Site icon SosyeteArt Kültür ve Sanat Sitesi

Ömer Hayyam Rubaiyat

Omar Hayyam, On Birinci Yüzyılımızın ikinci yarısında Horasan’daki Naishapur’da doğdu ve On İkinci Yüzyılımızın İlk Çeyreğinde öldü. Hayatının İnce Hikayesi, Zamanlarında ve Ülkelerinde çok önemli olan diğer iki Figürün hikayesiyle merak uyandırıyor: bunlardan biri Üçünün Hikayesini anlatıyor. Bu, Oğul Alp Arslan’ın Veziri Nizamül Mülk ve Tatar Toğrul Bey’in Torunu Melikşah’tı; İran’ı Büyük Mahmud’un zayıf halefinin elinden alan ve sonunda Avrupa’yı Haçlı Seferlerine sürükleyen Selçuklu Hanedanlığını kuran bu kişiydi. . Bu Nizam ül Mülk, yazdığı ve geleceğin Devlet Adamları için bir Anıt olarak bıraktığı Vasiyat’ında -veya Ahit’te- Mirkhond’un Assassins’in Tarihinden Kalküta İncelemesi, No. 59’da alıntılandığı gibi, aşağıdakileri anlatır.

Her ikisine de keskin zeka ve en yüksek doğal güçler bahşedilmişti; ve üçümüz birlikte yakın bir dostluk kurduk. İmam hutbeden kalktığı zaman bana katılırlardı ve biz de işittiğimiz dersleri birbirimize tekrar ederdik. Şimdi Omar Naishapur’un yerlisiydi, Hasan Ben Sabbah’ın babası ise Ali’ydi, katı bir hayat ve uygulama adamıydı, ancak inanç ve doktrininde sapkındı. Hasan bir gün bana ve Hayyam’a şöyle dedi: “İmam Muwaffak’ın talebelerinin kısmete kavuşacakları evrensel bir inançtır. Şimdi, hepimiz ona ulaşamasak bile, şüphesiz birimiz kavuşacaktır; o zaman ne olacak? karşılıklı taahhüdümüz ve bağımız?” “Nasıl istersen” diye cevap verdik. “Pekala,” dedi, “bu servet kime düşerse, onu diğerleriyle eşit olarak paylaşacağına dair bir yemin edelim.

Hazar Denizi’nin güneyindeki dağlık bölgede yer alan; ve bu dağ evinden, Haçlılar arasında DAĞLARIN YAŞLI ADAMI olarak kötü şöhreti elde etti ve Müslüman dünyasına terör yaydı; ve karanlık anıtları olarak modern Avrupa’nın dilinde bıraktıkları Assassin kelimesinin, kendilerini çılgına çevirdikleri kenevir yapraklarının (Hint bhang) esrarından veya afyonundan nereden geldiği henüz tartışmalıdır. Doğulu çaresizliğin somurtkan perdesinden ya da Naishapur’daki sessiz üniversite günlerinde gördüğümüz hanedanın kurucusunun adından. Assassin’in hançerinin sayısız kurbanlarından biri, eski okul arkadaşı Nizam ul Mulk’un kendisiydi.<1> ve bu dağ evinden, Haçlılar arasında DAĞLARIN YAŞLI ADAMI olarak kötü şöhreti elde etti ve Müslüman dünyasına terör yaydı; ve karanlık anıtları olarak modern Avrupa’nın dilinde bıraktıkları Assassin kelimesinin, kendilerini çılgına çevirdikleri kenevir yapraklarının (Hint bhang) esrarından veya afyonundan nereden geldiği henüz tartışmalıdır. Doğulu çaresizliğin somurtkan perdesinden ya da Naishapur’daki sessiz üniversite günlerinde gördüğümüz hanedanın kurucusunun adından. Assassin’in hançerinin sayısız kurbanlarından biri, eski okul arkadaşı Nizam ul Mulk’un kendisiydi.<1> ve bu dağ evinden, Haçlılar arasında DAĞLARIN YAŞLI ADAMI olarak kötü şöhreti elde etti ve Müslüman dünyasına terör yaydı; ve karanlık anıtları olarak modern Avrupa’nın dilinde bıraktıkları Assassin kelimesinin, kendilerini çılgına çevirdikleri kenevir yapraklarının (Hint bhang) esrarından veya afyonundan nereden geldiği henüz tartışmalıdır. Doğulu çaresizliğin somurtkan perdesinden ya da Naishapur’daki sessiz üniversite günlerinde gördüğümüz hanedanın kurucusunun adından. Assassin’in hançerinin sayısız kurbanlarından biri, eski okul arkadaşı Nizam ul Mulk’un kendisiydi.<1> Karanlık anıtları olarak modern Avrupa’nın dilinde bıraktıkları, kenevir yapraklarının (Hint bhang) haşhaşından veya afyonundan türetilmiştir. Naishapur’daki sessiz üniversite günlerinde gördüğümüz hanedanın kurucusunun. Assassin’in hançerinin sayısız kurbanlarından biri, eski okul arkadaşı Nizam ul Mulk’un kendisiydi.<1> Karanlık anıtları olarak modern Avrupa’nın dilinde bıraktıkları, kenevir yapraklarının (Hint bhang) haşhaşından veya afyonundan türetilmiştir. Naishapur’daki sessiz üniversite günlerinde gördüğümüz hanedanın kurucusunun. Assassin’in hançerinin sayısız kurbanlarından biri, eski okul arkadaşı Nizam ul Mulk’un kendisiydi.<1>

<1>Ömer’in Rubaiyat’larından bazıları, Büyüklüğün tehlikesi, Kaderin istikrarsızlığı konusunda bizi uyarır ve Hayırseverliği tüm İnsanlara savunurken, hiçbiriyle çok yakın olmamamızı tavsiye eder. Attar, Nizam-ül-Mülk’e arkadaşı Ömer’in sözlerini kullandırır [Rub. xxviii.], “Nizam-ül-Mülk (Ölüm) azabında iken, ‘Allah’ım! Rüzgârın elinde vefat ediyorum’ dedi.”

“Ömer Hayyam da payını almak için Vezir’e geldi, ama unvan veya makam istemek için değil. ‘Bana verebileceğin en büyük nimet’ dedi, ‘senin gölgesinde bir köşede yaşamama izin vermen. servet, bilimin nimetlerini yaymak ve uzun ömür ve refah için dua etmek.’ Vezir bize, Omar’ın reddetmesinde gerçekten samimi olduğunu öğrendiğinde, onu daha fazla zorlamadığını, ancak ona Naishapur hazinesinden yıllık 1200 mithkal altın emekli maaşı verdiğini söylüyor.

Vezir, “Naishapur’da böyle yaşadı ve öldü,” diye ekliyor Vezir, “her türlü bilgiyi kazanmakla ve özellikle astronomide çok yüksek bir üstünlük elde etti. Merv’e gelip ilimdeki maharetinden dolayı büyük övgüler aldı ve padişah ona lütufta bulundu.’

“Melik Şah takvimi reforme etmeye karar verdiğinde, Ömer bunu yapmak için istihdam edilen sekiz alimden biriydi; sonuç Celali dönemiydi (kralın isimlerinden biri olan Celal-ud-din’den geliyor) -‘a Gibbon, “Julian’ı aşan ve Gregoryen stilinin doğruluğuna yaklaşan zaman hesaplaması” diyor. Aynı zamanda ‘Ziji-Malikshahi’ başlıklı bazı astronomik tabloların da yazarıdır ve Fransızlar son zamanlarda onun Cebir üzerine bir Arapça İncelemesini yeniden yayınlamış ve tercüme etmiştir.

“Takhallus veya şiirsel adı (Hayyam) bir Çadırcı anlamına gelir ve bir zamanlar, belki Nizam-ül-Mülk’ün cömertliği onu bağımsızlığa yükseltmeden önce bu ticareti yaptığı söylenir. Bu nedenle Attar, ‘eczacı’, Assar, ‘petrol presi’ vb.’ne sahibiz.<2> Omar’ın kendisi aşağıdaki tuhaf satırlarda onun adını anıyor:–

“‘İlim çadırlarını diken Hayyam, Hüzün ocağına düştü ve ansızın yandı; Kaderin makasları hayatının çadır iplerini kesti, Ve Ümit taciri onu boşuna sattı!’

<2>Her ne kadar tüm bunlar, bizim Smith’lerimiz, Okçularımız, Değirmencilerimiz, Fletcher’larımız vb. gibi, kalıtsal bir çağrının Soyadını tutabilir.

“Hayatı hakkında verecek bir anekdotumuz daha var ve bu da kapanışla ilgili; bazen şiirlerinin önüne eklenen anonim önsözde anlatılıyor; Hyde’ın Veterum Persarum Religio’sunun Ekinde Farsça olarak basılmıştır. , s. 499 ve D’Herbelot, Bibliotheque’inde Khiam’ın altında buna değinir.<3>–

“‘Eskilerin kroniklerinde, bu Bilge Kral Ömer Hayyam’ın Hicret yılı 517’de (MS 1123) Naishapur’da öldüğü yazılıdır; bilimde rakipsizdi; Öğrencilerinden biri olan Semerkantlı Khwajah Nizami, şu hikayeyi anlatır: “Öğretmenim Omar Khayyam ile bir bahçede sık sık sohbet ederdim; ve bir gün bana, ‘Mezarım kuzey rüzgarının güller saçacağı bir yerde olacak’ dedi. Söylediği sözleri merak ettim, ama onun sözlerinin boş sözler olmadığını biliyordum.<4> Yıllar sonra, tesadüfen Naishapur’u tekrar ziyaret ettiğimde, onun son dinlenme yerine gittim ve işte! bir bahçenin hemen dışındaydı ve meyve yüklü ağaçlar dallarını bahçe duvarına uzatıyor ve çiçeklerini mezarına bırakıyordu.

<3>”Philosophe Musulman qui a vecu en Odeur de Saintete dans sa Religion, vers la Fin du premier et le Commencement du Second Siecle”, “Philosophe” dışında hiçbir bölümü Hayyam’ımıza uygulanamaz.

<4>D’Herbelot’a göre Kelimelerin Döküntüsü, Kuran’dakilere çok karşı olmaktan ibaretti: “Hiç kimse nerede öleceğini bilmiyor.”–Ömer’in bu hikayesi bana çok doğal bir şekilde başka birini hatırlatıyor– ve asil denizcinin İkinci Yolculuğunda (Kaptan Cook tarafından çok acıklı bir şekilde – Doktor Hawkworth tarafından değil) alçakgönüllü işaretinin ne kadar geniş olduğunu hatırladığımızda (i. 374). Ulietea’dan ayrılırken, “Oreo’nun son isteği geri dönmemdi. Bu sözü alamayacağını görünce Marai’min (gömüldüğüm yerin) adını sordu. Bu ne kadar garip bir soru olsa da bir an tereddüt etmedim. Londra’dayken yaşadığım bucak ona ‘Stepney’ demek için. Onlar telaffuz edene kadar birkaç kez tekrar etmem istendi ve sonra ‘Stepney Marai no Toote’ yüzlerce ağızda aynı anda yankılandı. Daha sonra aynı sorunun kıyıdaki bir adam tarafından Bay Forster’a sorulduğunu öğrendim; ama o, ‘Denizi kullanan hiç kimse nereye gömülmesi gerektiğini söyleyemez’ diyerek farklı ve hatta daha doğru bir cevap verdi.”

Calcutta İncelemesinden şimdiye kadar – İzinsiz Giriş korkusu olmadan -. Kitabın yazarı, Hindistan’da Omar’ın Mezarı ile ilgili bu hikayeyi okurken, Cicero’nun Syracuse’da ot ve yabani otlara gömülü Arşimet Mezarını bulma hikayesini hatırlattığını söylüyor. Sanırım Thorwaldsen, üzerinde güllerin büyümesini istedi; Sanırım bugüne kadar onun için dini olarak yerine getirilmiş bir dilek. Ancak Ömer’e dönmek.

