1) Maestro Bistro’ya hoş geldiniz. Sizi piyanist ve besteci olarak biliyoruz. Daha yakından tanıyabilir miyiz?
Müziğe olan yatkınlığım- sevgim küçük yaşta ailem tarafından farkedilmiş. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuvarı piyano bölümü mezunuyum. Sonrasında Salzburg Mozarteum’da konser piyanistliği yüksek öğrenimimi yaptım ve Türkiye’ye geri döndüm. Çünkü hiç bitmeyen, yerine bir şey koyamadığım bir İstanbul sevgim var 🙂 Geri döndükten sonra 2 yıl MSGSÜDK’de eğitmenlik yaptım. Mozarteum’daki master döneminde film scoring eğitimi de almıştım dolayısıyla dizi ve film müziği çalışmalarına da aynı dönemde başladım. Halen ağırlıklı olarak dizi ve film müziği yapmaktayım.
2) Hem piyanist, hem besteci olarak aktif bir biçimde sanat yaşamınızı sürdürüyorsunuz. Aynı zamanda da dansçısınız. Bu disiplinler arası etkileşimin size kattıklarını bir de sizden dinleyebilir miyiz?
Annemin tam 30 yıl sürdürdüğü bir bale okulu vardı. Ben de küçük yaştan itibaren bale eğitimi aldım. Hatta Cem Ertekin’in Çağdaş Bale Topluluğu’nda 3 yıl dansçı olarak yer aldım. Mozarteum’u kazandığım yıl bırakmak zorunda kaldım. Yani Avusturya’ya gidene kadar aslında hem piyanist hem dansçıydım . Bu açıdan klasik bale- dans benim ilk göz ağrım diyebilirim. Klasik bale , piyanistliğime sağlam bir kas yapısının yanı sıra teknik ve müzikal hakimiyet kattı. Özellikle barok ve romantik dönemde çokça dans müziği bestelenmiştir. Süitler, partitalar, valsler, mazurkalar … ben piyanoda bu eserleri çalmadan önce danslarını öğrenmiş olduğum için tempo, fraz gibi konulara hakimdim. Müzik te aynı şekilde dansa yansırdı elbette. Besteciliğe gelince; ben ‘görüntüye müzik ‘ besteliyorum. Ve anlıyorum ki dizi/film müziği besteciliğinin temeli yukarıda bahsettiğim bale-müzik kombinasyonu ile birlikte ilk günden atılmış meğer.
3) Kendinize örnek aldığınız sanatçılar kimler?
İdil Biret ve Alfred Brendel ile çalışma fırsatım da oldu. Harika sanatçılar. Dansta Maya Plisetskaya, Ekaterina Maximova , Vladimir Vasiliev.. Bolşoy solistleri bir başka 🙂 besteci (film müziği) Ennio Moricone, John Williams, Alexandre Desplat.. ilk aklıma gelenleri yazdım ama liste daha uzun aslında.. ama mesela Charles Chaplin’in yeri ayrı 🙂 (oyuncu-yönetmen olmasının yanısıra balet ve aynı zamanda film müziği bestecisi)
4) Geleceğe yönelik projelerinizden bahsedebilir misiniz?
Konserler ve dizi-film müziği bestelemeye devam edeceğim ama bir Müzikal bestelemeyi ve icra etmeyi çok isterim. Kalabalık yapılan çalışmaları seviyorum ve özlüyorum.
5) Rachmaninov albümünüz oldukça ses getirdi. Türk asıllı olduğunu bildiğimiz bestecinin eserlerini çok doğal ve samimi bir işekilde Anadolu Kültürüyle sentezlediniz. Bu süreçten biraz bahsedebilir misiniz?
