Atilla Volga ve 21 yıllık deneyimiyle Türkiye’deki en tecrübeli Tango eğitmenlerinden Özgür Sarı ile Tango dansı ve Tango müziği üzerine söyleşi yaptık.

 Tango nasıl bir danstır ?

Özgür Sarı:

Tango kişinin partneri ile yaptığı sessiz bir iletişimdir.  Duyguların dansıdır.  Bu yönüyle de tango yapan kişi tüm karakterini dansıyla ortaya koyar aslında. Düşünceli ve nazik bir insanın yaptığı tangodan o kişiyi okuyabilirsiniz, bencil bir insanı da.  

 Tango müziği nasıl ortaya çıkmış veve gelişmiş?

Atilla Volga:

 Tango müziği Arjantin Buenos Aires ve Uruguay Montevideo’yu kapsayan Rio de Plata çevresindeki bölgede ortaya çıkmış. Kaydedilen ilk tango müzikleri 1900’lere denk geliyor. İlk başlarda genelde gitar,keman, flüt ile kurulan orkestralar Bandoneon’un keşfiyle adeta yapıbozuma uğramış. Almanya’da icat edilen Bandoneon göç ile Güney Amerika’ya gittiğinde tango için devrim oluyor. Öyle ki şu an tango müziğinin olmazsa olmazı haline gelmiş durumda. Ritimleri davul olmaksızın hissettiren, akor basabilen ve aynı zamanda melodi üreten akordeondan daha küçük ve daha taşınabilir bir enstrüman düşünün. Tango öyle bir kültür ki ana enstrümanıyla Almanların, ritimleriyle Siyahilerin, melodik yapısıyla İspanyolların etkisinde kalmış. Avrupa’ya gelip yeniden biçimlenmiş. Tam manasıyla ulusları ve yerelliği aşan eklektik ve beynelmilel bir kültür. 

Öğrencilerinizde Tango’nun pozitif yansımaları neler oluyor?

Özgür Sarı:

Tango dans olması haricinde bir kültür de.  İş hayatına ve özel hayata beklenmedik olumlu katkılar da yapıyor.  Kişisel gelişime büyük katkıları oluyor. Bir defa empati kurmayı ve karşıdaki partnerle düzgün bir iletişim modeli geliştirmeyi öğretiyor. O an güzel bir müzik dinliyorsunuz sakinleşiyorsunuz, ana odaklanıyorsunuz. Kişisel olarak ise bana en çok sabretmeyi öğretti diyebilirim.Doğaçlama bir dans oluşu itibari ile de sınırı yok. Elimde olsa okullarda müfredata tangoyu koyardım.  

Şimdiye dek kaç öğrenciniz oldu, Türkler tangoyu seviyor mu?

Özgür Sarı:

14 yaşından tutun 86 yaşına kadar uzanan yaş aralığında binlerce öğrencim oldu. Düşünsenize düğün dansı olarak bile “La cumparsita” parçasıyla Tango’yu seçen bir milletiz. 

Kadın erkek ilişkilerindeki Tango yansıması nasıl oluyor ?

Özgür Sarı:

    Tango zaten kadın-erkek ilişkisinin ortaya çıkardığı bir dans olduğu için bu ilişkiyi doğrudan etkiliyor.

Gördüm ki bazen Tangoya başlayanlar kendilerini veya ilişkilerini tedavi etmek için başlıyor. Çiftler ilişkilerini tango sayesinde edindiği bazı kazanımlar ile kurtarabiliyor.

Atilla Volga:

 Bence Tango erkeğin kendini daha maskülen hissettiği kadının da gündelik hayattan daha efemine bir tavır ortaya koyabildiği bir süreç.  Cinsiyet rollerinin daha net ayrıldığı bu süreci yönetmek de bir başka kişisel gelişim alanı. Düşünsenize belki daha önce hiç görmediğiniz bir kişiyi dans gecesinde kişisel alanınıza alıp yakın dans ediyorsunuz. İlk bakışta kültürümüze aykırı görünüyor. Ama o aykırılığı yönetebilmek de dansçılarda bitiyor. Müzik, dans, edebiyat, tiyatro kombinasyonu gibi görmek gerekiyor bu kültürü. O yüzden tango dansının tiyatral tarafını benimsemek, rolleri iyi oynayıp orada bırakmak gerekiyor. Alın size çözülmesi zor bir kadın erkek denklemi daha 🙂 

Türkiye Tango’da dünyada nasıl bir konumda ?

Özgür Sarı:

Biz Türkler dansta genel olarak yetenekli ve hünerliyiz. Tango özelinde ise Arjantinlileri saymazsak en iyi tango yapan toplumuz belki de.  Bu yüzden uluslararası bir çok tango festivali ülkemizin ev sahipliğinde de oluyor. Bunun haricinde yerel  bir çok tango etkinliği ve tango gecesi düzenleniyor. Özellikle İstanbul’da istisnasız haftanın her günü Milonga gecesi adı verilen herkesin dilediğince herkesle dans ettiği etkinlikleri bulabilirsiniz.

Atilla Volga:

Yurt dışında farklı ülkelerde gittiğim milongalarda bir müddet dans ettikten sonra karşımdakilerden “Türk müsünüz” sorusunu birkaç kez duymuştum. Sebebini sorduğumda ise  “Siz Türk erkekleri iyi tango yapıyorsunuz.” cevapları almıştım. Ve yine hemen her şeyde olduğu gibi burada da Ulu Önder’e borçluyuz. Ankara Palas’da Atatürk’ün düzenlediği tango geceleri ile bu ülkeye ilk Tango tohumları Avrupa ile aynı anda atılmış. 

Derslerinizin sıklığı nedir ve nerede oluyor? Ne kadar zamanda tango öğreniliyor?

Özgür Sarı:

Derslerimiz Kadıköy Kızıltoprak’ta bulunan OTRA dans stüyosunda haftada 1 oluyor. Öğrencilerin kalan boş zamanlarını değerlendirmesi için pratik saatleri ve milongalar düzenliyoruz. Tango’yu öğrenme süresi de çalışmanız ölçüsünde değişiyor. İlk dersten sonra tango yapabilirsiniz. Ama iyi tango dansçısı dansa emek verenlerden çıkıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Manşet Haberler ...