Padişah “onun üzerine iyilik yağdırmış” olsa da, Omar’ın Epikürcü Düşünce ve Konuşma Cesareti, onun kendi Zamanında ve Ülkesinde yan gözle görülmesine neden oldu. Ömer’in altında saklanmayacağı Tasavvuf ve İslamcılığın resmi olarak tanınmasından sıyrıldığında, Uygulamalarıyla alay ettiği ve İnancının kendisininkinden biraz daha fazla olduğu Sufiler tarafından özellikle nefret edildiği ve ondan korktuğu söylenir. İran’da (Firdevsi hariç) en dikkate değer olan Hafız da dahil olmak üzere Şairleri, aslında büyük ölçüde Omar’ın materyalini ödünç aldılar, ancak bunu Kendileri ve hitap ettikleri İnsanlar için daha uygun mistik bir Kullanıma çevirdiler; İnançta olduğu kadar şüphede de hızlı olan bir Halk; Entelektüel olduğu kadar Bedensel anlamda da keskin; ve her ikisinin de bulutlu bir bileşiminden keyif alarak, Cennet ve Dünya ile bu Dünya ve Sonraki arasında, her ikisine de kayıtsızca hizmet edebilecek şiirsel bir ifadenin kanatlarında lüks bir şekilde süzülebilecekleri. Omar, bunun için Heart ve Head konusunda fazla dürüsttü. Kaderden başka bir İlahi Takdir ve Bundan başka bir Dünya bulamayınca (yanlışlıkla da olsa), bundan en iyi şekilde yararlanmaya koyuldu; Ruhu, ne olabileceklerinden sonra boş bir endişe ile şaşırtmaktansa, Duyular aracılığıyla Şeyleri gördüğü şekliyle Kabullenmek için yatıştırmayı tercih ediyor. Ancak, onun Dünya Hırsının aşırı olmadığı görülmüştür; ve o, büyük olasılıkla, tüm insanlarda ortak olarak kendisinin de paylaştığı Soruları yanıtlayamasa da, büyük bir zevk almış olması gereken, Duyu tatminini Aklın tatmininin üstüne çıkarmaktan mizahi veya sapık bir zevk alır.

Bununla birlikte, Sebep ne olursa olsun, daha önce de söylediği gibi Omar, kendi Ülkesinde hiçbir zaman popüler olmadı ve bu nedenle yurtdışına çok az aktarıldı. MSS. Ortalama Doğu Transkripsiyon Zayiatlarının ötesinde sakatlanmış Şiirlerinin çoğu, Silah ve Bilimin tüm kazanımlarına rağmen, Doğu’da o kadar nadirdir ki, Batı’ya hiç ulaşmamıştır. Ne Hindistan Evi’nde ne de Paris Bibliotheque Nationale’de nüshası yoktur. İngiltere’de bir tanesini biliyoruz: Ouseley MSS’nin 140 numara. Bodleian’da, Şiraz’da, MS 1460’ta yazılmıştır. Bu, ancak 158 Rubaiyat içerir. Asiatic Society’nin Kalküta’daki Kütüphanesinde bulunan bir kitap (ki bunun bir kopyasına sahibiz), her türlü Tekrar ve Yozlaşma ile şişirilmiş olmasına rağmen (ve henüz tamamlanmamış) 516 içerir. Von Hammer, Kopyasının yaklaşık 200 içerdiğini söylerken, Dr. Sprenger, Lucknow MS’yi kataloglar. bu sayının iki katı.<5> Oxford ve Kalküta MSS’nin Katipleri de. İşlerini bir tür Protesto altında yapıyor gibi görünüyor; her biri (gerçek olsun ya da olmasın) bir Tetrastik ile başlayan, alfabetik sıraya göre alınmış; Özür ile Oxford; Kalküta’nın, Omar’ın annesinin gelecekteki kaderini sorduğu bir Rüyadan kaynaklandığı varsayılır (MS’ye ön eklenmiş bir Bildirim der). Bu şekilde işlenebilir:– ) Ömer’in annesinin gelecekteki kaderini sorduğu bir rüyadan doğmuş olması. Bu şekilde işlenebilir:– ) Ömer’in annesinin gelecekteki kaderini sorduğu bir rüyadan doğmuş olması. Bu şekilde işlenebilir:–

“Ey
Cehennem’de yananlara gönlü yanan, kendi ateşini de besleyecek olan
!
Neden, Sen kime öğreteceksin ve O öğrenecek?”

Bodleian Quatrain, Panteizmi gerekçelendirme yoluyla savunur.

“Ben kendim daha gevşek bir İnanç üzerine
İyilik Mücevherini gevşekçe gerdiysem,
Kefaretim için şu tek şey yalvarsın:
İkiye Bir, asla yanlış okumadım.”

<5>”Bu makale yazıldığından beri” (İnceleyici bir notta ekler), “1836’da Kalküta’da basılmış çok ender bir Baskının bir Kopyası ile karşılaştık. bazı MSS’lerde bulundu.”

Omar’ın Hayatının Detaylarını borçlu olduğum Eleştirmen<6> İncelemesini, hem doğal Mizaç ve Deha açısından hem de içinde yaşadığı Koşullar tarafından hareket edilen Lucretius ile karşılaştırarak bitiriyor. Her ikisi de gerçekten ince, güçlü ve kültürlü Akıl, iyi Hayal gücü ve Hakikat ve Adalet için tutkulu Kalpler idi; Ülkelerinin sahte Dinine ve ona sahte veya aptalca Bağlılığından haklı olarak isyan eden; ama altüst ettiklerini, kendilerine yol gösterecek daha iyi bir Vahiy olmadan başkaları gibi daha iyi bir Umut ile değiştirmekte yetersiz kalanlar, henüz kendilerine bir Kanun yapmışlardır. Gerçekten de Lucretius, Epikuros’un sağladığı gibi malzemelerle, tesadüfen inşa edilmiş ve hiçbir Yasa koyucu içermeyen bir Kanunla hareket eden devasa bir makine teorisiyle kendini tatmin etti; ve böylece kendisini Epikurosçu bir Tutum sertliğinden ziyade Stoacı bir şekilde şekillendirerek, bir parçası olduğu Evrenin mekanik dramını düşünmek için oturdu; kendisi ve etrafındaki her şey (Roma Tiyatrosu’nun kendi yüce betimlemesinde olduğu gibi), Seyirci ile Güneş arasında asılı duran Perde’nin korkunç refleksiyle renk değiştirdi. Omar, umutsuzluktan başka bir şeyle sonuçlanmayan karmaşık herhangi bir Sisteme karşı daha çaresiz veya daha dikkatsiz, kendi Dehasını ve Öğrenimini acı veya mizahi bir şakayla, yetersiz bakışlarının yalnızca ortaya çıkarmaya yaradığı genel Harabe’ye fırlattı; ve şehvetli hazzı Yaşamın ciddi amacı olarak kabul ederek, yalnızca İlahiyat, Kader, Madde ve Ruh, İyi ve Kötü gibi spekülatif problemlerle ve bitirmesi daha kolay olan diğer benzer sorularla oyalandı.

<6>Profesör Cowell.

Mevcut Tercüme ile ilgili olarak. Orijinal Rubaiyat (bir Arapça Guttural’in eksik olması gibi, bu Tetrastikler daha müzikal olarak adlandırılır) bağımsız Kıtalardır ve çeşitli olsa da dört eşit Satırdan oluşan Prozodi; bazen hepsi kafiyeli, ancak daha sıklıkla (burada taklit edildiği gibi) üçüncü satır boş. Bir bakıma, sondan bir önceki çizginin sonda düşen Dalgayı kaldırdığı ve askıya aldığı anlaşılan Yunan Alcaic’inde olduğu gibi. Bu tür Doğu Ayetlerinde her zaman olduğu gibi, Rubaiyatlar Alfabetik Kafiyeye göre birbirini takip eder – Grave ve Gay’in tuhaf bir ardışıklığı. Burada seçilenler, Orijinal’de (gerçek olsun ya da olmasın) çok sık tekrarlanan “İç ve eğlen”in belki de eşit orandan daha az bir oranda bir Eklog’a dizilirler. Her iki durumda da, Sonuç yeterince üzücü:  

[Üçüncü Baskıdan.]  

Omar’ın bu versiyonunun ikinci baskısı hazırlanırken, Reşt’teki Fransız Konsolosu Mösyö Nicolas, Tahran’daki bir taşbaskı nüshasından 464 Rubaiyat’tan oluşan Metnin çok dikkatli ve çok iyi bir Baskısını, kendi tercümesi ve notlarıyla birlikte yayınladı. .

Mons. Sürümü bana birçok şeyi hatırlatan ve başkalarında bana talimat veren Nicolas, Omar’ı kelimenin tam anlamıyla benim için aldığım maddi Epikürcü olarak değil, Tanrı’yı ​​Şarap, Şarap Taşıyıcı figürü altında gölgeleyen bir Mistik olarak görüyor. , &c., Hafız’ın yapması gerektiği gibi; kısacası Hafız ve diğerleri gibi bir Sufi Şair.

Omar’ı bana ilk kez gösterdiğinde, Doğu edebiyatı ve diğer edebiyat hakkında bildiğim her şeyi borçlu olduğum biri tarafından ilk kez gösterildiğinde oluşan fikrimi değiştirmek için bir neden göremiyorum. Omar’ın Dehasına o kadar hayrandı ki, Mons olarak anlamının böyle bir yorumunu memnuniyetle kabul ederdi. Nicolas’ eğer yapabilseydi.<7> Yapamayacağı, Calcutta Review’daki makalesinde zaten çokça alıntılanmış görünüyor; Şiirlerin kendilerinden ve Şairin Yaşamından geriye kalan kayıtlardan tartıştığı.

<7> Belki de birkaç yıl önce Şiirleri kendisi düzenlerdi. Mons’ta olduğu gibi bir tarafta da benim Versiyonumu çok az onaylayabilir. Nicolas’ın Teorisi diğer tarafta.

Ve Mons’u çürütmek için daha fazlasına ihtiyaç varsa. Nicolas’ın Teorisi, Notlarında verilen Şiirlerin Yorumlanmasıyla doğrudan çelişen kendisinin hazırladığı Biyografik Bildirim vardır. (Bkz. Önsöz, s. 13-14.) Gerçekten de, Savunucusu bana haber verene kadar zavallı Omar’ın bu kadar ileri gittiğini pek bilmiyordum. Çünkü burada görüyoruz ki, Hafız’ın içtiği ve söylediği Şarap her neyse, Ömer’in sadece arkadaşlarıyla eğlenirken değil, (diyor Mons. Nicolas) kendisini buna heyecanlandırmak için kullandığı gerçek Üzüm Suyuydu. başkalarının çığlıklar ve “hurlemenler” ile ulaştığı Adanmışlık perdesi. Yine de, Metinde Şarap, Şarap Taşıyıcı vb. ne zaman geçse -ki bu genellikle yeterlidir- Mons. Nicolas dikkatli bir şekilde “Dieu”, “La Divinite” ve benzeri notlar ekliyor: gerçekten o kadar dikkatlidir ki, şiirleri okuduğu sufi tarafından kendisine telkin edildiğini düşünmek cezbeder. (Not ii. s. 8.) Bir İranlı, doğal olarak seçkin bir Taşralı’yı haklı çıkarmak isteyecektir; ve onu zaten İran’ın tüm önde gelen Şairlerini içeren kendi mezhebine kaydedecek bir Sufi.

Mons’un sahip olduğu tarihi Otorite. Nicolas, Omar’ın “avec tutku a l’etude de la philosophie des Soufis”ten vazgeçtiğini mi gösterecek? (Önsöz, s. xiii.) Panteizm, Materyalizm, Gereklilik vb. Öğretileri Sufi’ye özgü değildi; ne de onlardan önce Lucretius’a; ne de ondan önceki Epikuros’a; muhtemelen en orijinal Düşünen Adamların Dinsizliği; ve büyük olasılıkla, dünyayı ikiye böldüğü varsayılan İki ve Yetmiş Dinden birinin gölgesi altında, sosyal ve politik barbarlık çağında yaşayan bir Filozofun kendiliğinden büyümesi olabilir. Von Hammer (Sprenger’in Doğu Kataloğu’na göre) Omar’dan “Özgür düşünür ve Sufizm’in büyük bir rakibi” olarak bahseder; belki de, Öğretilerinin çoğunu elinde tutarken, tutarsız bir ahlak sertliğine sahipmiş gibi davranmadığı için. Efendim W. Ouseley, Bodleian MS’nin sinek yaprağı üzerinde aynı etkiye sahip bir şeye bir not yazmıştır. Ve Mons’un iki Rubaiyatında. Nicolas’ın kendi Sürümü Suf ve Sufi, aşağılayıcı bir şekilde adlandırılmıştır.