Rahmaninov’un müziği ile konservatuvardaki 2. Yılımda tanıştım. Büyük bir süpermarkette cd sepeti olurdu, orada çok güzel klasik müzik CD’leri bulurdum. Mozart Beethoven derken İdil Biret ismi olduğu için aldığım bir cd vardı ancak bestecinin ismini ilk defa görmüştüm. Arabaya binip CD çalmaya başladığında yaşadığım duygu yoğunluğunu anlatamam ; Rahmaninov 2. Piyano konçertosu 1. Bölüm.. akorlardan sonra gelen temanın güzelliği, orkestrasyon.. büyülenmiştim. Zaman geçtikçe daha da bağlanmıştım Rahmaninov’un müziğine. Bambaşka bir yakınlık. Babam (dil edebiyatçıydı) ‘ismine dikkatli bakarsan neden yakın hissettiğini anlarsın’ dedi ve ekledi; Rahmaninov (Rahmanoğlu) Müslüman- Tatar kökenli olmalı. Yani babası büyük ihtimalle Kırım tatarı , bu da müziğindeki makamsal etkiyi açıklıyor.. Böylece makamsal etkinin yoğun hissedildiği Lied’lerinden seçmeler yaparak değerli müzisyenler Ertan Tekin (duduk) ve Cenk Erdoğan (yaylı tanbur , perdesiz gitar) ile albümümüzü kaydettik. Müziğin özünde olanı seslendirdik aslında , yani öz’e yaklaştık diyelim. Bu da oldukça doğal- organik, bir sentez ortaya çıkardı bizce. Pandemiye kadar yurt içi ve yurt dışında 20 konser verdik. Yakın zamanda konserlerimize devam edeceğiz.
6) Yeni albüm projeniz var mı?
Bach Partita’ları kaydetmek istiyorum, Rachmaninov Anatolian 2. Albümü kaydetmek istiyorum, türkü düzenlemelerimin olduğu Mülhem 2. Albümü kaydetmek istiyorum.. bakalım hangisi ilk önce gelir 🙂
7) Sizi çok etkileyen, unutamadığınız bir konser var mı?
Birden fazla var ama Akm’de öğrenci olarak yer aldığımız Mozart Sihirli Flüt Operası ve Beethoven 9. Senfoni konserleri unutulmaz. Bir de İshak Paşa sarayında çalmıştım, aynı zamanda klip te çekmiştik. Unutulmaz bir atmosfer, muhteşem bir güzellik. İzleyici olarak ise Hollywood Bowl’da Rahmaninov 2. Piyano konçertosunu dinlemiştim, etkileyici idi.
8) Sizi etkileyen, hayatınızda düstur edindiğiniz bir söz, bir felsefe var mı?
“Kader gayrete aşıktır.” Yunus Emre
9) Piyano çalmaya ilgi duyan gençler için tavsiyeleriniz nelerdir?
Gerekli özveriyi göstermenin yanısıra teknik zorlukların üstesinden gelmeye çalışırken müziğin özünden uzaklaşmamaya dikkat edilmeli bence.
Fix Menü:
1) Hayatınızı değiştiren, çok etkilendiğiniz bir sanat eseri var mı?
İstanbul:)
2) Hayatınızı değiştiren, çok etkilendiğiniz bir “kahramanınız” var mı?
Dedem; okuma yazmayı ondan öğrendim, ilk dans dersimi ondan aldım, klasik müzik severdi…
3) Bir film veya roman karakteri olsaydınız hangisi olurdunuz?
Bu soruyu tek bir karakter üzerinden cevaplamayayım, genel olarak güçlü kadın karakterlerin olduğu romanlar ilgimi çekmiştir; Anna Karenina, Jane Eyre , Maria Puder
4) Nerede yaşamak istersiniz?
İstanbul:)
5) Bir kereliğine geçmişe gidebilme şansınız olsaydı, bunu kiminle tanışmak için kullanırdınız ve ona ne sorardınız?
Çok heyecan verici bir düşünce; her çağa bi gidip gelmek isterdim aslında. Sanatçılarla konuşmak isterdim , yazar müzisyen…
6) Hayatınızda hiç yeri olmayan, varlığına ihtiyaç duymadığınız bir sanatçı var mı?
Bu da birden fazla, alanıyla da ilgisi var.
7) En sevdiğiniz müzik eseri hangisi?
Birden fazla ama besteci olarak söylemek gerekirse Rahmaninov.
8) En sevdiğiniz roman hangisi?
Rus edebiyatını severim.
9) En sevdiğiniz film hangisi?
Bu da birden fazla, türlere göre bir sürü örnek vermek isterim ama madem tek cevap ; o zaman Polanski- Piyanist diyorum.
10) Son olarak, sizi takip etmek isteyenler için sosyal medya adreslerinizi paylaşır mısınız?
Güldiyar Tanrıdağlı YouTube kanalımda ve Spotify başta olmak üzere tüm dijital platformlarda albümlerim yer almakta. İnstagram hesabım @guldiyartanridagli