FUTBOL VE ANTİK DÖNEM

Günümüz futbolunun klasik kökleri

Bugün sevdiğimiz sporun klasik kökleri var. Bu blogda, Klasikler öğretmeni Gary Vos, futbol ve antik dönem arasındaki bağlantıları araştırıyor.

Modern maraton, Atinalılara Yunan zaferini anlatmak için Maraton Savaşı (MÖ 490) bölgesinden ta Atina’ya koşan talihsiz bir haberci tarafından farkında olmadan başlatıldı. İyi haberi ilettikten sonra öldü.

kayalık düz bir manzara üzerinde hayvanların siyah beyaz çizimi

Peki dünyanın en popüler sporu olan futbolun klasik kökenleri nelerdir? Bugün futbol olarak anladığımız şey antik çağda yoktu, ancak bu, bir Alman klasikçi futbol meraklısını durdurmadı.

Antik Yunanistan’da futbol mu?

Tüm konularda en saygıdeğer ansiklopedide, sevgiyle Der neue Pauly olarak bilinen Mischa Meier, Yunan oyunu ἀποπουδοβαλία ( apopodobalia ) veya Latince, lusus pedifollis hakkında bir sahte giriş yazdı ve yayınladı .

Bu, oyunun icadının İngilizler dışında herkese atfedilmesi anlamına geliyordu. Onun ayrıntılı şakası, Petronian Society Newsletter’da modern futbola eski bir eşdeğerin varlığına karşı ve ona karşı, kendi adını taşıyan, tamamen gerçek bir değer olarak alınması gerekmeyen, yanak dilli bir tartışma alışverişine yol açtı. ‘Teori’nin bir tıpkıbasımını ve yanıtları (Wayback Machine aracılığıyla) okuyabilirsiniz .

Klasik isimler

Yukarıdakiler, klasik futbol mirasının olmadığı anlamına gelmez.

Etkileyici sayıda futbol kulübü, Yunan ve Roma kahramanlarının, kavramlarının, yerlerinin ve olaylarının adını almıştır. İtalyan futbol takımı Juventus muhtemelen en ünlü örnektir. Adı, ‘gençlik’ anlamına gelen Latince iuventus kelimesinden gelmektedir (Yaşlı Kadın anlamına gelen La Vecchia Signora takma adıyla ironik bir tezat oluşturmaktadır ).

kalabalık bir stadyumun ortasındaki Juventus futbol takımının siyah beyaz fotoğrafı
Şehir binalarının önünde bir sahada duran elleri kaldırılmış futbol takımının siyah beyaz fotoğrafı

Başka bir İtalyan kulübü olan Hellas Verona , adını Yunanistan’ın Yunanca adı olan Hellas’tan alır . Kulüp, yerel bir lise olan Liceo Maffei’de (kendisi de Verona’nın en önde gelen antikacısının adını taşıyan ) Yunanca ve Latince öğrencileri tarafından kuruldu .

Hollanda’da Excelsior Rotterdam (Latince excelsus’tan ‘daha yüksek, daha yüksek’ ) karşılaştırılabilir.

futbolculardan oluşan bir takımın siyah beyaz fotoğrafı

Benzer şekilde Slav ülkelerinde de ‘Spartak’ adı verilen birçok kulüp var. Bunlar, Yunan yer Sparta’dan (başka türlü adını çeşitli takımlara ödünç vermiştir) değil, Romalı derebeylerine isyan eden bir köle ordusunu yetiştiren Yunan gladyatörü Spartaküs’e haraç olarak verilmiştir. Benzer şekilde, Sovyet çağında, bu ekipler, işçilerin seçkinlere (kapitalist, devlet destekli veya başka türlü) karşı bir “isyanını” simgeliyordu.

Spartacus heykelinin ve başka bir figürün siyah beyaz fotoğrafı

Benzer şekilde, Hollanda’da AFC Ajax , Truva savaşında savaşan bir Yunan kahramanının adını almıştır. O savaşta iki Ajax vardı: Biri, Telamon’un oğlu, Salamis kralıydı; diğeri, Locris kralı Oileus’un oğlu. Kulüp hangisine atıfta bulunur?

Ajax futbol takımının siyah beyaz fotoğrafı, arkalarında bir kalabalıkla kale alanında fotoğraflandı
bir şehir caddesinde asılı bir Ajax bayrağının renkli fotoğrafı

Çoğu insan, Ajax’ın Aşil’den sonraki en büyük kahraman olduğunu düşünür (uzmanlar, Truva rahibesi Cassandra’ya tecavüz eden ikinci Ajax, bir ‘tanrıların suçlusu’ olduğunu iddia etseler de).

iki erkek figürün siyah beyaz çizimi, Odysseus ve Ajax, Aşil'in zırhı için savaşıyor
metin ve denizdeki gemilerin bir çizimi ile bir el yazmasından bir sayfanın renkli taraması
bir amforanın siyah beyaz fotoğrafı

İlki, isimsiz bir kahraman için daha güvenli bir seçim gibi görünüyor, ta ki Sofokles’in trajedisinde ölümsüzleştirildiği gibi, Aşil’in zırhı için verilen savaşı kaybettikten sonra kendi kılıcının üzerine atılan rezil sonunu hatırlayana kadar .