Hiç şüphe yok ki, bu Dörtlüklerin çoğu, mistik bir şekilde yorumlanmadıkça açıklanamaz görünmektedir; ama kelimenin tam anlamıyla olmadığı sürece daha pek çoğu açıklanamaz. Örneğin Şarap ruhsal mıydı, ölünce Beden onunla nasıl yıkanırdı? Neden bir sonraki Mystic tarafından doldurulması için ölü kilden bardaklar yapsın – “La Divinite”? Mons. Nicolas’ın kendisi, “les convenances”ın tercüme etmesine izin vermeyen bazı “tuhaf” ve “tropik Orientales” imalar ve imgeler -gerçekten de “d’une sensualite quelquefois revoltante”- karşısında şaşırıyor; ama yine de okuyucunun “La Divinite”den bahsetmeden edemeyeceği bir şey.<8> Kalküta’da olduğu gibi, Tahran’daki Kuatrenlerin çoğu da şüphesiz sahtedir; Böyle Rubaiyat, İran’da Epigram’ın yaygın biçimidir. Ama bu, en iyi ihtimalle, bir yol kadar diğerini de anlatır; hayır, Sufi, İran’daki Bilgin ve Edebiyat Adamı olarak kabul edilebilecek olan, Şair hakkındaki kendi görüşünün lehine olanı enterpolasyon yapmak için dikkatsiz Epicure’den çok daha muhtemel olacaktır. Daha mistik Quatrains’in çok azının Bodleian MS.’de olduğunu gözlemledim, ki bu da Şiraz, AH 865, MS 1460 tarihli en eskilerden biri olmalıdır. Ve bence bu, özellikle Omar’ı ayırt ediyor (aramadan edemiyorum (hayır, Hıristiyan değil – tanıdık adıyla) diğer tüm İran Şairlerinden: Bu, Şair onlarla birlikte Şarkısında, Alegori ve Soyutlamadaki Adam’da kaybolurken; Görünüşe göre Adam – Bon-homme – Omar’ın kendisi, tüm Mizahları ve Tutkularıyla, sanki Şarap bittikten sonra gerçekten onunla Sofradaymışız gibi açık bir şekilde önümüzde. Şair hakkındaki kendi görüşünün lehine olan şeyi enterpolasyon yapmak, dikkatsiz Epicure’den çok daha muhtemel olacaktır. Daha mistik Quatrains’in çok azının Bodleian MS.’de olduğunu gözlemledim, ki bu da Şiraz, AH 865, MS 1460 tarihli en eskilerden biri olmalıdır. Ve bence bu, özellikle Omar’ı ayırt ediyor (aramadan edemiyorum (hayır, Hıristiyan değil – tanıdık adıyla) diğer tüm İran Şairlerinden: Bu, Şair onlarla birlikte Şarkısında, Alegori ve Soyutlamadaki Adam’da kaybolurken; Görünüşe göre Adam – Bon-homme – Omar’ın kendisi, tüm Mizahları ve Tutkularıyla, sanki Şarap bittikten sonra gerçekten onunla Sofradaymışız gibi açık bir şekilde önümüzde. Şair hakkındaki kendi görüşünün lehine olan şeyi enterpolasyon yapmak, dikkatsiz Epicure’den çok daha muhtemel olacaktır. Daha mistik Quatrains’in çok azının Bodleian MS.’de olduğunu gözlemledim, bu da Şiraz, AH 865, MS 1460 tarihli en eskilerden biri olmalıdır. Ve bence bu, özellikle Omar’ı ayırt ediyor (bkz. (hayır, Hıristiyan değil- tanıdık adıyla) diğer tüm İran Şairlerinden: Bu, Şair onlarla birlikte Şarkısında, Alegori ve Soyutlamadaki Adam’da kaybolurken; Görünüşe göre Adam – Bon-homme – Omar’ın kendisi, tüm Mizahları ve Tutkularıyla, sanki Şarap bittikten sonra gerçekten onunla Sofradaymışız gibi açık bir şekilde önümüzde. Şiraz, AH 865, MS 1460 tarihlidir. Ve bence bu, Ömer’i (ona -hayır, Hıristiyan değil- tanıdık adıyla çağırmadan edemeyeceğim) diğer tüm İranlı Şairler’den özellikle ayırıyor: O, oysa onlarla birlikte Şair, Şarkısı, Alegori ve Soyutlamadaki Adam’da kaybolur; Görünüşe göre Adam – Bon-homme – Omar’ın kendisi, tüm Mizahları ve Tutkularıyla, sanki Şarap bittikten sonra gerçekten onunla Sofradaymışız gibi açık bir şekilde önümüzde. Şiraz, AH 865, MS 1460 tarihlidir. Ve bence bu, Ömer’i (ona -hayır, Hıristiyan değil- tanıdık adıyla çağırmadan edemeyeceğim) diğer tüm İranlı Şairler’den özellikle ayırıyor: O, oysa onlarla birlikte Şair, Şarkısı, Alegori ve Soyutlamadaki Adam’da kaybolur; Görünüşe göre Adam – Bon-homme – Omar’ın kendisi, tüm Mizahları ve Tutkularıyla, sanki Şarap bittikten sonra gerçekten onunla Sofradaymışız gibi açık bir şekilde önümüzde.

<8> Quatrain 234’e bir not, bu tür Görüntülerin mistik anlamının Avrupalılar için ne kadar açık olması gerektiğine rağmen, İran’daki sıradan kişiler tarafından bile “rougissant” olmadan alıntılanmadıklarını kabul ediyor – “Quant aux termes de tendresse qui başlangıç ​​ce quatrain, Geri Bildirim Ver Daha fazla bilgi , n’auront pas de peine bir se ikna edici qu’il s’agit de la Divinite, bien que cette mahkumiyeti, soit vivement discutee par les moullahs musulmans, et meme par beaucoup de laiques, qui rougissent gerçekleme d’une pareille compatriote leur a 1’egard des spirituelles’i seçer.”

Hafız’ın mistisizmine hiçbir zaman tam anlamıyla inanmadığımı söylemeliyim. Şair, Şarkısının başında ve sonunda Muhammed’e selam verdiği sürece, Sufi Panteizm’i tutup söylemekte herhangi bir tehlike olmadığı görülüyor. Bu koşullar altında Celaleddin, Jami, Attar ve diğerleri şarkı söyledi; Şarap ve Güzelliği gerçekten de, kutladıkları Kutsallığı gizlemek için bir Maske olarak değil, göstermek için Görüntüler olarak kullanıyorlardı. Belki de bu kadar yanıcı bir Halk arasında hataya veya kötüye kullanıma daha az yatkın olan bazı Alegoriler daha iyiydi: bazılarının Hafız ve Omar’la birlikte düşündüğü gibi, soyut yalnızca şehvetli İmgeye benzetilmekle kalmayıp, onunla özdeşleştirildiğinde çok daha fazla; Adanmış’ın kendisi için olmasa da daha zayıf olan Kardeşleri için tehlikelidir; ve İnisiyenin Adanmışlığı ısındıkça, Profan için daha da kötüydü. Ve hepsi ne için? Kişi, Öğreti’ye göre Ruh olduğu kadar Duyusal Madde de olan ve Ölümden sonra bilinçsizce Evrenine karışmasını beklediği bir Tanrı’ya yaklaşacaksa, ondan vazgeçilmesi gereken şehvetli zevk Görüntüleri ile baştan çıkarılmak. Bu dünyadaki tüm özverilerini telafi etmek için başka bir dünyada mutluluk. Lucretius’un kör Tanrılığı kesinlikle Sufi’ninki kadar fedakarlığı hak etti ve muhtemelen aldı; ve Ömer’in Şarkısının yükü – “Yeyelim” değilse – şüphesiz – “İçelim, çünkü yarın öleceğiz!” Ve eğer Hafız benzer bir dille tamamen aksini kastetmişse, Hayatını ve Dehasını, Gününden bu güne kadar ruhani İbadetçilerden ziyade herhangi biri tarafından söylenip söylendiği kadar müphem bir Mezmur’a adadığında kesinlikle yanlış hesap yapmıştır. ve ölümden sonra başka bir dünyada kişinin bu konudaki tüm özverisini telafi edecek herhangi bir ölümden sonra Mutluluk umudu olmadan, ölümden sonra bilinçsizce Evreninde birleşmeyi beklediği Evren. Lucretius’un kör Tanrılığı kesinlikle Sufi’ninki kadar fedakarlığı hak etti ve muhtemelen aldı; ve Ömer’in Şarkısının yükü – “Yeyelim” değilse – şüphesiz – “İçelim, çünkü yarın öleceğiz!” Ve eğer Hafız benzer bir dille tamamen aksini kastetmişse, Hayatını ve Dehasını, Günü’nden bu güne kadar ruhani İbadetçilerden ziyade herhangi biri tarafından söylenip söylendiği kadar müphem bir Mezmur’a adadığında kesinlikle yanlış hesap yapmıştır. ve ölümden sonra başka bir dünyada kişinin bu konudaki tüm özverisini telafi edecek herhangi bir ölümden sonra Mutluluk umudu olmadan, ölümden sonra bilinçsizce Evreninde birleşmeyi beklediği Evren. Lucretius’un kör Tanrılığı kesinlikle Sufi’ninki kadar fedakarlığı hak etti ve muhtemelen aldı; ve Ömer’in Şarkısının yükü – “Yeyelim” değilse – şüphesiz – “İçelim, çünkü yarın öleceğiz!” Ve eğer Hafız benzer bir dille tamamen aksini kastetmişse, Hayatını ve Dehasını, Günü’nden bu güne kadar ruhani İbadetçilerden ziyade herhangi biri tarafından söylenip söylendiği kadar müphem bir Mezmur’a adadığında kesinlikle yanlış hesap yapmıştır. Kör İlahiyat kesinlikle Sufi’nin fedakarlığı kadar hak etti ve muhtemelen aldı; ve Ömer’in Şarkısının yükü – “Yeyelim” değilse – şüphesiz – “İçelim, çünkü yarın öleceğiz!” Ve eğer Hafız benzer bir dille tamamen aksini kastetmişse, Hayatını ve Dehasını, Günü’nden bu güne kadar ruhani İbadetçilerden ziyade herhangi biri tarafından söylenip söylendiği kadar müphem bir Mezmur’a adadığında kesinlikle yanlış hesap yapmıştır. Kör İlahiyat kesinlikle Sufi’nin fedakarlığı kadar hak etti ve muhtemelen aldı; ve Ömer’in Şarkısının yükü – “Yeyelim” değilse – şüphesiz – “İçelim, çünkü yarın öleceğiz!” Ve eğer Hafız benzer bir dille tamamen aksini kastetmişse, Hayatını ve Dehasını, Günü’nden bu güne kadar ruhani İbadetçilerden ziyade herhangi biri tarafından söylenip söylendiği kadar müphem bir Mezmur’a adadığında kesinlikle yanlış hesap yapmıştır.

Bununla birlikte, Ömer’in bir Sufi -hatta bir nevi veli- olduğu yönünde bazı geleneksel varsayımlar ve kesinlikle bazı bilginlerin görüşü olduğu için, dilerseler onun Şarap ve Bardak Taşıyıcısını böyle yorumlayabilirler. Öte yandan, onun bir Filozof olduğunun, yaşadığı Çağın ve Ülke’nin çok ötesinde bilimsel İçgörü ve Yeteneğin çok daha fazla tarihsel kesinliği olduğu için; Bir Filozofa dönüşecek kadar ılımlı dünyevi Hırs ve bir Debauchee’yi nadiren tatmin eden bu tür ılımlı istekler; Diğer okuyucular, Omar’ın kutladığı Şarap sadece Üzüm Suyu iken, belki de Votaries’i İkiyüzlülük içinde batıran Manevi Şarabı hiçe sayarak, içtiğinden daha fazlasını övündüğüne inanmaktan memnun olabilirler. veya İğrenç.

