‘RUHUNU GİYDİR’ KİTABI İLE BAŞAK BİLGEN CAMGÖZ BİZLERLE!..

  1. Başak Hanım, aile ve kariyer hayatınızdan bizlere bahseder misiniz?

43 yaşında, evli ve dörtbuçuk yaşında bir çocuk annesiyim. Üniversite tahsilimi Turizm İşletmeciliği ardından İşletme olarak tamamladım. Beş yıldızlı otellerde ve bazı uluslararası hizmet firmalarında geçirdiğim, yöneticilik yaptığım yirmi yıllık kurumsal geçmişim var. Hayat amacımı bulma yolculuğum, sürekli diğer yandan eğitimler almama vesile oldu. Yirmili yaşlarımda spiritüel temalı eğitimlerle başladığım bu yolculuk sonrasında psikolojik, sosyolojik ve koçluk alandaki eğitimlere kadar gitti. Uluslararası geçerliliği olan farklı ekollerden koçluk, takım koçluğu, yönetici koçluğu, lider koçluğunda ustalık, eğitmenlik, fasilitatörlük  gibi eğitimler alırken, diğer yandan Geştalt, Aile Dizimi gibi yeni dönem psşkoloji ekollerini ve bakış açılarını öğreneceğim eğitimlere katldım. Beş yıl önce, kurumsal hayatta değil de orada yer alanlara çektikleri sancıları hafifletmek için destek veren tarafta olmaya karar vererek ayrıldım. Aldığım eğitimlerimi tecrübelerimle birleştirerek kurumsal eğitmenlik ve bireysel koçluk yapmaya başladım. Bireysel koçluğumda gelişim etkin liderlik, liderlikte iletişim yetkinlikleri gibi alana yönelmem, yönetici ve adayları ile çalışmama vesile oldu. Bazı danışanlarımda kişisel etki ve giyim kuşam konularına girmeye başlayınca, çocukluğumdan beri çok sevdiğim ve neşe duyduğum alan olan stil konusuyla ilgili bir şeyler yapmak istedim ve İmaj danışmanlığı eğitimi alarak etkin olduğum bilgileri pekiştirdim. Bu bir dönem yaptığım Ruhunu Giydir atölyelerini yaratmama vesile oldu ve çok kişiye ulaşsın düşüncesi de onu kitap haline getirdi.

  • İlk kitabınız olan ‘Ruhunu Giydir’de okurlarınıza hangi mesajları vermek istiyorsunuz?

Kıyafet önemlidir. İlk resim önemlidir. Kapıları açar. Sonra sahnede buluruz kendimizi, bir tiyatro sahnesinde. Ve davranışlarımızla yarattığımız etki, verebildiğimiz ilham bu ilk resmin altına imzamızı atar. İçten dışa kendimizi tanımak bir ömür… Kendimizi önce biz kendimize tanımlayacağız ki dışarıya doğru tanımlayalım. Genelde tersini yapıyoruz. Biz kendimizi tanıyıp tanımlamadan tanıtmak şöyle dursun, bir de anlamalarını bekliyoruz. Sosyal ve iş hayatında doğru etki mutluluk ve başarının anahtarıdır.

  • Aynı zamanda stil danışmanlığı, lider gelişimi eğitmeni ve bireysel koçluk yapıyorsunuz. Hepsinin en büyük önemi nedir?

