olmak istiyordum ve ortaokulda okulumuza gelen bir tiyatro topluluğunu gördükten sonra “Ben de kesinlikle bunu yapmak istiyorum!” dedim. Sonrasında benim için süreç başladı. Oynadıkları oyun beni öylesine etkilemişti ki, kesinlikle bunu yapmak istiyorum demiştim.

2) Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuarı Tiyatro Bölümü mezunusunuz. Mimar Sinan Üniversite’sini kazanabilmek için tam 3 yıl, ısrarla sınavlara girmişsiniz. Üstelik Akademi İstanbul, Eskişehir Anadolu Üniversitesi Tiyatro Bölümü gibi iyi okullara girmiş, birer yıl burada eğitim almış olmanıza rağmen. Sizin için önemi nedir Mimar Sinan’dan mezun olmanın, neden özellikle Mimar Sinan? Kafanıza koyduğunuzu direten ve yapan biri misinizdir normalde de?

  • Mimar Sinan Üniversitesi Tiyatro Bölümüne ilk kez girdiğimde 14 yaşımdaydım. Avlusuna aşık olduğumu hatırlıyorum. Beşiktaş’a ve avluya aşık olmuştum. “Ben kesinlikle burada okumak istiyorum!”, dedim kendi kendime. Tabi bunun yanı sıra eğitmen kadrosu da orada okumayı bu kadar çok istememin en büyük nedenlerindendir. Mimar Sinan’dan önce okuduğum okullarda çok kıymetli ve bana çok önemli katkıda bulunan eğitmenlerden ders aldım ve bu tabi benim için çok kıymetli. Ama Mimar Sinan benim ilk aşkımdı ve oradan mezun olduğum için de çok mutluyum. Evet genelde kafama bir şeyi bu kadar çok takıyorsam onu alabilmek için elimden gelenin en iyisini yapmaya çalışırım 🙂

3) Mezun olduktan sonra “Kurtlar Vadisi Filistin”, “Devrimden Sonra” gibi filmlerde ve “Aramızda Kalsın”, “Çocukluk”, “Siyah Beyaz Aşk” gibi TV dizilerinde yer alıyorsunuz. Sonra aktif olarak tiyatroda daha fazla yer almaya başladığınızı görüyoruz. Televizyon oyunculuğundan uzaklaşmanızın sebebi ne oldu?

  • Aslında bir uzaklaşma kararı olmadı, süreç öyle gelişti diyebilirim. Sahnede olmayı da, kamera önünde olmayı da seviyorum. Son olarak Orçun Benli’nin yazıp yönettiği “Benim Babam Bir Kahraman” filminde oynadım. Mart 2023’te gösterimde olacak.

4) Şu anda tiyatroda Gloria, Red Speedo, Iphigenia, Yalnızlıkla Nasıl Savaşılır, Yalnızlık, Kadın gibi oyunlarda oyuncu olarak, Aşk isimli oyunda ise yönetmen olarak yer alıyorsunuz. Sahne önü ve sahne arkası tecrübenizi karşılaştırdığınızda bize neler söyleyebilirsiniz? Yönetmenlik deneyiminiz tiyatro serüveninizde size neler öğretti, nasıl bir farkındalık kazandırdı?

  •  Ipgineia oyununda da oyunculuğa ek olarak yönetmenlik de yaptım. Yönetmenlik yapmanın tabi bambaşka bir hissi var. Bir dünyayı tamamıyla yaratmaya çalışmak heyecan verici bir deneyim. Tabi oyun seyircinin karşısına çıktığında bir yönetmen olarak kontrol artık sizden çıkıyor ve aslında siz de seyirci oluyorsunuz. Bu beni çok ama çok heyecanlandırıyor ve geriliyorum da açıkçası:) Çünkü oyuncuyken sahnedesiniz ve artık seyirciyle baş başayken kontrol tamamen sizde. Sanıyorum bir teslimiyet meselesi. Bunu her seferinde deneyimlemek güzel. Yönetmenlik yapmaya da devam etmek istiyorum bundan sonraki süreçte.