Edward J. Fitzgerald

İlk baskı
  
 BEN.Uyanmak! Sabah için Gecenin Kasesinde
Yıldızları Uçuran Taşı Fırlattı:
Ve Lo! Doğunun Avcısı,
Sultan’ın Kulesini bir Işık İpi ile yakaladı.
 II.Rüyada Şafağın Sol Eli Gökyüzündeyken
Tavernada bir Sesin
“Uyanın miniklerim ve
Bardağın içindeki Yaşamın İçkisi kurumadan Bardağı doldurun” diye haykırdığını duydum.
 III.Ve Cock ekibi olarak, Taverna’nın önünde duranlar
bağırdılar – “O zaman Kapıyı Açın.
Kalmamız gereken ne kadar az zaman olduğunu biliyorsun,
Ve bir kez gittikten sonra bir daha geri dönemeyebiliriz.”
 IV.Şimdi eski Arzuları canlandıran Yeni Yıl,
Düşünceli Yalnızlık Ruhu emekli oluyor, MUSA’NIN
BEYAZ
ELİNİN DALDAKİ BEYAZ ELİNİN UZAKLAŞTIRDIĞI ve İsa’nın Yerden Sustuğu Yer.
 V.Iram gerçekten de tüm Gülü ile gitti,
Ve Jamshyd’in Sev’n-ring’d Kupası kimsenin bilmediği yerde;
Ama yine de Asma onun kadim Yakut’unu veriyor,
Ve yine de Su Kenarındaki Bahçe esiyor.
 VI.Ve David’in Dudakları kilitli değil; ama ilahi
Yüksek borulu Pelevi’de, “Şarap! Şarap! Şarap!
Kırmızı Şarap!” ile – Bülbül Gül’e ağlar
O sarı Yanağının incarnadine’e.
 VII.Gelin, Kupayı doldurun ve Bahar Ateşinde
Tövbenin Kış Giysisi uçuşsun:
Zaman Kuşunun
uçmak için çok az yolu var – ve Lo! Kuş Kanatta.
 VIII.Ve bak –
Uyanan Günle birlikte bin Çiçek – ve Clay’e dağılmış bin tane:
Ve Gül’ü getiren bu ilk Yaz Ayı
Jamshyd ve Kaikobad’ı alıp götürecek.
 IX.Ama ihtiyar
Hayyam’la gel ve Kaykobad’ın Lotu’nu ve Kaikhosru’yu unut gitsin:
Bırak Rüstem istediği gibi yatsın,
Ya da Hatim Tay akşam ağlasın – onlara aldırma.
 X.Çölü ekilenlerden
ayıran bir ot şeridi boyunca benimle, Kölenin
ve Padişahın adının ender olduğu yerde, Tahtında
Sultan Mahmud’a acı.
 XI.Burada, Dalın Altında Bir Somun Ekmek,
Bir Şişe Şarap, Bir Ayet Kitabı – ve Sen Yanımda
Çölde şarkı söylüyorsun –
Ve Vahşilik artık Cennettir.
 XII.”Ölümlü Sovranty ne kadar tatlıdır!” -biraz düşünün:
Diğerleri–“Gelecek Cennet ne kadar da mübarek olsun!”
Ah, Elindeki Nakit’i al ve Geri kalanından feragat et;
Ah, uzak bir Davulun cesur Müziği!
 XIII.Etrafımızda esen Güle bakın – “İşte,
gülüyorum,” diyor, “Dünyaya üflerim:
Hemen Cüzdanımın ipeksi Püskülü Gözyaşım
ve onun Bahçedeki Hazinesi fırlatır.”
 XIV.Dünyevi Umut adamları Kalplerini
Külleri Döndürür – ya da başarılı olur; ve anon,
Çölün Tozlu Yüzü Üzerindeki Kar Gibi
Bir-iki Saat Aydınlatma – gitti.
 XV.Ve Altın Tahıl’a koca
olanlar, Ve onu Yağmur gibi Rüzgarlara
savuranlar
, Böyle aureate Dünya’ya benzemezler, Bir kez gömülürler, İnsanlar yeniden kazmak isterler.
 XVI.
Kapıları Gece ve Gündüz münavebeli olan bu hırpalanmış Kervansaray’da bir düşünün, Padişahtan
sonra Padişah Şafağı ile Bir İki Saatinde Nasıl İbadet Edip
yoluna gitti.
 XVII.Aslan ve Kertenkele’nin
Jamshyd’in övündüğü ve derinden içtiği Avluları tuttuğunu söylüyorlar:
Ve Bahram, o büyük Avcı –
Başının üzerinde Vahşi Eşek Damgaları var ve derin bir uykuya dalıyor.
 XVIII.Bazen, Gül’ün hiçbir zaman
gömülü bir Sezar’ın kanını akıttığı yer kadar kırmızı esmediğini düşünüyorum;
Bahçedeki her Sümbülün
Kucağında bir zamanlar sevimli bir Head’den Dropt giydiğini.
 XIX.Ve dayandığımız Nehir’in Dudağında narin Yeşil Tüyleri olan bu güzel
Bitki–
Ah, ona hafifçe yaslan! kim bilir
ne güzel Dudaktan görünmeden fışkırır!
 XX.Ah! Sevgilim,
BUGÜN geçmiş Pişmanlıkları ve gelecekteki Korkuları temizleyen Kupayı doldur
– Yarın mı? – Neden Yarın
, Dünün Sev’n Bin Yılında Kendim olabilirim.
 XXI.Merhaba! Bazılarını sevdik,
O Zamanın ve Kaderin tüm Vintage pretlerinin en güzeli ve en iyisi
, Kupalarını bir iki tur önce
içtiler ve birer birer sessizce Dinlenmeye gittiler.
 XXII.Ve biz, şimdi
Çıktıkları Odada ve yeni Bloom’da Yazlık giysilerde eğlenen bizler, Kendimiz bir Kanepe yapmak için
Yeryüzünün Kanepesinin altına İnmek zorunda mıyız – kimin için?

 XXIII.Ah, harcayabileceklerimizden en iyi şekilde yararlanın,
Biz de Toz Düşüşüne girmeden önce;
Dust to Dust ve Dust altında yalan söylemek için,
Sans Wine, Sans Song, Sans Singer ve – Sans End!
 XXIV.BUGÜN’e hazırlananlara da,
YARIN’a bakanlara
da, Karanlıklar Kulesi’nden bir Müezzin,
“Aptallar! Mükâfatınız ne burada ne de orada” diye haykırır.
 XXV.
Neden, İki Dünyadan böylesine bilgili bir şekilde tartışan tüm Azizler ve Bilgeler , Akılsız
Peygamberler gibi ileri atılırlar; Azarlayacak Sözleri
dağılır ve Ağızları Toz ile durdurulur.
 XXVI.Oh, yaşlı Hayyam ile gel ve Bilge’yi
konuşacak şekilde bırak; Kesin olan bir şey var ki, Hayat uçuyor;
Kesin olan bir şey var, Gerisi Yalan;
Bir kez esen Çiçek sonsuza kadar ölür.
 XXVII.Ben gençken,
Doktor ve Aziz’e hevesle sık sık giderdim ve
bu konuda ve hakkında büyük Argümanlar duyardım: ama her
zaman gittiğim aynı Kapıdan çıktım.
 XXVIII.Onlarla Bilgelik Tohumu
ektim, Büyümek için kendi ellerimle çalıştım:
Ve biçtiğim Hasat buydu –
“Su gibi geldim ve Rüzgar gibi giderim.”
 XXIX.Bu Evrene ve neden bilmeden,
Ne de nereden, İstemsizce akan Su gibi:
Ve ondan, Çölde Rüzgar gibi,
nerede olduğunu bilmiyorum, ister istemez esiyor.
 XXX.Ne, sormadan buraya aceleyle nereden geldi?
Ve sormadan, nereye acele etti buradan! Bu Küstahlığın Hatırasını
boğmak için bir başka Kupa daha !

 XXXI.Dünyanın Merkezinden Yedinci Kapıya
doğru yükseldim ve Satürn’ün Tahtına
oturdum ve Yolda birçok Düğüm çözüldü;
Ama İnsan Ölümü ve Kader Düğümü değil.
 XXXII.Anahtarını bulamadığım bir Kapı vardı:
Göremediğim bir Peçe geçmişi vardı:
Biraz Ben ve SEN hakkında küçük bir konuşma
Var gibiydi – ve sonra SEN ve BEN hakkında hiçbir şey yoktu.
 XXXIII.Sonra yuvarlanan Heav’n’e haykırdım,
“Hangi Lambanın
Küçük Çocuklarına Karanlıkta tökezlemesine rehberlik edecek Kader vardı?” diye sordum.
Ve–“Kör bir anlayış!” Heav’n yanıtladı.
 XXXIV.Sonra bu toprak kaseye erteledim
My Lip’i gizli Yaşam Kuyusunu öğrenmek için:
Ve Dudak Dudak diye mırıldandı – “Yaşadığın sürece,
İç! – çünkü bir kez ölünce asla geri dönmeyeceksin.”
 XXXV.Sanırım, kaçak
Artikülasyonla cevap veren Kli, bir zamanlar yaşadı,
Ve mutlu ol; ve öptüğüm soğuk Dudak
Kaç Öpücük alabilir – ve verebilir.
 XXXVI.Çünkü Pazar yerinde, bir Gün Alacakaranlığında,
Potter’ın ıslak Kilini dövdüğünü izledim:
Ve tamamen silinmiş Diliyle
mırıldandı – “Nazik, Kardeş, nazikçe, dua et!”
 XXXVII.Ah, Kupayı doldurun:–tekrar edecek
ne var Zaman Ayaklarımızın altından nasıl kayıyor:
YARIN Doğmamış ve DÜN ölü, BUGÜN tatlıysa
neden onlar için endişelenelim!
 XXXVIII.Yok
oluşun Boşluğunda Bir An, Tatmak için Yaşam Kuyusunun bir anı–
Yıldızlar batıyor ve Kervan
Hiçliğin şafağı için Başlıyor- Ah, acele et!
 XXXIX.Ne kadar, ne kadar, sonsuz
Bunun ve Şunun Peşinde çaba ve çekişme içinde? Meyvesiz veya acı bir Meyveden sonra üzülmektense
, verimli Üzüm ile mutlu olun .

