35,0199$% 0.09
36,7032€% -0.05
44,4957£% 0.03
2.969,57%-0,13
2.634,62%-0,33
9.915,76%-0,95
SUNA BAYKAM SAPAN: Sosyete Art’a hoş geldiniz… Sizi aramızda görmek taşların sanatta oturduğunu bana anlatıyor şarkılarınızın sözleri gibi; bize ruh kattınız… En son söylenecek sözü en başta söylemek gibi oldu ama deneyimlerinizden ders alacak o kadar genç müzisyen var ki… Klipleriniz, sözleriniz ve notalarınızla içimizden geçenler ‘BAZEN’ o kadar yakın ki… Sanata bakış açınızı öğrenebilir miyiz?
BÜYÜK BİRADER: En başta teşekkür ederek başlamak isteriz. Şarkılarımızın birilerinin hayatına dokunması mutluluk verici. Büyük Birader ‘in üç müzisyeni de eğitmen olduğundan yıllardır genç müzisyen ve müzisyen adaylarıyla çalışıp onlara tüm tecrübemizi ve müziğe bakış açımızı aktarıyoruz. Bunun yanında ürettiğimiz şarkılar da bir şekilde onların müzikal yolculuğuna eşlik ediyor.
Bazen şarkısını yazıp bestelerken bu ülkede sanat yapmanın bir müzisyen olarak varolmanın aslında ne kadar da zor olduğunu hissederek ürettik bu şarkıyı. Tam da pandemi sürecinde umursamaz yasaklara denk geldi bu şarkıyı hazırlamamız. Bu süreçte bizim kadar şanslı olamayan yüzün üzerinde müzisyen ne yazık ki hayatına son verdi. Biz de bu şarkıyı onlara adadık. Bizim için bu şarkı bir ağıt diyebiliriz…
Sanata bakış açımıza gelirsek bu ülkeden bağımsız olarak özgür ve sözünü esirgemeyen bir duruşun ifade şekli olmalı bizce. Özgürce yapılmalı. Ne yazık ki ülkemiz son yıllarda yasaklar ülkesine döndüğünden sanatı özgürce yapabilmek çok zor. İlk albümümüz ” Yol” yayınlandıktan sonra 7 şarkımız RTÜK tarafından yasaklandı. Biz konserlerimizde son ses haykırmaya devam ettik tabi ki şarkılarımızı… Sonuç olarak bu ülkede gerçek sanat yapmak direnmek demek o zaman direnmeye devam…
SUNA BAYKAM SAPAN: Aşık Veysel’in şarkı sözlerinize ( Ölümün Efendisi) kadar işleyen uzun bir müzik hayatından geçen tarzınızda duyguların notalar ve sözler yardımı ile yayılması hakkında vereceğiniz mesaj 2022’de nedir?
BÜYÜK BİRADER: Aşık Veysel gibi bir ustanın müziğinin evrenselliği tüm dünyaca kabul edilmişken. Ülkemizde yeni nesle ne kadar ulaştığı tartışma konusu. Kendi sözlerimiz ve müziğimizle ustanın melodileri ve sözlerini birleştirmek bambaşka bir deneyim oldu bizim için. Bu ülkede binlerce yıllık müzikal bir miras var buradan beslenip günümüz müziğiyle birleştirmek bu sentezi kurmak ince bir çizgide yürümek kadar zor aslında. Mesajımız şu olabilir bir yerlerde iyi müzikler çalınıyor söyleniyor kaydediliyor kulaklarımızı açıp duymayı bilelim yeter…
SUNA BAYKAM SAPAN: Mesleğini sevmek güzel şey. Farklılığı yakalamak sizlere de güzel geliyordur. ‘Adım Ali’deki hikâye de sosyal toplum sorunlarına değinmişsiniz. ‘Haykırdık Dünyaya’ sözlerinden yola çıkarak yazı dilinde bizlere de içinizdekileri yazar mısınız? Adalet nedir dünyada?
BÜYÜK BİRADER: ” Adım Ali ” Gezi’de katledilen Ali İsmail Korkmaz için gözyaşlarıyla yazılmış bir ağıttır. Dünyadaki ve Türkiye’deki adaletsizliğin sonucudur bu şarkı. ” Adalet dediğin tecavüze uğramış gözü yaşlı bir ana ” bu sorunuza bir cevap olsun.
