ART NOUVEAU’DA KADINLAR
SERGİ
Paylaş
Kadınların toplumdaki rolleri ve statüsü 19. yüzyılın sonlarında önemli ölçüde gelişti (2016’daki Faces of Europe sergimizde keşfettiğimiz gibi ). Kadınlar daha bağımsız hale geldi ve giderek artan sayıda metropol orta sınıf kadın harcanabilir bir gelir elde etti. Aynı dönemde (ağırlıklı olarak erkek) Art Nouveau sanatçıları ve tasarımcıları, kadınları son derece idealize edilmiş, kadınsı ve baştan çıkarıcı biçimlerde tasvir ettiler. Art Nouveau mücevherlerde, tablolarda ve basılı eserlerde ağırlıklı olarak ince, çekici – ve genellikle çıplak – dalgalı saçlı kadınlar.
Reklam, halkın kadını nasıl algıladığını belirlemede etkili bir rol oynamış ve günümüzde olduğu gibi kadın bedenini kullanarak tüketicilere yaşam tarzları ve ürünler satmıştır.
Pek çok Art Nouveau sanatçısı, çalışmalarında erotizmi kullandı, hiçbiri Çek ressam ve dekoratif sanatçı Alphonse Mucha’dan (1860-1939) daha kârlı değildi . Çok yönlü bir duvar kağıdı, tekstil, gümüş eşya ve mücevher tasarımcısı olan Mucha’nın çalışmaları anında tanınır ve 1902’de grafik tasarımlarının iki cildi yayınlandıktan sonra geniş çapta taklit edildi.
Mucha’nın sol tarafta gösterilen Job sigara şirketi reklamı, “seks satar” fikrini gösterir: şehvetli bir kadın, kapalı gözleri ve aralık dudakları esrimeyi çağrıştırdığı için yanan bir sigara tutar. Bu kadının sigara içiyor olması gerçeği skandal olarak görülebilir, çünkü zamanın saygın kadınlarının pek azı toplum içinde sigara içerdi.
Fransız tiyatro ve sinema oyuncusu Sarah Bernhardt’ın (1844-1923) kişisel hayatı, oyunculuk kariyeri kadar dramatikti. O, imajı kozmetik, giyim ve Lefèvre-Utile bisküvileri gibi gıda maddeleri de dahil olmak üzere çeşitli ürünleri destekleyen Art Nouveau tarzının bir ikonuydu.
Bernhardt, Gismonda gibi Alphonse Mucha’nın çeşitli eserlerinden ilham aldı ve sipariş verdi ve René-Jules Lalique gibi sanatçılardan mücevher, porselen ve diğer parçaları görevlendirdi.
Bernhardt gibi kadın ünlüler birçok sanatçı için önemli ilham perileriydi ve gece kulübü sanatçısı Jane Avril ve dansçı Loie Fuller gibi sanatçılara büyük ilgi vardı .
Genellikle Art Nouveau’nun kişileşmesi olarak kabul edilen Fuller, Paris sahnesine 1892’de Folies Bergère sahnesinde çıktı. Erken bir serbest dans uygulayıcısı olarak, canlı ışık efektleriyle aydınlatılan Debussy, Chopin ve Schubert’in müziğine sahnede döndüğü bir dizi rutin geliştirdi.
İşte Fuller’ın 1891’de Lumière Kardeşler tarafından yapılan ünlü Danse Serpentine adlı kısa filmi. Filmdeki dansçının Loïe Fuller’dan ziyade Papinta “Alev Dansçısı” olarak bilinen Caroline Hipple Holpin olduğu düşünülüyor.
Bu dönemde, elbise reformu hareketi ivme kazandıkça kadın modası değişti. Art Nouveau moda tasarımcıları, kadın kıyafetlerini daha az kısıtlayıcı, daha hafif ve giymesi daha kolay tasarımlarla geliştirdiler. Modern tonlarda yumuşak tül kumaşlar ve kıvrımlı çizgiler giyildi ve 1900’den sonra yeni bir korse stili S şeklinde bir silüet yarattı.
Kadınlar için spor kıyafetleri, plaj kıyafetleri ve bisiklet kıyafetleri piyasaya çıktı. Ayakkabılar, Art Nouveau motiflerine ve topuklarında stilistik detaylara sahipti. Moda dergilerinde, gazetelerde ve büyük mağazalarda yer alan en son modalar hızla Avrupa’ya yayılıyor.
Aşağıda gösterilen, Art Nouveau modasından (c.1890-c.1910) özel olarak seçilmiş Pinterest panomuzu keşfedin.
Art Nouveau tarzında çalışan birçok sanatçı, çağdaş sanatsal gelişmelere uygun olarak kadınları mistik ve sembolik olarak resmetmiştir . Avrupa kültürünün bu dönemdeki psikoloji ve sembolizm büyüsünün kökenleri çökmekte olan şiir ve edebiyatta ve Sigmund Freud’un yazılarındaydı. Freud’un bilinçdışı teorileri ve rüyaların yorumlanması, görsel sanatçılara keşfedilecek heyecan verici yeni konular sundu. Pek çok sanatçı gerçekçiliğin kısıtlamalarını reddederek onun yerine iç dünyalara yöneldi.
Saflığın vücut bulmuş hali veya karşıtı olarak Kadın kavramı, Fin de Siecle döneminin sanat ve edebiyatında ortak bir temaydı. Kadınlar genellikle Medusa ve Salome gibi ruhani, baştan çıkarıcı ve ölümcül varlıklar olarak tasvir edilmiştir . Franz von Stuck’ın 1895 tarihli The Kiss of the Sphinx (Sfenks’in Öpücüğü) adlı tablosu (yukarıda resmedilmiştir), bir dişi yaratığı tutkuyla bir erkeği öperken ve onu aslanın pençeleriyle alt ederken tasvir eder.
Avusturyalı ressam ve Viyana Secession üyesi Gustav Klimt (1862-1918), Art Nouveau döneminin en ünlü sanatçılarından biriydi. Aşağıda gösterilen 1907-08 Danae gibi Klimt’in çalışmaları, genellikle çıplak kadınları oldukça dekoratif ve şehvetli bir şekilde tasvir etti. Klimt, parlak mozaik benzeri yüzeyler oluşturmak için nüleri altın ve gümüş gibi değerli malzemelerle birleştirdi.
Art Nouveau’da Kadınlar