Ajax'ın kendini kendi kılıcına attığı siyah beyaz resim

Kulüp logosu başka bir kafa karışıklığı kaynağıdır: soyut form, aşağıda tasvir edilen büstten sonra modellenmiştir – oymacılar , ressamlar ve klasik temaları araştıran heykeltıraşlar arasında popüler bir konu – çoğu sanat tarihçisinin artık Menelaus olarak tanımladığı.

bir adamın başı ve AJAX okuma metni olan bir madalyanın renkli fotoğrafı
bir adamın kafasının büstü siyah beyaz çizimi

Türk takımı Fenerbahçe’nin adı harika: Adını İstanbul’un ünlü bir deniz fenerine sahip semtlerinden birinden alıyor. Adı, İstanbul’un Avrupa ile Avrupa arasındaki eşsiz tarihini yansıtan Yunanca ( fener – < Gr. φανάρι (ον), phanari(on) , ‘beacon, deniz feneri’) ve Farsça ( -bahçe < bagche , ‘küçük bahçe’) birleşimidir. Asya. Fenerbahçe böylece ‘Lighthouse Little Garden FC’dir.

deniz kenarında bir deniz fenerinin siyah beyaz çizimi

futbolcular

Oyuncu isimleri, 1990’da İtalyan tarafı Juventus ile bir defans oyuncusu olarak imzalanan agresif general Julius Caesar ile aynı ismi paylaştığı düşünüldüğünde, ironik bir şekilde Brezilyalı Júlio César gibi klasik olarak da ilham alabilir .

Julius Caeser'in profil portresinin siyah beyaz çizimi

Diğer örnekler arasında , arkaya bakmadan topuk geçişinin mucidi olan Brezilyalı orta saha oyuncusu Sócrates sayılabilir . Takım arkadaşları ona Doktor Sokrates lakabını takmıştı çünkü o da tıpkı Atinalı filozof gibi (Sócrates’in ünlü sakalı bir haraç olabilir miydi?), burnunu her zaman kitaplara gömdüğü ve tıp diploması aldığı için. (İnatçı ama gerçek olmayan bir hikaye, İrlanda’daki University College Dublin’de okuduğunu iddia ediyor.)

Liverpool’un Hollandalı defans oyuncusu Virgil van Dijk , adını Roma’ya temel destanı Aeneid’i veren Romalı şair Vergil/Virgil (yazım tartışılıyor) ile paylaşıyor .

bir adamla birlikte bir grup insanı gösteren renkli resim, sağdaki bir kadın bayıldı

Bu oyuncuların isimleri – Brezilya ve Breda, Hollanda’dan ama Surinam mirasına sahip – bir sömürge etkisine ihanet ediyor. Bu, nihayet uluslararası futbolun gündemine girdiğinden, bu Klasik etkilerin ne olduklarını ve arkalarındaki tarihi tanımakta fayda var. Ancak bunu yapabilmek için, birbirimizin kültürel miraslarına erişmeye istekli ve muktedir olmamız gerekir.

Kazanan takım tarafından kaldırılan kupanın nihayetinde Greko-Romen ritüelinden kaynaklandığını unutmamalıyız: kazanan ordu , rakiplerine karşı kazandıkları zaferi anmak için bir τρόπαιον / tropaeum dikecekti . “Avrupa-merkezci” bir tarih görüşü, Klasikler ve spor disiplininden geçer: Romalılar Akdeniz’e karşı, Yunanlılar Perslere karşı, Batı’ya karşı Doğu – “biz”e karşı “onlar”.

kulplara bağlı iki mor kurdele ile bir kadeh şeklinde gümüş bir kupanın renkli fotoğrafı

Tıpkı Yunanistan ve Roma uygarlıklarının müstakil kurumlar değil, daha geniş bir dünya içinde yerleşik olmaları gibi, futbol sadece spor alanını aşar ve önemli bir sosyal, ekonomik ve politik faktördür (Katar’daki Dünya Kupası’nın şu anki öfkesi gibi). gösterir).

Ayrımcılık ve fetih anlatılarının topluca ve kapsayıcı bir ‘biz’e yol açmasının tam zamanıdır – sonuçta, oynamak için iki takım ve işleri ilginç tutmak için bir lig gerekir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Manşet Haberler ...