GRAFFİTİ VE TUNÇ ‘TURBO’ DİNDAŞ

TURBO GRAFFİTİYİ ANLATIYOR

2022’DE BAŞLADIK! SONSUZA KADAR DEVAM EDECEK :)KAÇIRMAYIN!

Graffiti nedir ?

T.D.: Graffiti, Hip hop kültürünün dört elementinden biridir. Graffiti sanatçılarının isimlerini kaligrafik olarak duvarlara yazmasıdır diyebilirim. Temel olarak sprey boyalar ve kalın marker kalemler kullanılır.

Herkesin merak ettiği duvarlarda yazan yazıların anlamı…

T.D.: Her sanatçı kendi adını yazar. Sizler bize sanatçı diyorsunuz ama bizler kendimize “writer” diyoruz. Çünkü birşeyler yazıyoruz. Graffiticinin adı dışında dahil oldukları grup adlarını da yazarlar.

Sizi bugüne getiren ilhamın kaynağı nedir?

T.D.: Ben 80’lerin başında Break Dance ile graffitiyle tanıştım. İlk önce plak kapaklarında görüyordum. Ne olduklarını pek anlamıyordum aslında. Sonra “Beat Street” isimli filmi seyrettikten sonra graffitinin ne olduğunu anladım.  1985’ten beri boyuyorum. Sokak duvarlarından, galerilere kadar geldim. 🙂

Tarzını tam yansıtan başarılı diğer graffiticiler kimlerdir size göre?

T.D.: Graffiti aslında temel bazı stillerden oluşur. Bunlar Bubble, Block, Semi-wild ve wild style’lardır. Bu stilleri tam olarak öğrenen graffitici kendi stilini yaratır. Bütün graffiticiler bu şekilde yaparlar. Eğer bu stillerden sonra kendinize ait özgün bir stil yaratabiliyorsanız başarılı olmuşsunuz demektir.

Graffiti yaparken tasarımlarınızda nelere dikkat edersiniz?

T.D.: Benim stilimi oluştururken beslendiğim birçok yer oldu. Robotlar, İstanbul, çizgi romanlar ve old school NY stili. Bu öğelerin dışında renklere çok dikkat ediyorum. Kontrat ve çok renk kullanmaya dikkat ediyorum.

Müşterilerinizin isteklerini neye göre tasarlarsınız?

T.D.: Genelde büyük şirketler için çalışmalar yapıyorum. O işlerde tabii ki çalıştığım firmanın kurumsallığına dikkat ediyorum. Bu kurumsal kimlil dediğimiz renkler vs dışında, birde kurumun duruşu ve imajı ile alakalı şeyler oluyor. 

Gelecekte bizleri nasıl graffitler bekliyor?

T.D.: Güzel, renkli ve beyin patlatan graffitiler. 🙂

Graffiti dünyası nasıldır?

T.D.: Neredeyse tüm graffiticiler birbirini tanır. Yüzyüze olmasada birbirlerini bilirler ve bazı şeylerden haberleri olur. Birçok şey dışa kapalıdır. Kendi içerisinde yazılı olmayan kuralları vardır.  Saygı ana kuraldır.

Turbo lakabını sorsak?

T.D.: Break Dance yaptığım dönemlerden kalma. Daha sonra Commodore Amiga demo scene’de de kullandım. Turbo evrensel bir kelime olduğu için bütün işlerimde kullanmaya devam ettim.

Graffitiyi güzel gösteren unsurlar nelerdir?

T.D.: Ana unsur stil ve güzel harflerdir. Daha sonra graffitinin süsleri ve renkler gelir. Parlamalar ve gölgeler duvarlardaki graffitilere boyut katar.

Verdiğiniz mesajlar nelerdir?

T.D.: Benim bir mesaj kaygım yok. Türkiye de herkesin bir mesaj kaygısı var zaten. Ben yaşadığım şehrin duvarlarını renklendirmek istiyorum.

Dünyada yeri ve önemi nedir grafitinin?

T.D.: Graffiti, Yunuslar, Balinalar ve romanlar olmasa dünya da olmazdı.

Kendi içinde ayrım var mıdır graffiti sanatçılarının?

T.D.: Tabii ki. Mesela sadece stil dediğimiz yazıları yapanlar var. Ya da sadece karakter diye tabir ettiğimiz figür yapan graffiticiler var. Bunların ikisini de yapanlar var. Sadece illegal yapanlar ya da sadece legal dediğimiz izinli renkli duvarlar boyayanlar var. 

Doğru duvar, konsept  ve sanat grafittide nasıldır?

T.D.: Doğru duvar diye bir şey yoktur. Spot duvar vardır. En çok görünen ama kimsenin aslında görmediği duvarlar mükemmeldir. Orayı ilk keşfeden graffitici sayesinde o duvar görünür olur. Çıkması boyaması zor olan yerlerde en iyi duvarlardır. Oraya nasıl yazmış dedirtiyorsanız, iyi bir graffiticisiniz demektir.


Manşet Haberler ...