 XL.Biliyorsunuz, Dostlarım, Evimde ne kadar zaman önce
yeni bir Evlilik için Carouse yaptım: Boşandım
eski kısır Nedeni Yatağımdan,
Ve Asmanın Kızını Eşe aldım.
 XLI.”IS” ve “IS-NOT” için, Kural ve Çizgi ile olsa da,
Ve, “YUKARI-AŞAĞI” olmadan, tanımlayabilirim,
Yine de tek umursadığım şey,
Asla derinden başka hiçbir şeyde olmadım–Şarap .
 XLII.Ve son zamanlarda, Taverna Kapısı tarafından, Alacakaranlıkta Omzunda bir gemi taşıyan
bir Melek Şekli çalarak geldi ;
ve
bana onu tattırdı; ve ’twas–Üzüm!
 XLIII.Mutlak Mantık ile Yapabilen Üzüm
İki-Yetmiş Sarsıcı Tarikatlar arasında çelişki var:
Trice Life’ın kurşunlu Metalini Altına dönüştüren kurnaz Simyacı
.
 XLIV.Muzaffer Rab, kudretli Mahmud, Ruhu istila eden tüm kafir ve
kara
Korku ve Hüzün
Ordası, Büyülü Kılıcıyla Saçılır ve öldürür.
 XLV.Ama Bilge’yi çekişmeye bırakın ve benimle
Evrenin Kavgası şöyle olsun:
Ve Hubbub kanepesinin bir köşesinde, Senden
çok şey yapanla Oyun Yap.
 XLVI.Çünkü içeri ve dışarı, yukarıda, yaklaşık, aşağıda,
‘Bu bir Sihirli Gölge gösterisinden başka bir şey değil
, Mumu Güneş olan bir Kutuda Oynatıldı,
biz Hayalet Figürlerin gelip gittiği Yuvarlak.
 XLVII.Ve eğer içtiğin Şarap, bastığın Dudak,
Hiçte Bitiyorsa Her Şeyin sonu–Evet-
O zaman sen varken hayal et,
Olacağın şeysin–Hiç—Daha az olmayacaksın.
 XLVIII.Gül Brink Nehri boyunca eserken,
Eski Yakut Vintage Khayyam ile içilir:
Ve Melek daha koyu Çekişi
ile sana doğru Çekildiğinde – onu al ve çekinme.
 XLVIX.
Bu, Destiny with Men for Pieces’in oynadığı Geceler ve Günlerden oluşan bir Dama Tahtası :
Oradan oraya hareket eder, çiftleşir ve öldürür,
Ve birer birer Dolap’a geri döner.
 L.Hiç Soru Yok, Evet ve Hayır’ı yapar,
ancak Oyuncunun vuruşları sırasında Sağa veya Sol’a gider;
Ve Seni Tarlaya fırlatan O,
her şeyi bilir – O bilir – O bilir!
 LI.Hareketli Parmak yazıyor; ve yazılı olarak, Devam eder
: ne tüm Dindarlığınız ne de Zekanız
onu geri çekmeyecek ve bir Satırın yarısını iptal edecek,
Ne de tüm Gözyaşlarınız bir Kelimeyi silemeyecek.
 LII.Ve Gök dediğimiz o ters çevrilmiş Çanak,
Nerede sürünerek yaşar ve ölürüz,
Ellerini yardım için BT’ye kaldırma –
Çünkü Sen ya da Ben gibi iktidarsızca yuvarlanır.
 LIII.Dünyanın ilk Kiliyle Son İnsanın yoğurmasını yaptılar,
Ve Son Hasatın Tohumunu ektiler:
Evet, Yaratılışın ilk Sabahı,
The Last Dawn of Accounting’in okuyacağını yazdı.
 LIV.Sana şunu söylüyorum – Hedeften başlayarak, Heav’n Parwin’in
alevli
Tayının ve Mushtari’nin omuzlarına attıklarında,
Benim önceden belirlenmiş Toz ve Ruh Planımda
 LV.Asma bir Fiber’e çarpmıştı; bu
Varlığıma yapışıyor – bırak Sufi küçümsüyor;
Benim Temel Metalimden bir Anahtar dosyalanabilir,
O olmadan uluduğu Kapıyı açar.
 LVI.Ve şunu biliyorum: Tek Gerçek Işık,
Sevgiye Yaklaşma ya da Gazap beni tamamen
tüketse de, Taverna’da Bir Bakışta
Tapınaktan Daha İyi’yi tamamen kaybetti.
 LVII.Ah, Tuzakla ve Gin
ile dolaşacağım Yolu Beset’le yapan
, Ön
yargıyla beni kuşatıp, Düşüşümü Günah’a yüklemeyecek misin?
 LVIII.Ah Sen, daha aşağı Toprak Adamı yaratan,
Ve Aden ile birlikte Yılanı tasarlayan;
İnsanın
Yüzünü kararttığı tüm Günahlara karşılık, İnsan Bağışlaması verir ve alır!* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *KUZA–NAMA. (“Çömlek Kitabı”)
 LIX.Tekrar dinleyin. Bir Ramazan Kapanışında Bir Akşam,
Daha iyi Ay doğmadan, O eski Çömlekçi Dükkanında Sıra sıra kil popülasyonuyla
tek başıma durdum .

 LX.Ve gariptir ki, bu Toprak Lotları arasında
bazıları dile getirebilirken bazıları söyleyemez:
Ve aniden bir sabırsız daha haykırdı :
“Çömlekçi kim, dua et ve Çömlek kim?”
 LXI.Sonra bir başkası dedi ki – “Elbette boşuna değil
Ortak Dünya’dan gelen tözüm,
Beni ustaca Biçimlendiren,
beni tekrar ortak Dünya’ya damgalasın.”
 LXII.Bir başkası dedi ki – “Neden, huysuz bir Çocuk
Sevinçle içtiği Kaseyi kıramaz
; Kabı saf Sevgi
ve Hayranlıkla yapan, Öfkeden sonra yok eder mi?”
 LXIII.Hiçbiri buna cevap vermedi; ama Sessizlik konuştuktan sonra
Daha hantal bir Yapının Gemisi:
“Bütün ters eğildiğim için bana alay ediyorlar;
Ne? O zaman Çömlekçinin Eli titredi mi?”
 LXIV.Biri dedi ki–“Somurtkan bir Tapster’ın adamları der ki,
Ve Suratına Cehennem Dumanı bulaştırın;
Bizim için katı bir sınavdan bahsederler -Pish!
O İyi Bir Dost ve ‘her şey yoluna girecek’.
 LXV.Sonra bir başkası derin bir iç çekerek,
“Uzun zamandır unutulmuş olan Kilim kurudu:
Ama beni eski tanıdık Meyve Suyu ile doldur,
sanırım zamanla iyileşebilirim!”
 LXVI.Böylece, Gemiler birer birer konuşurken,
Biri küçük
Hilal’i aradıklarını gördü: Ve sonra birbirlerini koştular, “Kardeş! Kardeş! Kapıcının Omuz Düğümüne Gıcırdayarak Dinle
!”* * * * * * * * * * * * * * * * * *
 LXVII.Ah, solan Ömrümün sağladığı Üzümle, Ve canın
öldüğü yerde Bedenimi yıka,
Ve Asma yaprağı sargılı bir Sargıda,
Bu yüzden beni tatlı bir Bahçe kenarına göm.
 LXVIII.Öyle bir Parfüm Tuzağı gömdüğüm Küllerimden Havaya savrulacak
,
Gerçek Bir Mümin Geçmeden Ama Habersizce geçilecek
.
 LXIX.Gerçekten de, çok uzun zamandır sevdiğim idoller
Erkeklerin
Gözündeki Kredimi çok yanlış yaptılar: Onurumu sığ bir Kupada boğdular
ve Bir Şarkı için İtibarımı sattılar.
 
 LXX.Gerçekten, gerçekten, yemin etmeden önce tövbe
ettim – ama yemin ettiğimde ayık mıydım?
Ve sonra ve sonra Bahar geldi ve Elindeki Gül
Pürüzsüz Tövbem parçaladı.
 LXXI.Ve Şarap, Kafir’i oynamış,
Ve beni Şeref Kaftanımı çalmış olsa da –
çoğu zaman Şarapçıların ne satın
aldıklarını merak ederim Sattıkları Malların yarısı kadar değerli bir tane.
 LXXII.Yazık, o Bahar Gül’le birlikte kaybolmalı!
O Gençliğin tatlı kokulu El Yazması kapanmalı!
Dallarda şarkı söyleyen Bülbül,
Ah, nereden ve yine nereye uçtu, kim bilir!
 LXXIII.Ah, Aşk! Sen ve ben Kader ile birlikte
bu üzücü Şeyler Düzenini bütünüyle kavramak için birlik olabilir miyiz,
Onu parçalara ayırmaz mıyız – ve sonra
onu Kalbin Arzusuna daha yakın bir şekilde yeniden biçimlendirmez miyiz!
 LXXIV.Ah, azalmayı bilmeyen Zevkim
Ay, Cennetin Ay bir kez daha doğuyor: Bundan sonra daha
ne kadar doğacak o aynı Bahçeye benden sonra bakacak
– boşuna!
 LXXV.Ve Parıldayan
Ayağınla, Otların üzerine Yıldız serpilmiş Misafirlerin arasından geçtiğinde,
Ve Senin Neşeli Görevinde
Birini Yaptığım Noktaya ulaştığında – boş bir Bardağı geri çevir!
 TAMAM SHUD.
 
 
 
 

Beşinci baskı
 
 
 

BEN.

UYANMAK! Çünkü
önündeki Yıldızları
Gece Tarlası’ndan fırlatıp atan Güneş, Gece’yi onlarla birlikte Heav’n’den Sürer ve
Sultan’ın Kulesine bir Işık Şaftı ile vurur.
 

II.

Sahte sabahın hayaleti ölmeden önce,
Methinks Tavernadaki bir Ses bağırdı,
“Bütün Tapınak içeride hazırlanırken,
“Neden dışarıdaki uykulu Tapan başını sallıyor?”
 

III.

Ve Cock ekibi olarak, Taverna’nın önünde duranlar
bağırdılar – “O zaman Kapıyı Açın!
“Ne kadar az kalmamız gerektiğini biliyorsunuz,
Ve bir kez gittikten sonra bir daha geri dönemeyebiliriz.”
 

IV.

Şimdi eski Arzuları canlandıran Yeni Yıl,
Düşünceli Yalnızlık Ruhu emekli oluyor, MUSA’NIN
BEYAZ
ELİNİN DALDAKİ BEYAZ ELİNİN UZAKLAŞTIRDIĞI ve İsa’nın Yerden Sustuğu Yer.
 

V.

Iram gerçekten de tüm Gülü ile gitti,
Ve Jamshyd’in Sev’n-ring’d Kupası kimsenin bilmediği yerde;
Ama yine de Asmada bir Yakut tutuşuyor,
Ve birçok Su Kenarındaki Bahçe esiyor.
 

VI.

Ve David’in dudakları kilitli; ama ilahi
Yüksek Pırıltılı Pehlevi’de, “Şarap! Şarap! Şarap!
“Kırmızı Şarap!” ile – Bülbül,
solgun yanağını ‘incarnadine’ etmek için Gül’e ağlar.
 

VII.

Gelin, Kupayı doldurun ve Baharın ateşinde
Kış Tövbe giysiniz uçuşsun:
Zaman
Kuşunun çırpınmak için çok az yolu var – ve Kuş Kanatta.
 

VIII.

İster Naishapur’da ister Babylon’da,
Bardak ister tatlı ister acılı koşsun
, Hayat Şarabı damla damla sızmaya devam ediyor,
Hayat Yaprakları birer birer düşmeye devam ediyor.
 

IX.

Her Sabah bin Gül getiriyor, diyorsun:
Evet, ama Dünün Gülü nerede kalıyor?
Ve Gül’ü getiren bu ilk Yaz ayı
Jamshyd ve Kaikobad’ı alıp götürecek.
 

X.

Peki, onları almasına izin ver!
Büyük Kaikobad veya Kaikhosru ile ne yapmalıyız ?
Zal ve Rüstem istedikleri gibi gürültü yapsınlar,
Veya Hatim akşam yemeğine çağırsın – siz aldırmayın.
 

XI.

Ekilenlerden
çölü ayıran Otlak şeridi boyunca benimle
, Kölenin ve Padişahın adının unutulduğu yerde – Altın Tahtında
Mahmud’a selam olsun!
 

XII.

Dalın Altında Bir Ayetler Kitabı,
Bir Testi Şarap, Bir Somun Ekmek – ve Sen
Yanımda Çılgınlıkta şarkı söylüyorsun –
Ah, Vahşilik artık Cennetti!
 

XIII.

Bazıları Bu Dünyanın Görkemleri İçin; ve bazıları
Peygamberin Cenneti’nin gelmesi için iç çeker;
Ah, Parayı al ve Krediyi bırak,
Ne de uzaktaki bir Davulun uğultusuna kulak asma!
 

XIV.

Etrafımızdaki savrulan Gül’e bakın – ” İşte,
gülüyorum,” diyor, “dünyaya üflerim,
Bir kerede Cüzdanımın ipeksi püskülü Gözyaşım
ve onun Bahçedeki Hazinesi fırlatır.”
 

XV.

Ve Altın taneyi besleyenler,
Ve onu Yağmur gibi rüzgarlara
savuranlar
, Böyle aureate Dünya’ya benzemezler, Bir kez gömülürler, İnsanlar tekrar kazmak isterler.
 

XVI.

Dünyevi Umut adamları Kalplerini
Külleri Döndürür – ya da başarılı olur; ve anon,
Çölün Tozlu Yüzündeki Kar Gibi,
Aydınlatma bir iki saat – gitti.
 

XVII.

Bir düşünün, Kapıları
Gece ve Gündüz münavebeli olan bu hırpalanmış Kervansarayda, Padişahtan
sonra Padişah Şafağı ile nasıl
mukadder Saatine iltica etti ve yoluna gitti.
 

XVIII.

Aslan ve Kertenkele’nin
Jamshyd’in övündüğü ve derinden içtiği avluları tuttuğunu söylüyorlar:
Ve o büyük Avcı Bahram – Başında Vahşi Eşek
Damgaları var, ama Uykusunu bozamıyor.
 

XIX.