Gelişim bitmiyor, bitmemeli. Gelişim ömür boyu. Özellikle de iş hayatında insanları yöneten, insanlar üzerinde etki yaratan kişilerin en enemli sorumluluğu sürekli kendilerini geliştirmek ve güncellemek. Bu üçünün yani hem stil ve imajın hem etkin liderliğin hem bireysel gelişimin ortak noktası kendimizi bilmek, tanımak. Binanın temeli bu. Kendimize yaklaştıkça insanlara yaklaşabiliyoruz. Kendimizi doğru ifade edebildiğimiz ölçüde etrafımızdaki ve dünyadaki lletişim kalitesini yükseltebiliyoruz. Bunların içinde stil kısmı moda ile, trend ile karıştırılsa da, lüks gibi kulağa gelse de değil. O da tüm bu kişisel etki bileşenlerinin en önemli tamamlayıcısı. Tabii ilerleme ve etki alanımızı geliştirme konusunda isteğimiz varsa…

  • Stil arayışı içerisinde olan insanların problemleri neler oluyor? Koçları olarak neler öneriyorsunuz kısaca bahseder misiniz?

Stil tek başına bir kıyafet, bir marka, bir kopyalama veya “Şöyle görünmek istiyorum” değildir. Stil bir yaşam tarzıdır. İmaj dediğimiz şey bir rol değil, oluşturacağımız bir avatar değil. İmaj biziz. Biz içimizde ne isek, dışarısı da en çok onları görüyor. Kendimizi geliştirelim. Kendimizin en üst versiyonu olmaya niyet edelim. En iyi yönlerimizi bilelim. İçsel ve bedensel olarak… Hayata nasıl katkı verebileceğimizi bulalım. Biz en üst versiyonumuz olma yolunda hayat boyu çalışırken bu esnada kalbimizi adım adım açalım ve kendimizi, dış görünümden iletişime en doğru şekilde ve sürekli güncelleyelim ki mutluluk ve başarı bizimle olsun.

  • Büyük şirketler sizden eğitim alıyorlar çalışanları için.  Lider nasıl olunur ve nasıl yaşar?

Kendime ne kadar yakınsam ekibime o kadar. Bu tüm alanlarda geçerli. Önce kendimi tanımalıyım. Önce kendimin lideri olmalıyım, kendimin duygu durumlarımın farkında olup kendi hallerimi doğru yönetmeli ve kendimi doğru ifade etmeliyim. Ancak o zaman kitlelerin lideri olur ve etkin liderlik yaparım. Ancak o zaman yöneticilikten liderliğe geçer ve ilham verebilirim. İlham vermek liderliğin en önemli kısmı bana göre. Ben bu tarafı ile ilgileniyorum ve eğitimlerdeki yetkinliğim bu yönde demek daha doğru olur.

  • Okurlarımıza tavsiyede bulunursanız kendilerini yenilemeleri için nereden ve nasıl başlasınlar ilk olarak?

Kendimi tanımaya başladığımda dünyam değişti. Koyduğum duvarları ve  mesafelerimi aşarken bunların asıl benim kendimle arama nasıl mesafe koyduğunu farkettim. Hepimiz bir şekilde büyüyoruz ama içimizde küçük, kırılgan çocuklar var. Hüzünlü, korkan, kızgın, küskün çocuklar… Tüm aldığım eğitimlerde ve bireysel danışmanlıklarda gördüm ki dünyayı içimizdeki bu farklı halleri olan çocuklar yönetiyor. Önce iç çocuğumuzla iletişim kurmak, ona ebeveynlik yapmak. Gerisi geliyor. İçimizdeki yetişkini geliştirdikçe, içimizdeki çocuğu mutlu ettikçe hayat amacımızı bulmamız ve kalbimizi çarptıran şeyleri yapmamız kolaylaşıyor. Bunun etkisi, meslek seçiminden, meslekteki başarıdan, sosyal hayattaki mutluluğa kadar yayılıyor. Bunun için kitaplar, eğitimler var. Danışmanlık alabilirler. Ruhunu Giydir kitabımda da stil ve kişisel etki anlatıyorum ama temeli buraları sağlamlaştırmadan olmayacağı için dost kitaplar ve yol haritası veriyorum.

Başak Bilgen Camgöz

Instagram, YouTube, Linkedin

Web: www.basakbilgencamgoz.com

Article Categories:
SÖYLEŞİ

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Manşet Haberler ...