35,0219$% 0.09
36,7726€% 0.16
44,5367£% 0.13
2.977,71%0,14
2.643,19%0,00
10.038,66%0,27
SUNA BAYKAM SAPAN: Aramıza hoş geldiniz Mustafa Bey; Sosyete Art’ta sizi görmek bizlere gurur verdi. Sanata bakış açınızı öğrenebilir miyiz?
MUSTAFA YÜRÜKÇÜ: Merhabalar Sosyete Art. Sanatsız kalmış bir toplumun yozlaşması, körelmesi ve kendini tüketmesi kaçınılmazdır. Fakat sanatında toplumun tüm kesimlerine etkileşimle beraber, erişilebilir olması gerektiğine inanıyorum.
Kısacası Sanat, İnsan olabilmenin ve insan kalabilmenin yapıtaşıdır.
SOSYETE ART: Çocuklar ve sanat eğitimi hakkında söyleyebileceğiniz neler olabilir?
MUSTAFA YÜRÜKÇÜ: İnsanların Sanat’la erken yaşta tanışması çok önemli bir nokta. Küçük yaşta bir ya da bir kaç sanat dalıyla ilgilenmeye başlayan çocukların, hayatta daha başarılı olduğuna dair birçok örnek mevcut. Bu sürecin erken başlamasıyla beraber, çevreyi algılamakta, analiz etmekte ve düşün perspektifinde bir gelişim yarattığı da aşikar.
SOSYETE ART: Türkiye sanatçılarının dert ve sıkıntıları hangi boyutta?
MUSTAFA YÜRÜKÇÜ: Dünyada ve Ülkemizde sanatın ve sanatçının birçok sorunu olduğunu görüyoruz. Bu sorunların kaynağına erişmek ve sorunlara yüzeysel değil köklü çözümler üretmek gerekir. Toplumun tüm kesimlerinin iş birliği ile aşılamayacak bir engel kalacağına inanmıyorum.
SOSYETE ART: Ülkemizde sanata az yer verilmesi hakkında kısa ve teşvik edici neler söyleyebilirsiniz?
MUSTAFA YÜRÜKÇÜ: Sanatın ve Sanatçının toplum içinde hatta merkezinde olması onu görünür kılacak en önemli faktördür. Yarınları güzel kılacak her düşün sanatçıların düşlerinde olduğuna inanmalıyız.
SOSYETE ART: Sosyete Art Platformunda temsilcilikler ile daha fazla sayıda sosyal medyada sesimizi duyurmaya çalışıyoruz. Katkılarınız nasıl olabilir?
MUSTAFA YÜRÜKÇÜ: Televizyon, önceki yıllarda yarattığı etkiyi sağlayacak sürecin gerisine düşüyor. Kişiselleşen medya tercihleri ve yaşam biçimi televizyonun hayatın merkezindeki yerini değiştirme aşamasında. Sorunuzda yararlımı, zararlımı başlığı vardı, bunu okuyucuya bırakmak en doğrusudur gibi düşünüyorum.
SOSYETE ART: Basın hakkında kısaca neler söyleyebilirsiniz? Televizyonlar hakkında kısaca yararlı mı zararlı mı diye bakarsak neler söyleyebilirsiniz?
MUSTAFA YÜRÜKÇÜ: Yazılı ve basılı eserler ile alakalı gelişmiş ülkelerin bir kaç derece gerisinde göründüğümüz bazı grafikler görmüştüm. Hâlbuki kitap okumanın, hatta genellersek okuma kültürünün toplumumuzun ancak belirli yaş gruplarında tıkandığını görürüz. Okumanın, yaşamın içerisinde duraklatan bir zorunluluk gibi değil de, okudukça ilerleyebildiğini hisseden insanlar olmamız gerektiğine inanıyorum. Yakın zamanda kitaplara, dergilere, kataloglara, basılı yazılı görsellere erişmenin kolaylaşmasını görmezden gelemeyiz. Geriye okumayı içselleştirmek kalıyor.
SOSYETE ART: Sosyete Art Ailesi olarak etkinliklerimizi yaz sonuna sonbahar başlarken başlatma planı yaptık. Sizlerin de desteğini almak isteriz. Tüm Türkiye’nin profesyonel sanat kapasitesi nedir?
MUSTAFA YÜRÜKÇÜ: Son olarak ülkemizi daha iyi, daha güzel ve daha aydınlık yarınlara taşıyacak noktada toplumun her kesimi gibi sanatçıda önemli bir yere sahip. Bu konuda Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün sözlerini belirterek cümlelerimi sonlandırmak isterim. ‘’Bir millet sanattan ve sanatkârdan mahrumsa tam bir hayata malik olamaz. Böyle bir millet bir ayağı topal, bir kolu çolak, sakat ve alil bir kimse gibidir. Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş olur.’’
BÜYÜK BİRADER İLE KONSER YOLCULUĞU HATIRASI OLAN SÖYLEŞİMİZ