Bazen, Gül’ün hiçbir zaman
gömülü bir Sezar’ın kanını akıttığı yer kadar kırmızı esmediğini düşünüyorum;
Bahçedeki her Sümbül,
bir zamanlar sevimli bir Head’den gelen Dropt’u Kucağına takar.
 

XX.

Ve bizim dayandığımız Nehir-Dudak’ı yumuşak Yeşil
Tüylüler olan bu canlandırıcı Bitki–
Ah, ona hafifçe yaslan! kim bilir
ne güzel Dudaktan görünmeden fışkırır!
 

XXI.

Ah Sevgilim, BUGÜN
geçmiş Pişmanlıkları ve gelecekteki Korkuları temizleyen Kupayı doldur: Yarın–Neden, Yarın Dünün Sev’n Bin Yılında Kendim
olabilirim .

 

XXII.

Kimileri için sevdik, en güzeli ve en iyisi
Onun Vintage Yuvarlanma Zamanından gelen, Daha
önce Bardaklarını bir ya da iki Tur içmiş,
Ve birer birer sessizce dinlenmek için sürünerek.
 

XXIII.

Ve biz, şimdi
Çıktıkları Odada ve yeni çiçek açan Yaz elbiselerinde
eğlenen bizler, Kendimiz Toprak Kanepesinin
Altına İnmeliyiz – kendimiz bir Kanepe yapmak için – kimin için?
 

XXIV.

Ah, harcayabileceğimizin çoğunu yap,
Biz de Toz’a inmeden önce;
Tozdan Toz’a ve Toz’un altında yalan söylemek için
Sans Şarap, Sans Song, Sans Singer ve – Sans End!
 

XXV.

BUGÜN’e hazırlananlara,
Biraz YARIN’a bakanlara
, Karanlıklar Kulesi’nden bir Müezzin,
“Aptallar! Mükâfatınız ne burada ne de orada” diye haykırır.
 

XXVI.


İki Dünya’dan bu kadar akıllıca bahseden tüm Azizler ve Bilgeler -onlar
aptal Peygamberler gibi ileri atılırlar; Azarlayacak Sözleri
dağılır ve Ağızları Toz ile durdurulur.
 

XXVII.

Ben gençken
Doktor ve Aziz’e hevesle sık sık giderdim ve
bu konuda ve hakkında büyük tartışmalar duyardım: ama her
zaman girdiğim aynı kapıdan dışarı çıktım.
 

XXVIII.

Onlarla Bilgelik tohumunu ektim,
Ve onu büyütmek için kendi ellerimle şekillendirdim;
Ve bu benim biçtiğim Hasattı–
“Su gibi geldim ve Rüzgar gibi giderim.”
 

XXIX.

Bu Evrene ve Niçin
Nereden Bilinmesin Su gibi ister istemez akan;
Ve bunun dışında, Çöl Boyunca Rüzgar olarak,
Nereye bilmiyorum, ister istemez esiyor.
 

XXX.

Ne, sormadan buraya aceleyle nereye?
Ve sormadan, Nereye acele buradan!
Ah, bu yasak Şaraptan bir çok Bardak
O küstahlığın hatırasını boğmalı!
 

XXXI.

Dünyanın Merkezinden Yedinci Kapıya
doğru yükseldim ve Satürn’ün Tahtına
oturdum ve Yol kenarında birçok Düğüm çözüldü;
Ama İnsan Kaderinin Usta Düğümü değil.
 

XXXII.

Anahtarını bulamadığım Kapı vardı;
Göremeyeceğim bir Peçe vardı:
Bir süre BEN ve SEN hakkında küçük bir konuşma
vardı – ve sonra SEN ve BEN hakkında artık yoktu.
 

XXXIII.

Dünya cevap veremedi; ne de Yas tutan Denizler, Mora
çalan, Lordlarının metrukluğundan;
Ne de yuvarlanan Cennet, tüm İşaretleri
ile Gece ve Sabah’ın kollarında gizlenmiş ve gizlenmiştir.
 

XXXIV.

Sonra, Peçe’nin arkasında çalışan içimdeki SEN’den, Karanlığın ortasında bir lamba
bulmak için ellerimi kaldırdım ;
ve işittim,
Dıştan Geldiği gibi – “KÖRÜNÜN İÇİNDEKİ BEN!”
 

XXXV.

Sonra bu zavallı toprak Urn’un Dudaklarına
eğildim, Öğrenmek için Hayatımın Sırrını:
Ve Dudak Dudak mırıldandı – “Yaşadığın sürece,
“İç! – çünkü bir kez öldün mü, asla dönüş.”
 

XXXVI.

Sanırım, kaçak
Artikülasyonla cevap veren Kli, bir zamanlar yaşadı
ve içti; ve Ah! Öptüğüm pasif Dudak,
Kaç Öpücük alabilir – ve verebilir!
 

XXXVII.


Çünkü bir Potter’ın ıslak Kilini dövdüğünü izlemek için yolda durduğumu hatırlıyorum :
Ve tamamen silinmiş
Diliyle mırıldandı – “Yavaşça, Kardeşim, nazikçe, dua et!”
 

XXXVIII.

Ve Yaşlı
Aşağı Adam’ın birbirini izleyen nesillerinden böyle bir Öykü, Yaratıcı tarafından İnsan kalıbına Dökülen
böylesine doymuş bir Toprak parçasından yuvarlanmadı mı?

 

XXXIX.


Ve Dünya’ya içmesi için attığımız Kupalarımızdan bir damla değil , ama aşağıdan çalabilecek
bir Gözde Acının ateşini söndürmek için
Orada saklanmış – çok aşağıda ve uzun zaman önce.
 

XL.

O zaman, sabah yemeği için Lale
, topraktan Of Heav’nly Vintage yukarı bakar,
Heav’n
To Earth sizi tersine çevirene kadar – boş bir Bardak gibi.
 

XLI.

İnsan ya da İlahi ile artık kafa karıştırmayın, Yarının rüzgarlarla olan düğümü
istifa
edin, Ve parmaklarınızı
Servi-ince Şarap Bakanı’nın buklelerinde kaybedin.
 

XLII.

Ve eğer içtiğin Şarap, Bastığın Dudak, Her Şeyin Başladığı ve Bitirdiği Şeyde Bitiyorsa
– Evet;
O zaman
DÜN neysen BUGÜN olduğunu düşün – YARIN daha az olmayacaksın.
 

XLIII.

Bu yüzden, o karanlık İçecek Meleği
sonunda seni nehir kenarında bulduğunda,
Ve Kupasını sunarken, Ruhunu İçmek
için Dudaklarına davet ettiğinde – çekinmeyeceksin.
 

XLIV.

Neden, Ruh, Tozu bir kenara fırlatabiliyorsa,
Ve Cennetin Havası yolculuğunda
çıplaksa, Utanç değil miydi – Onun için Utanç değil miydi
Bu kil leşte kalmak için sakat kaldı?
 

XLV.

Bir günlük istirahatini
alan bir Çadırdan başka bir şey değil Bir Sultan Ölüm diyarına;
Sultan ayağa kalkar ve karanlık Ferrash Saldırır
ve onu başka bir Misafir için hazırlar.
 

XLVI.

Ve Korkmayın
, Varoluş Hesabınızı ve benimkileri kapatıyor, artık benzerini bilmesin;
O Kasedeki Ebedi Saki,
bizim gibi Milyonlarca Baloncuk döktü ve dökecek.
 

XLVII.

Sen ve ben Peçe’nin arkasından geçtiğimizde,
Ah, ama uzun, çok uzun bir süre Dünya sürecek,
Gelişimiz ve Ayrılışımızdan
hangisine kulak verir Deniz’in benliğinin bir çakıl taşına kulak vermesi gerektiği gibi.
 

XLVIII.

Bir An Duruşu–
Çöpün ortasında Kuyudan Varlığın anlık tadı–
Ve Lo!- hayalet Kervan
yola çıktığı HİÇBİR ŞEY’e ulaştı–Oh, acele et!
 

XLIX.

Siz o Varoluş pulu SIR hakkında harcar mısınız
– çabuk bu konuda, Dostum!
Bir Saç, Yanlışı Doğrudan ayırıyor belki de–
Ve, prithee, hayat neye bağlı olabilir?
 

L.

Bir Saç belki Yanlış ve Doğruyu ayırır;
Evet; ve tek bir Elif ipucuydu– Onu
bulabilir miydiniz– Hazine-
house’a, Ve belki de efendiye;
 

LI.

Yaradılışın damarlarındaki gizli Varlığı
Cıva gibi koşan acılarınızdan kurtulur;
Mah’tan Mahi’ye bütün şekilleri alırlar ve
onlar değişir ve yok olurlar – ama O kalır;
 

LII.


Bir an tahmin edildi – sonra Karanlığın Kıvrımı’nın arkasında Drama yuvarlandı
, Sonsuzluğun Eğlencesi için O, Kendisi tasarlıyor, canlandırıyor
, işte.
 

LIII.

Ama boşuna, Dünyanın inatçı zemininde
ve Heav’n’in açılmayan Kapısına kadar,
Sen Sen iken
BUGÜN’e bakarsın – o zaman nasıl YARIN, ne zaman sen artık sen olmayacaksın?
 

LIV.

Saatinizi boşa harcamayın, şunun ve şunun peşinde koşmayın, uğraşıp
tartışmayın. Hiçbiri veya acı bir Meyveden sonra üzülmektense
, verimli Üzüm ile neşelenmek daha iyidir.

 

LV.

Bilirsiniz dostlarım, ne yiğit bir Atlıkarınca ile evimde
ikinci bir evlilik yaptım;
Yatağımdan boşanmış eski kısır Akıl,
Ve Asmanın Kızını Eşine aldı.
 

LVI.

“Olan” ve “Değil” için, Rule and Line
ve “UP-VE-DOWN” ile Logic tarafından tanımlıyorum,
İnsanın anlaması gereken tüm bu şeyler arasında, Şaraptan
başka hiçbir şeye derinden girmedim.
 

LVII.

Ah, Hesaplamalarıma göre, İnsanlar diyor ki,
Yılı daha iyi hesaplamak için küçültün mü? – Hayır, ‘Yalnızca Yarın Doğmamış ve Dün Ölmüş
Takvimden çarpıcıydı .

 

LVIII.

Ve son zamanlarda, Taverna Kapısı tarafından, Alacakaranlıkta Parlayarak Geldi, Omzunda Bir Gemi Taşıyan Bir
Melek Şekli ;
ve
bana onu tattırdı; ve ’twas–Üzüm!
 

LIX.

Mutlak Mantıkla Yapabilen Üzüm
Yetmiş İkili Sarsıcı Tarikatlar arasında çelişkiler var: Yaşamın kurşun metalini bir anda Altına dönüştüren
egemen Simyacı ;

 

LX.

Yüce Mahmud, Allah’tan nefes alan Rab, Ruhu istila eden tüm kâfir
ve kara
Korku ve Hüzün
Sürüsü, kasırga kılıcıyla önüne saçar.
 

LXI.


Neden bu Meyve Suyu, bir Tuzak olarak bükülmüş filizi Küfür etmeye cesaret eden Tanrı’nın büyümesi olsun ?
Bir Nimet, onu kullanmalıyız, değil mi?
Ve eğer bir Lanet – neden o zaman, onu oraya kim koydu?
 

LXII.

Vazgeçmeliyim Yaşam
Balsamından, Vazgeçmeliyim, Güven üzerine bazı hesaplaşma ta’enlerinden korkarak,
Veya Kupayı
doldurmak için -Toza dönüştüğünde!
 

LXIII.

Cehennem tehditlerinden ve Cennet ümidinden!
En azından bir şey kesindir – Bu Hayat uçar;
Bir şey kesin, gerisi Yalan;
Bir kez esen Çiçek sonsuza kadar ölür.
 

LXIV.

Garip, değil mi?
Bizden önce Karanlığın kapısından geçen onbinlerce kişininki,
Hiç kimse bize Yol’u anlatmak için geri dönmedi, Keşfetmek için
bizim de seyahat etmemiz gerekiyor.
 

LXV.

Bizden
önce dirilen ve Peygamberler yanarken âlimlerin âyetleri, Uykudan uyanan
Masallardan başka
bir şey değildir yoldaşlarına anlattılar ve Uykuya döndüler.
 