SUNA BAYKAM SAPAN: Hayat ilham gelince farklı bir yola giriyor. Bu konuda siz müzisyenler teaserdan başlayarak yorucu bir programa geçiyorsunuz. Belki kimlerin ne işlerle yoğun olduğunu bilmeden evden çıkıp dönmeyi umut ediyoruz. Üstelik hata kabul etmeyen kayıtlar ile boğuşuyorsunuz. Maddi manevi savaşlar sürerken üretmeye devam ediyoruz. Yurtdışında deneyimleriniz oldu mu? Konser vermek istediğiniz bir yer neresidir en son hayal edebileceğiniz? Nereye kadar sanatın iyileştirdiğini düşünmektesiniz?
BÜYÜK BİRADER: Yurt dışında tatile çıkmak dışında sahne almak gibi bir deneyimimiz hiç olmadı. Hepimizin ortak hayali aslında çok farklı kültürlere müziğimizi buluşturmak. Daha ötesi oradaki müzisyenlerle müzik yapıp etkileşimde bulunmak. Bunun için çalışmalarımız devam ediyor önümüzdeki yaz bizi yurt dışında festivallerde görebilirsiniz bu arada.
Sanat aslında hayatın kendisi. Hayatı bir sanat eseri tadında yaşamak bizim elimizde. Sadece müzik değil sanatın tüm dalları iyileştirir, yeter ki duyalım görelim okuyalım…
SUNA BAYKAM SAPAN: Rock kültüründe nerelerden nerelere geldik? Neler söylemek istersiniz? İdoller ve efsaneler ölmez. Sizlere örnek olan, tarzınıza yön vermiş olan değerli sanatçılar kimlerdir?
BÜYÜK BİRADER: Türkiye’de ve hatta dünyada Rock kültürü bizce can çekişiyor. Rock evet adı üstünde bir kültür daha doğrusu bir karşı kültürdür çok klasik ama bir başkaldırıdır. Bir derdi vardır ve onu en direkt şekilde size anlatır. Ne yazık ki çoktan bu kültür popüler kültür içinde içi boşaltılıp sadece şekilden giyimden ve seslerden ibaret hale geldi. Hangi Rock festivalinde gerçekten Rock yapan grup çıkıyor? Son dönemde gerçek bir Rock şarkısı en son ne duydunuz? Bu soruları da biz sormak isteriz. Her zamanki gibi yer altında üretim devam ediyor. Yer üstünde bize Rock diye pompalanan şey suyunun suyu tabiri caizse. 60’lardan günümüze kaleme doğru düzgün alınmamış bir Rock tarihimiz var aslında ama ne yazık ki nesilden nesle aktarım yurt dışındaki gibi değil. Müziğimizi etkileyen grupları saymakla bitmez bir kaç Türk ve yabancı grup ve müzisyenle cevap verelim. Dünyadan Pink Floyd, Led Zeppelin, Jimi Hendrix, Pearl Jam, Radiohead vs. Ülkemizden Bulutsuzluk Özlemi, Yavuz Çetin, Kesmeşeker ilk aklımıza gelenler bizim için..
SUNA BAYKAM SAPAN: Sanat dallarından en şanslısı sanırım müzik sektörü. Seyirci ile buluşmak heyecan verici olsa gerek. Onlarda sizlerden büyük keyif alıyorlardır, eminim… En başarılı saydığınız konserlerinizden örnek verir misiniz? Toplum hazır mı sizi anlamaya, bu karmaşık düzende varız demeye?
BÜYÜK BİRADER: Festival konserlerinde yüzlerce insana bir anda ulaşmak çok keyifli bir deneyim. Bizim performansımız 100 kişi de olsa 1000 kişi de olsa asla değişmiyor. Çünkü bu müziği aşkla yapıyoruz. Toplumun aslında hep hazır müziğimizi toplumun çok farklı kesimlerine ulaştırdığımızda da bu hep gördük. Yeter ki insanlara ulaşabilelim. .
BÜYÜK BİRADER: Sosyete Art olarak teşekkür eder, sanatseverler adına bu hoş röportaj için sizlere minnet duyarız.
SUNA BAYKAM SAPAN: Biz teşekkür ederiz… Müzikle kalın, sevgiler…
SOSYETE ART, CENANİ’YE SANATTAN VE MÜZİKTEN SORDU