Caner Kemahlıoğlu: “Yeteneğimin dışında beni en çok farklı kılan şey; “iste ve olsun” mottom ve pozitif bakış açım.”

Röportaj: Eylül AŞKIN (Click here for English: https://artsandseptember.blogspot.com/2024/01/caner-kemahloglu-expresses-what-sets-me.html )

Bugün genç ressam, dijital kolaj sanatçısı, stilist ve küratör Caner Kemahlıoğlu ile beraberiz.

1) Sanata merakınız nasıl başladı? Bu eğiliminizi keşfetmenizde ailenizin etkisi oldu mu?

2) Cumhuriyet Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü mezunusunuz. Bölüm ikincisi olarak mezun olmuşsunuz. Şu anda da yine aynı üniversitenin Sosyal Bilimler Enstitüsü Resim Anabilim Dalı’nda Yüksek Lisans yapmaktasınız. Sivas’ tan ayrılmayı tercih etmemişsiniz gibi bir izlenim uyandırdı nedense bu bende. Başka şehirlerde, ülkelerde eğitim almayı düşünmediniz mi? Memleketimiz olması dışında sizi Sivas’a bağlayan unsurlar neler? Doktora eğitiminiz için farklı planlarınız var mı? Yoksa yine aynı üniversitede mi devam etmeyi düşünüyorsunuz?

3) Eserlerinizi sergileme imkanı bulduğunuz ilk sergi 2016’da, mezuniyetinizden iki yıl önce gerçekleşiyor. Bir sanatçı için en mutlu ve en korkutucu anlardan biri olsa gerek. Nasıl eleştiriler, geri dönüşler aldınız? Neler hissettiniz? 

4) Profesyonel hayata geçişiniz 2018 senesinde Olgunlaşma Enstitüsü’nde resim öğretmeni olarak çalışmaya başlamanız ile oluyor. Öğretmenlik tecrübesi size ve sanatınıza neler kattı? O dönem, yeni mezun bir öğretmen olarak öğrencilerle olan iletişiminizde ve sanatın aktarımında ne gibi unsurlara öncelik verdiniz?

5) 2018′ de geleneksel, kültürel ve tarihi değerlerimizi yansıtan defile ve sergilerde de küratör ve stilist olarak yer almaya başlıyor, çeşitli önemli projelere adınızı yazdırıyorsunuz. Bunlardan biri “World Youth Art Forum” (Dünya Gençlik Sanat Forumu), Sharm Elsheikh, Ostraka Arts isimli sergi. Bu serginin galasında Mısır’da yer alan Uluslararası Çalıştay ile Türkiye’yi temsil eden bir sanatçı ekibinin parçası olmayı başarıyorsunuz. Bir çok yeni resim mezunu işsizlik ve sanatını icra edememe sıkıntıları ile boğuşurken sizin mezun olur olmaz yoğun bir çalışma hayatının içine düşmenizi nasıl değerlendiriyorsunuz? Yeteneğinizin dışında sizce sizi diğerlerinden farklı kılan ne oldu? 

6) Kıyafet tasarımı ile tanışmanız nasıl oldu? Her ressam kıyafet tasarlamıyor malum, biraz bahseder misiniz? 

7) Son yıllarda dijital sanata yönelmenizin sebepleri neler? Bunların arasında dijital çağa uyum sağlama kaygısı da var mı? 

8) Küratörlük yaptığınız projelerde hedeflediğiniz etkiyi yaratma hususunda temaya dayalı eser seçiminde nelere özen gösteriyorsunuz?

9) Konu olarak daha çok toplumsal olayları ele alıyorsunuz ve distopya kavramını ön planda tutuyorsunuz. Birçok önemli eserinizin ana noktası esasında ekolojik dengenin bozulduğuna dikkat çekmek sanıyorum. Sanatınızla bir toplumsal farkındalık yaratma, bir mesaj verme ihtiyacı içinde olduğunuzu söyleyebilir miyiz? Siz sanatınızı, stilinizi nasıl tanımlarsınız?  

10) Tarzından, üslubundan etkilendiğiniz ressamlar, sanatçılar kimler? Resim dışında ilgilendiğiniz başka sanat dalları da var mı? 

11) Yakın zamanda gerçekleşmiş “The Hammam” isimli sergide küratör olarak yer aldınız. Biraz bu sergiden bahseder misiniz? Bundan sonraki çalışmalarınız ne yönde olacak ve geleceğe yönelik hedefleriniz neler? 

12) En mutlu ve en acı anınızı sorsam? 

13) Okurlarımız size sosyal medyadan nereden ulaşabilirler? 

Exit mobile version