LXVI.

Ruhumu Görünmez aracılığıyla gönderdim
, O Ahiretten bazı mektupları hecelemek için gönderdim:
Ve yavaş yavaş Ruhum bana geri döndü,
Ve cevap verdi “Ben kendim Heav’n ve Cehennem’im:”
 

LXVII.

Heav’n, Arzunun yerine getirilmesinin Vizyonu,
Ve Cehennem, Ateşli Bir Ruhtan Gelen Gölge,
İçine
Çok Geç Çıktığımız Karanlığa Atılan, Çok Yakında Yok Olacak.
 

LXVIII.

Bizler , Gösterinin Üstadı tarafından Geceyarısı tutulan Güneş-aydınlatılmış Fener ile
gelip giden hareketli bir Sihirli Gölge-şekilleri dizisinden başka bir şey değiliz ;


 

LXIX.

Ama Oynadığı Oyunun Çaresiz Parçaları
Bu Gecelerin ve Gündüzlerin Dama Tahtasında;
Bir oraya bir buraya hareket eder, kontrol eder ve öldürür,
Ve Dolapta birer birer arkaya yaslanır.
 

LXX.

Top, Aye ve Noes’u sorgulamaz,
Ama Burada ya da Orada, Oyuncunun gittiği vuruşlarda;
Ve sizi Tarlaya atan O, her şeyi
biliyor – O biliyor – O biliyor!
 

LXXI.

Hareketli Parmak yazıyor; ve yazılı olarak, Devam
eder: ne tüm Dindarlığınız ne de Zekanız
onu geri çekmeyecek, bir Satırın yarısını iptal etmek için,
Ne de tüm Gözyaşlarınız bir Kelimeyi yıkayacaktır.
 

LXXII.

Ve Gök dedikleri o ters çevrilmiş Çanak,
Sürünen kümeslerin altında yaşadığımız ve öldüğümüz yer,
Yardım için ellerini O’na kaldırma – Çünkü O
, sen ya da ben gibi acizce hareket ediyor.
 

LXXIII.

Dünyanın ilk Kiliyle Son İnsan yoğurdular,
Ve Son Hasatın Tohumu orada ekti:
Ve Yaratılışın ilk Sabahı
, Son Hesap Şafağı’nın okuyacağını yazdı.
 

LXXIV.

DÜN This Day’s Madness hazırladı;
YARININ Sessizliği, Zaferi veya Çaresizliği:
İç! çünkü nereden geldiğini, niçin geldiğini bilmiyorsun:
İç! çünkü neden gittiğini, nereye gittiğini bilmiyorsun.
 

LXXV.

Size şunu söylüyorum – Hedeften yola çıktıklarında, Tay’ın Heav’n Parwin ve Mushtari’nin
alevli omuzlarının üzerinden, Benim mukadder Toz ve Ruh Komplosunda fırlattılar.


 

LXXVI.

Asma bir ipe çarpmıştı:
Varlığıma yapışan bu – Derviş küstürsün; Benim adi metalimden, uluduğu Kapıyı açacak
bir Anahtar dosyalanabilir .

 

LXXVII.

Ve şunu biliyorum: Tek Gerçek Işık
Aşkı mı, yoksa Gazap mı beni tamamen tüketiyor, Tavernada
Bir Parıltı
, Tapınaktakinden Daha İyisini tamamen kaybetti.
 

LXXVIII.

Ne! Anlamsızca Kışkırtacak hiçbir şey
Bilinçli Bir şey Kırılırsa, Sonsuz Cezaların
acısı altında, izin verilmeyen Zevk boyunduruğuna kızacak bir şey!

 

LXXIX.

Ne!
Çaresiz Yaratığına , ona ödünç verdiği şey için Saf Altın geri ödenecek cüruf-allay’d–
Asla sözleşme yapmadığı bir Borç için dava aç,
Ve cevap veremez– Ah yazık ticaret!
 

LXXX.

Ah,
dolaşacağım Yol’u tuzakla ve cinle yapan Sen, Enmesh’in
etrafında Önceden Belirlenmiş Kötülükle
ve sonra Düşüşümü Günah’a yüklemeyeceksin!
 

LXXXI.

Ah, sen, daha alçak Dünya’nın İnsanı yarattığı,
Ve Cennetle birlikte Yılanı tasarlayan:
İnsanın Yüzünün karartıldığı tüm Günahlar için
-İnsanın affını ver ve al!

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
 

LXXXII.


Ayrılan Day Slunk açlıktan kırılan Ramazan’ın örtüsü altında ,
Bir kez daha Potter’ın evinde tek
başıma durdum, Etrafım Kilden Şekillerle çevriliydi.
 

LXXXIII.

Her türden ve boyuttan, büyük ve küçük, Yerde ve
duvarın yanında duran;
Ve bazı geveze Damarlar vardı; ve bazıları
belki dinlerdi ama hiç konuşmazlardı.
 

LXXXIV.

İçlerinden biri dedi ki – “Elbette boşuna değil
Ortak Dünya’m ta’en
Ve bu Figür için kalıplanmış, kırılmak
veya tekrar şekilsiz Dünya’ya ayak altından çiğnenmekti.”
 

LXXXV.

Sonra bir İkincisi dedi ki – “Hiç bir huysuz Çocuk
sevinç içinde içtiği Kaseyi kıramaz;
Ve Kli’nin eliyle yaptığı,
Gazap yok ettikten sonra kesinlikle içeri girmeyecektir.”
 

LXXXVI.

Anlık bir sessizlikten sonra
, daha hantal bir Yapının Bir Gemisi konuştu;
“Çapraz eğildiğim için benimle alay ediyorlar:
Ne! O zaman Potter’ın Eli titredi mi?”
 

LXXXVII.

Oysa geveze Lot’tan
biri – sanırım bir Sufi pipkin – sıcak ağdalı –
“Bütün bunlar Pot ve Potter – O zaman söyle bana
, Potter kim, dua et ve Pot kim?”
 

LXXXVIII.

“Neden,” dedi bir başkası, “
Tehdit eden birinin Cehenneme
atacağını söyleyenler
var.
 

LXXXIX.

“Eh,” diye mırıldandı biri, “Bırak yapsın ya da satın alsın,
Uzun Unutulmuş Kilim kurudu:
Ama beni eski tanıdık Meyve Suyu ile doldur,
Sanırım yavaş yavaş iyileşebilirim.”
 

XC.

Böylece Gemiler birer birer konuşurken,
Küçük Ay, herkesin aradığı şeye baktı:
Ve sonra birbirlerini koştular, “Kardeş! Kardeş!
Şimdi Hamal’ın omuzlarının düğümü gıcırdıyor!”

* * * * * * * * * * * * * * * * * *
 

XCI.

Ah, Üzümle birlikte solmakta olan ömrüm,
Ve Canın öldüğü Bedeni yıka,
Ve beni, diri Yaprağa kefen olarak,
Nadir olmayan bazı Bahçe tarafında.
 

XCII.

Ashes’i gömmüş olan, böyle bir
Vintage tuzağı, Havaya uçacak
Bir Gerçek-inanan
olarak geçip geçmeyecek, Ama farkında olmadan geçilecek.
 

XCIII.

Gerçekten de uzun zamandır sevdiğim idoller
Bu Dünya’daki itibarımı çok yanlış yaptılar:
Şanımı sığ bir Kupada boğdular
Ve bir Şarkı için itibarımı sattılar.
 

XCIV.

Gerçekten, gerçekten, yemin etmeden önce tövbe
ettim – ama yemin ettiğimde ayık mıydım?
Ve sonra ve sonra Bahar geldi ve Elindeki Gül
Yıpranmış Pişmanlığım her birini parçaladı.
 

XCV.

Ve Şarap’ın Kâfir’i oynaması,
Ve beni Şeref Kaftanımı çalması gibi – Peki,
çoğu zaman Şarapçıların ne aldıklarını merak ediyorum Sattıkları şeylerin
yarısı kadar değerli biri.
 

XCVI.

Ama Ah, o Bahar Gül’le birlikte kaybolmalı!
Gençliğin tatlı kokulu el yazması kapanmalı!
Dallarda şarkı söyleyen Bülbül,
Ah nereden, yine nereye uçtu, kim bilir!
 

XCVII.

Sadece Çeşmenin Çölü
bir bakış verirdi – belli belirsiz, ama gerçekten de ortaya çıksa, Baygın
Gezgin
ona fışkırabilir, Tarlanın çiğnenmiş otu gibi!
 

XCVIII.

Ancak kanatlı bir Melek çok geç
olsa, henüz açılmamış olan Kader Çizelgesi’ni tutuklar,
Ve kıç Kaydediciyi aksi takdirde
Kaydeder veya tamamen yok eder!
 

XCIX.

Ah Aşk! Sen ve ben O’nunla birlikte,
bu üzücü Şeyler Düzenini bütünüyle kavramak için birlik olabilir miyiz,
Onu parçalara ayırmaz mıyız – ve sonra
onu Kalbin Arzusuna daha yakın bir şekilde Yeniden kalıba sokmaz mıyız?
 

C.

Yon, bizi tekrar arayan yükselen Ay– Bundan
sonra ne kadar büyüyecek ve küçülecek;
Ahirette bizi
bu aynı Bahçeden ne sıklıkta ararız – ve boşuna!
 

CI.


Ve onun gibi, ey Saki, Otların üzerine Yıldız serpiştirilmiş Misafirlerin arasından geçeceksin ,
Ve neşeli işinde
Bir yaptığım yere ulaşacaksın – boş bir Bardağı geri çevir!
 

TAMAM.
 
 
 
 

notlar
 
 
 

[Yalnızca ilk not dışında, Beşinci baskının kıtalarına atıfta bulunulmaktadır.]  

(Stanza I.) Kupaya bir Taş Fırlatmak, “Ata!” işaretiydi. çölde.

(II.) “Sahte Şafak”; Subhi Sadık veya Gerçek Şafak’tan yaklaşık bir saat önce Ufukta geçici bir Işık olan Subhi Kazib; Doğu’da iyi bilinen bir Fenomen.

(IV.) Yeni Yıl. Vernal Equinox ile başlayarak, hatırlanmalıdır; ve (her ne kadar eski Güneş Yılı pratikte Muhammedi Hicret’ten kalma beceriksiz Ay Yılı tarafından geçse de) hala Ömer’in sık sık bahsettiği ve yıllık Takvimini kendisinin hazırladığı Jamshyd tarafından atandığı söylenen bir Festival tarafından anılmaktadır. düzeltmeye yardımcı oldu.

“Baharın ani yaklaşması ve hızlı ilerlemesi,” diyor Bay Binning, “çok çarpıcı. Kar Yerden iyice kalkmadan, Ağaçlar Çiçek açar ve Çiçekler Topraktan başlar. Naw Rooz’da (onların Yılbaşı) Kar Tepelerde ve gölgeli Vadilerde yer yer yatıyordu, Bahçedeki Meyve ağaçları güzelce tomurcuklanırken ve Ovalarda her tarafta yeşil Bitkiler ve Çiçekler fışkırıyordu –

‘Ve yaşlı Hyem’lerde’ Çene ve buzlu Taç
Tatlı Yaz tomurcuklarından oluşan kokulu bir
Chaplet, alay edercesine, set–‘–

Yeni ortaya çıkan Bitkiler arasında yıllardır görmediğim bazı Tanıdıklar tanıdım
: Bunlar arasında Devedikeni’nin iki çeşidi; Horse-gowan gibi kaba bir
Papatya türü; kırmızı ve beyaz
yonca; Rıhtım; mavi Peygamber Çiçeği; ve akarsu Karahindiba Otu,
sarı tepesini Su kenarlarının kıyısında yetiştiriyor.”
Bülbül henüz duyulmadı, çünkü Gül henüz üflenmemişti: ama neredeyse aynı bir Karatavuk ve Ağaçkakan, Kuzey’in bir kısmını oluşturmaya yardımcı oldu. -ülke Baharı.

“Musa’nın Beyaz Eli.” Çıkış iv. 6; Musa’nın Elini uzattığı yer – Perslere göre “Kar gibi cüzamlı” değil, belki bahardaki Mayıs çiçeğimiz gibi beyaz. Onlara göre, İsa’nın İyileştirici Gücü de onun Nefesinde bulunuyordu.

