Osman Hamdi Bey’in “İlahiyatçı” Eseri Yeniden Yorumlandı

Haber: Eylül AŞKIN

Muhammet Hızır Yüksel, Osman Hamdi Bey’in “İlahiyatçı” eserini yeniden yorumlamak üzere 2023 Haziran ayında tuvalin başına geçerek, koleksiyon sanatçıları arasında yerini aldı. Böylece küratörlüğünü Caner Kemahlıoğlu’nun üstlendiği “Mustafa Kemal Atatürk ve Osman Hamdi Bey’in Müzecilik Yönü” başlıklı Kemahlıoğlu Özel Koleksiyonu’nun en önemli eserlerinden birine imza atmış oldu.

Yapılan bu röprodüksiyon çalışmasında 1907 yılında Osman Hamdi Bey’in yaptığı ikinci İlahiyatçı (1907) tablosu resmedilmiştir. Tablonun iki ayrı versiyonu bulunur ve tamamlanmamış olan bir üçüncüsü daha mevcuttur.

Muhammet Hızır Yüksel, İlahiyatçı, Tuval Üzerine Yağlıboya, 2023

Sanatçı Muhammet Hızır Yüksel, 2018-2019 yıllarında ilk yağlı boya eğitimlerini almış, lisans eğitiminde de ana sanat dalını resim olarak seçerek yağlı boya konusunda tekniğin inceliklerini kavrayarak kendini geliştirmiştir. Bu çalışmasında da aldığı eğitimin izlerini yansıtmaktadır. 

Sanatçı, eserin orijinali ile aynı boyutlarda olmasına özen göstererek eskizlerini ve tuvale aktarma sürecini de titizlikle ilerletmiştir. Eserin uygulanış aşamasında, materyal kullanımında yüzde elli oranında resim yağı ve terebentin kullanılıp boya inceltilmiş, boyanın ve tuvalin parlamasının önüne geçilmiştir. 

Sanatçı, ana vurgunun dışında kalan yüzeyleri daha ince ve az katmanlar halinde boyayıp, ışık ve gölge şiddetini bu doğrultuda eserin orijinali ile eş değer nitelikte yapmaya çalışarak, izleyiciye eserin orijinalindeki tat verilmeye çalışılmıştır. Eserin yapımı haftalar sürmüş, yer yer kuruyan bölgeler ve kurumayan yüzeyler için belirli aralıklar ile müdahaleler yapılıp, hassas bir şekilde tekniğin uygulanması sağlanmıştır.          

Mekânların Tarihi Dokusunda, Tarihe Pencere Aralamak

Osman Hamdi Bey’in müzeci yönünün ülkemiz adına katmış olduğu değerlerden de yola çıkarak, sergi yerlerinin geçmişten kalma bir mekân ya da tarihi bir müze olarak seçildiğini belirten Caner Kemahlıoğlu, Sivas şehrinin önemli tarihi yapılarında koleksiyon hazırlıklarına başladığını belirtti. Programın paralelinde tarihi mekân araştırmalarının ve görüşmelerin de devam etmekte olduğunu bildirdi.

Şehri farklı bakış açılarıyla değerlendiren Kemahlıoğlu, koleksiyonda tercih edilen mekânlarda insanların mekânlara olan etkisini de bir yandan sorguluyor. Koleksiyon sanatçısı Muhammet Hızır Yüksel’in “İlahiyatçı” eseri için Sivas Atatürk ve Kongre Müzesi’ni belirlediğini de belirtti. 

Küratör: Caner Kemahlıoğlu

MUHAMMET HIZIR YÜKSEL KİMDİR?

Muhammet Hızır Yüksel

  • 2001 yılında Artvin’in Merkez İlçesinde dünyaya geldi.
  • 2019 yılında Samsun İlkadım Güzel Sanatlar Lisesi’nde resim bölümünden mezun olan ressam aynı yıl içerisinde 19 Mayıs Üniversitesi’nde Resim-İş Öğretmenliği bölümünü kazandı.
  • Lisans eğitimi sırasında temel düzeyde heykel, seramik ve baskı eğitimi alan ressam anasanat dalında tercihini resimden yana kullandı ve Prof. Dr. İbrahim Halil Türker atölyesinde resim eğitimi gördü.
  • Samsun Anadolu Lisesi ve 19 Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi, Resim-İş Öğretmenliği Bölümü ortaklığında kısa süreli uluslararası bir mono ve yüksek baskı eğitiminde öğretmen olarak görev aldı.
  • 2023 yılında lisans eğitimini bitiren ressam, akademik eğitimine yüksek lisans programı ile devam ediyor.
  • 19 Mayıs Üniversitesi‘nin, öğretim elemanlarının ve lisansüstü öğrencilerinin cumhuriyetimizin 100. yılına özel açtığı sergide ‘’Mavi Dokunuşlar’’ tablosu ile katılım sağlamıştır.  
  • Çalışmalarında ağırlıkla gerçekçi üslubu benimsemiştir ve çoğunlukla insan figürlerini yerleştirdiği mekânlar içerisinde kurguladığı resimler üretmektedir.
  • Barok dönemi sanatçılarını yakından incelemiş Caravaggio ve Rembrandt gibi isimlerden etkilenmiştir.
  • Atölye ortamında ve kapalı mekânlarda resim yapmayı, canlı model kullanmayı tercih etmekte ve oluşturduğu kompozisyonlarda yapay ışık kullanmaktadır. Çalışmalarında estetik kaygılarının yanı sıra plastik sanatlarda, resim dalında temelde iyi bir sanatçı olmanın iyi bir ressam olmaktan geçtiğini savunan ressam, yaptığı resimlerde başlıca unsurun uygulanan tekniğin iyi olmasına, resmin deseninin güçlü olmasına, tasarım öğeleri ve ilkelerine uygun işler ortaya koymaya özen göstermektedir.
Samsun 19 Mayıs Üniversitesi, Öğretim Üyeleri ve Lisansüstü Öğrencileri Yüzüncü Yıla Özel Karma Resim Sergisi, Mavi Dokunuşlar, Tuval Üzerine Yağlıboya, 120x100cm, 2022.
Article Tags:
· · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · ·
Article Categories:
Sanat

Comments

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Manşet Haberler ...