5) Dünyaca ünlü, Times Square’daki Ionica Tiyatrosu’nun sahibi, oyuncu ve yönetici koçu Anthony Vincent Bova ile çalışma fırsatı yakaladınız. Biraz bu deneyiminizden bahsedebilir misiniz? Aldığınız eğitim mesleğinizde ve hayatınızda neleri değiştirdi? Verdiğiniz eğitimlerde edindiğiniz bu bilgilerden de faydalanıyor musunuz?

  • Antony ile çalışmak çok keyifli ve çok öğreticiydi. Kesinlikle çok iyi bir eğitmen ve bana çok fazla şey kattı. Tabi ben de eğitimlerimde ondan öğrendiğim bir çok şeyi kullanıyorum.

6) Tuğçe Tanış Atölye’nin kuruluşu nasıl oldu peki? Ne gibi hizmetler veriyor, ne gibi etkinlikler düzenliyorsunuz atölyenizde? Verilen eğitimler için herhangi bir yaş sınırı var mı?

  • Tuğçe Tanış Atölye 2020 Mart ayında kuruldu. Bir süredir aklımda olmasına rağmen bekletiyordum bu fikri ama beni çok yakın bir arkadaşım cesaretlendirdi ve sonrasında da  hemen harekete geçtim. Oyunculuk dersleri veriyoruz. Eric Morris Sistemi üzerinden gidiyoruz. 16 Haftalık sınıflarımız açılıyor. Değişik seviyelerde sınıflar oluyor. 18 yaş ve üstü oyuncu olmak ya da yeni bir deneyim kazanmak isteyen herkes için uygundur.

7) Sizce oyuncu olmak isteyen biri sahip olduğu doğal yeteneğin dışında bu alanda başarılı olabilmek için başka ne gibi karakter özelliklerine sahip olmalı?

  • Çalışkan ,kararlı ve tutkulu olmak çok çok önemli bence ve tabi bir de merak ediyor olması… Her şeyi ama her şeyi merak edebilmesi.

8) Oyunculuk veya eğitmenlik namına en ütopik hayaliniz nedir?

  • Ütopik bir hayalim yok sanırım:))

9) Kendinize idol olarak aldığınız, tarzından etkilendiğiniz yerli ve yabancı oyuncular kimler?

  • Merly streep, Cate Blanchett, Marion Cotillard, Marlon Brando, Christop Waltz, Elizabeth Moss izlerken çok etkilendiğim oyuncular diyebilirim.

10) Hem bireysel alanda, hem de Tuğçe Tanış Atölye ile alakalı olarak uzun vadede ne gibi amaçlar koydunuz önünüze? Geleceğe yönelik hedefleriniz neler?

  • Atölyede workshoplar yapmayı ve oyun okuma etkinlikleri düzenlemeyi planlıyorum ve öğrencilerle oyun çıkarmak istiyorum. Kendimle ilgili de almayı planladığım eğitimler var ve tabi ki her zaman tiyatro yapmaya devam:)

11) Transformal nefes ile tanışmanızdan da bahsetmek istiyorum. Nedir transformal nefes? Eğitimlerinizde oyunculuk ile transformal nefes arasında nasıl bir bağ kurdunuz?

  • Transformal nefes bağlantılı bir şekilde nefes alarak oksijenin kesintisiz olarak vücutta dolaşmasını sağlayan bir nefes tekniğidir. Ben 2013 yılında bu teknikle tanıştım ve iki sene boyunca da seanslara katılıp sonra da eğitmenlik eğitimine devam ettim. Bedenime, zihnime, ruhuma çok iyi gelmiş bir teknik. Düşünce yapımı değiştirdi ve kendimle olan ilişkimde farkındalığımı yükseltti diyebilirim. Derslerimde de tabi bu tekniği sahneye hazırlık aşamalarında öğrencilerime uyguluyorum ve faydasını da hep beraber gözlemliyoruz.

12) Okurlarımız size sosyal medyadan nerelerden ulaşabilirler?

  • Tuğçe Tanış Atölye’nin instagram hesabından takip edebilirler. @tugcetanisatolye

Written By
Eylül Aşkın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir