SEVERANCE: ”Yenilerin En İyisi”

Apple TV’nin en son projelerinden olan ve Hollywood’un tanınmış simalarından Ben Stiller’in yönettiği Severance, yeni diziler arasında en ayrıksı ve başarılılarından birisi hiç kuşkususz. Felsefenin kadim sorusu “Who Are You?” (Sen Kimsin?) ile açılış yapan dizi, senaryosunun farklılığı ile göze çarpıyor. Dan Erickson’un kaleme aldığı öykü, Lumen Industries adlı şirkette çalışan beyaz yakalıların iş yaşamları ile özel yaşamlarının tamamen birbirinden ayrılması üzerine tasarlanmış. Cerrahi bir müdahale ile beyne yerleştirilen bir çip aracılığıyla gerçekleşen bu işlem sonucunda, şirket çalışanları işe geldiklerinde özel hayatlarını, işten çıktıktan sonra da şirketteki hayatlarını hatırlamıyorlar. Yani teoride bir insandan iki insan üretilmiş oluyor.

Bu muazzam fikrin üstüne inşa edilen senaryo, haliyle birçok felsefi, sosyo-politik ve sosyo-kültürel soruya zemin açıyor. Matrix benzeri bu fikirden kalkarak geliştirilen bireye ve sisteme dair eleştirel metaforlarla örülü olay örgüsü, dizinin düşünsel boyutunu arttırıcı etki gösteriyor. Çalışanların şirket tarafından belirli kurallar dâhilinde anlamsız süreçlere sokulması, dizinin kurmaca boyutundan hareketle gerçek yaşamla ilgili düşünme olanağı sunuyor. Görünürde son derece steril ve nezakete dayalı davranışlar çerçevesinde sunulan iş yaşamının altındaki işverenlerin birer tiran çalışanların ise modern köleler olduğu gerçeğinin altı, her bölümde biraz daha kalın çizgilerle çiziliyor. Dokuz bölümlük ilk sezonun sonunda izleyicinin zihninde kalan cümle, “keşke biraz daha devam etseydi” oluyor.

Bir parantez de dizinin muhteşem oyuncu kadrosu için açılmalı. Başkarakter Mark’ı canlandıran Adam Scott, sıra dışı çehresi ve etkili oyunculuğu ile muazzam. Ona eşlik eden; Zach Cherry (Dylan), Britt Lower (Helly), Tramel Tillman (Milchick), Dichen Lachman (Casey) gibi isimlerin performansları da aynı derecede başarılı. Ağır toplar John Turturro (Irwing), Christopher Walken (Burt) ve Patricia Arquette’in (Harmony Cobel) oyunculukları ise, beklenebileceği gibi harikulade. İlk sezonunun sona ermesiyle izleyiciyi müthiş bir merak içinde bırakan Severance, uzun sezonlar devam etmesini isteyeceğiniz son dönemin en iyi işlerinden birisi.

Ulaş Işıklar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Manşet Haberler ...