(V.) Kral Shaddad tarafından dikilmiş ve şimdi Arabistan Kumları’nda bir yere batmış olan İram. Jamshyd’in Yedi Halkalı Kupası 7 Gök, 7 Gezegen, 7 Deniz vb. için tipikti ve bir Kehanet Kupasıydı.

(VI.) Pehlevi, Pers’in eski Kahraman Sanskritçesi. Hafız, Halkla birlikte değişmeyen Bülbül Pehlevi’nden de bahseder.

Dördüncü satırın hastalıklı görünen Kırmızı Gül’e mi yoksa Kırmızı olması gereken Sarı Gül’e mi atıfta bulunduğundan emin değilim; İran’da yaygın olan Kırmızı, Beyaz ve Sarı Güller. Sanırım Southey, Ortak Yer Kitabında, bazı İspanyol yazarlardan Gül’ün saat 10’a kadar Beyaz olduğu hakkında alıntılar yapıyor; 2’de “Rosa Perfecta”; ve 5’te “perfecta incarnada”.

(X.) Pers’in “Herkül”ü Rüstem ve kahramanlıkları Şehnâme’nin en ünlüleri arasında yer alan Babası Zal. Doğu Cömertliğinin iyi bilinen bir türü olan Hatim Tai.

(XIII.) Bir Davul – Sarayın dışında dövülmüş.

(XIV.) Yani Gül’ün Altın Merkezi.

(XVIII.) Persepolis: aynı zamanda Takht-i-Jam-shyd olarak da adlandırılır; efsanevi Peşdad Hanedanlığı’nın “Kral Muhteşem” JAMSHYD’NİN TAHTI ve (Şah-nâme’ye göre) kurulduğu varsayılır ve onun tarafından inşa edilmiştir. Diğerleri onu Adem’den önce Piramitleri de inşa eden Cin Kralı Jan İbn Jan’ın İşine atıfta bulunur.

BAHRAM GUR.–Vahşi Eşek Bahram’ı–bir Sasani Hükümdarı– her biri farklı bir Renge sahip Yedi Kalesine (Bohemya Kralı gibi!) sahipti: her birinin içinde bir Kraliyet Hanımı vardı; Amir Hüsrev tarafından yazılan İran’ın en ünlü Şiirlerinden birinde anlatıldığı gibi, her biri ona bir Hikâye anlatır: Bütün bu Yediler aynı zamanda (Doğu Mistisizmine göre) Yedi Cenneti de tasvir ederler; ve belki de, mistik Yedi’nin içine geçtiği ve içinde döndükleri Sekizinci Kitabın kendisi. Bu Kulelerden Üçünün Harabeleri henüz Köylüler tarafından gösteriliyor; aynı zamanda Bahram’ın Gur’unu kovalarken Kuzgunorman Efendisi gibi battığı Bataklık gibi.

Sütunlarını Heav’n’a fırlatan Saray,
Ve Kings’in alnını onun eşiğine çizdi–
Orada yalnız Ringdove’u gördüm,
Ve “Aa, uu, uu,” diye haykırdı; ve “Coo, coo, coo.”

[Nicolas’ın Rubaiyat’ın 350 No’lu baskısında ve ayrıca Bay Whinfield’ın tercümesinde yer almaktadır.]

Bu Quatrain Bay Binning, birkaç Hafız ve diğerleri arasında, Persepolis harabeleri arasında başıboş bir el tarafından yazılmış buldu. Ringdove’un antik Pehlevi Coo, Coo, Coo, Farsça’da da “Nerede? Nerede? Nerede?” anlamına gelir. Attar’ın “Kuş-parlamento”sunda, Kuşların Lideri tarafından hareketsiz oturması ve kayıp Yusuf için bir tek ağıt notası üzerinde durmadan azarlanır.

Omar’ın Stanza xix’teki Kırmızı Gülleri ile ilgili olarak, eski bir İngiliz Batıl inancını hatırlattı: Anemone Pulsatilla’mız veya mor “Pasque Flower” (Cambridge yakınlarındaki Fleam Dyke’de bol miktarda yetişir), sadece Danish Blood’ın olduğu yerde yetişir. döküldü.

(XXI.) Her Gezegene bin yıl.

(XXXI.) Satürn, Yedinci Cennetin Efendisi.

(XXXII.) BEN-VE-THE: Bütünden farklı bazı bireysel Varoluş veya Kişilik.

(XXXVII.) İranlı Şairler’den birinin -sanırım Attar’ın- bununla ilgili güzel bir hikayesi var. Susamış bir Gezgin, içmek için elini bir Su Kaynağına sokar. Arada sırada bir başkası gelir ve bir toprak tastan bir şeyler içer ve sonra Kasesini arkasında bırakarak ayrılır. İlk Gezgin, başka bir taslak için alır; ama kendi elinden tatlı tadı gelen aynı Suyun toprak Çanak’tan acı olduğunu görünce şaşırır. Ama bir Ses -sanırım Cennetten- ona Kase’nin yapıldığı çamurun bir zamanlar İnsan olduğunu söyler; ve hangi biçimde yenilenirse yenilensin, Mortality’nin acı tadını asla kaybetmez.

(XXXIX.) İçmeden önce yere biraz Şarap atma geleneği İran’da ve belki de genel olarak Doğu’da hala devam etmektedir. Mons. Nicolas, bunu “unsigne de liberalite, et en meme temps un avertissement que le buveur doit vider sa coupe jusqu’a la derniere gutte” olarak değerlendiriyor. Daha çok eski bir Batıl İnanç değil mi? Dünya’yı yatıştırmak için bir Kurtuluş mu, yoksa onu yasadışı Revel’de bir Suç Ortağı yapmak mı? Ya da Batı’nın Kadimleri’nde olduğu gibi, biraz fazlalık fedakarlığı yaparak Kıskanç Gözü başka yöne çekmek için mi? Omar ile bir şeyin daha çok işaret edildiğini görüyoruz; değerli Likör kaybolmaz, ama vazgeçilen bazı zavallı Şarap tapanlarının tozunu tazelemek için toprağa gömülür.

Böylece Hafız, Ömer’i pek çok şekilde taklit eder: “Şarap içtiğin zaman yere bir fıçı dökün. Başka bir Kazanç getiren Günahtan neden korkarsın?”

(XLIII.) Güzel bir Doğu Efsanesine göre Azrael, Hayat Ağacından bir elmayı burun deliğine tutarak görevini tamamlar.

Bu ve takip eden iki Kıta, bir nebze de trop olarak Metinden çıkarılacaktı, ancak en azından göz ardı etmeyi sevdiğim tavsiyeler için.

(LI.) Mah’tan Mahi’ye; Balıktan Ay’a.

(LVI.) Bir Jest, elbette, Çalışmalarında. Omar’ın ilginç bir matematiksel dörtlüğü bana işaret edildi; daha ilginç, çünkü Doktor Donne’un Izaak Walton’s Lives’da alıntılanan bazı Ayetleriyle neredeyse tamamen paralel! İşte Omar: “Sen ve ben bir pergelin suretiyiz; iki başımız (yani ayaklarımız) olmasına rağmen bir bedenimiz var; dairemizin merkezini belirlediğimizde, başımızı getiriyoruz (sc. ayaklar) sonunda birlikte.” Dr.

Eğer ikiysek, ikimiz de
öyleyizdir, İkiz pergellerin iki olması gibi;
Thy Soul, sabit ayak,
hareket etmek için hiçbir gösteri yapmaz, ancak diğeri hareket ederse yapar.

Ve seninki merkezde otursa da,
Öteki uzak dolaşırken,
Seninki eğilir ve onun ardından kulak verir,
Ve benimki eve gelirken sıralar dikilir.

Benim için böyle olmalısın
, diğer ayağı gibi eğik koşması gereken;
Senin kararlılığın dairemi adil kılar,
Ve beni başladığım yerde bitirir.

(LIX.) Yetmiş İki Din, bazılarının düşündüğü gibi, İslamcılık da dahil olmak üzere, Dünyayı bölmeliydi: ama diğerleri değil.

(LX.) Sultan Mahmud’un Hindistan’ı Fethine ve karanlık insanlarına gönderme.

(LXVIII.) Fanusi khiyal, Hindistan’da hala kullanılan bir Sihirli fener; silindirik İç kısım çeşitli Figürlerle boyanmıştır ve içerideki yanan Mumun etrafında dönecek şekilde hafifçe dengelenmiş ve havalandırılmıştır.

(LXX.) Orijinalde çok gizemli bir Çizgi:

O danad O danad O danad O–

tam bıraktığı yerden devam ettiği söylenen Güvercin Notu gibi bir şeyi koparmak.

(LXXV.) Parwin ve Mushtari — Ülker ve Jüpiter.

(LXXXVII.) Çömlek ve Çömlekçinin İnsan ve Yaratıcısı ile Bu İlişkisi, İbrani Peygamberlerin zamanından günümüze kadar Dünya Edebiyatında çok geniş yer tutar; Sonunda, Bay Carlyle’ın Sterling’in “Panteizm”iyle alay ettiği “Pot teizm” adını alabileceği zaman. Her taraftan ilmi akan Şeyhim bana şöyle yazıyor–

“Yaşlı Omar’s Pots ile ilgili olarak, ‘Cishop Pearson on the Creed’de bulduğum cümleyi size hiç söylemiş miydim? fakat hikmetli ve adaletli hükümler, çömlekçinin aynı yığının çamuru üzerinde, bir kabı şerefli, diğerini şerefsiz yapma yetkisi yok mu? Tanrı, her şeye gücü yeten gücünün tuhaf doğurganlığıyla, önce çamuru yoktan, sonra da onu ondan yaratan, kardeşi çömlek parçasına (her ikisi de aynı metalden yapılmıştır) sahip olduğundan daha mı?

Ve yine – çok farklı bir çevreden – “Geçen gün Aristophanes’e atıfta bulunmak zorunda kaldım ve tesadüfen Vespae’de tamamen unutmuş olduğum ilginç bir Konuşma-pot hikayesine rastladım.

[Etext’ten Yunanca metin silindi.]

“Pot, bir görgü tanığını kendisine kötü muameleye tanık olması için çağırır. Kadın, ‘Proserpine adına, tüm bu ‘tanıklık’ yerine (Cuddie ve annesi ‘Old Mortality’de!) bir perçin, bu senin içinde daha mantıklı olurdu!’ Scholiast, echinus’u [etext’ten silinen Yunanca bir tabir] olarak açıklar.”

Merhum James Hamley Tregenna’nın “Bir Cornish Rektörünün Otobiyografisi”nden tuhaflık adına bir örnek daha. 1871.

“Şirketimizde garip bir Arkadaş vardı – ‘Pilgrim’s Progress’teki bir Figür gibiydi ki, Richard ona her zaman ‘ALLEGORY’ derdi, uzun beyaz sakallı – o günlerde nadir bir Uzantı – ve bir Toprak testilerde görülen Yüzler gibi rengi fırınlanmış gibi görünen yüz.Ülke lehçemizde Toprak çanak çömleğe ‘Clome’ denir, bu yüzden Köyün Oğlanları onun arkasından bağırırdı–‘ Potter’a geri dön, Yaşlı Clomeface ve tekrar fırınlan.’ Çünkü ‘Alegori’ çoğu şeyde yeterince kurnaz olmasına rağmen, ‘acılı’ olmakla, yani zayıf zekayla ün yapmıştır.”

(XC.) Oruç Ayının Kapanışında (Müslüman’ı sağlıksız ve sevimsiz kılan), Yeni Ay’ın (Yılın bölünmesini yöneten) ilk Bakışı Ramazan, büyük bir endişeyle aranır ve selamlanır. Alkış. O zaman Kapıcı Düğümü duyulabilir – Mahzene doğru. Omar’ın başka bir yerde aynı Ay hakkında güzel bir Dörtlüğü var–

“Neşeli Olun – somurtkan Ay ölecek
ve genç bir Ay bize yavaş yavaş yalvarıyor:
Bak, Yaşlı olan nasıl zayıf, bükülmüş ve solgun
Yaş ve Hızlı, Gökyüzünden bayılıyor!”
 
 
 

sosyeteart

Tanıman lazım

Exit mobile version