Salvador Dali’den Spora Destek

Sürrealist Sanatçı Ragbi Tutkunuydu

Daha sonraki profesyonelleşmelerine rağmen, çoğu spor popüler bir uygulama veya hobiden kaynaklanmaktadır. Ancak amatör spor organizasyonları genellikle faaliyetlerine fon sağlamakta güçlük çekerler. Bu nedenle, ana hedeflerine ulaşmak için bazen yaratıcı çözümler denerler.

Bu, Girona’daki bir spor derneğinden bir ragbi takımı olan ve sanatçı Salvador Dalí’nin anlaşmasıyla kendilerine fon sağlamayı başaran GEiEG için geçerli.

Rugby, 1921’de Katalonya’ya geldi, ancak Girona’da uygulanan popüler bir spor haline gelmesi uzun zaman aldı.

Ragbiyi yurtdışında okurken keşfeden bir grup ilgili genç, şehir merkezindeki Devesa sahasında eğitime başlama kararı aldı.

Proje büyüdü ve 11 Nisan 1971’de 1919’da kurulan GEiEG ( Grup Excursionista i Esportiu Gironí ) derneğinin bir parçası olan ilk Girona ragbi takımı sunuldu . Takım sadece yedi yıl içinde dört farklı ligde oynadı, 1978-1979 sezonunda en üst kategoriye ulaştı.

1978’de, ekibin bir yönetim kurulu toplantısında fon sağlama ihtiyacını tartıştı. Dostluk maçları oynamak için farklı Avrupa ülkeleri turu da dahil olmak üzere farklı teklifler değerlendirildi.

Bir teklif, ressam Salvador Dalí’yi Girona yakınlarındaki, Portlligat (Cadaqués) balıkçı köyündeki evinde ziyaret etmek ve onun ünlüsünü bağış toplamaya yardım etmek için kullanmaktı.

Dalí 1930’dan 1982’ye kadar Cap de Creus Tabiat Parkı’nın ortasındaki Portlligat’ta yaşadı. Orada karısı ve ilham perisi Gala ile yılda sadece birkaç ay kaldı. Orada, bir yaratılış tapınağı olan stüdyosuna sahipti ve ayrıca çok sayıda ziyaretçi aldı ve farklı etkinliklere ve performanslara katıldı.

1978’in sonunda, GEiEG ragbi takımının bir temsilcisi, Dalí’ye tüm takım oyuncularının imzalarını taşıyan bir ragbi topu vermek için Portlligat’a gitti.

Gala tarafından karşılandıktan sonra Girona’da ragbinin evrimi ile ilgilenen ressamla görüştüler. Topu ona verdiler – siyah uçlu kahverengi, efsanevi bir Adidas Wallaby. Top bugün hala Dalí ev müzesinde korunmaktadır. Hediye karşılığında Dalí onlara imzalı bir top verdi.

Ocak 1979’un başlarında, iki ragbi menajeri Adidas ile görüşmek için Strasbourg’a gitti. Dalí’nin imzaladığı topu takım elbisesi ve ek destekleyici malzeme ve bir Avrupa turu için para ile değiştirmek istediler.

Dalí haberi duyduğunda, topun Adidas tarafından ticari veya reklam amacıyla kullanılmasını istemediği için isteksizdi. Bu nedenle, onunla müzakere etmek de gerekliydi. Son olarak, topun sadece şirketin vitrinlerinde sergilenmesi gerektiğine karar verildi.

29 Eylül 1979’da Perpignan tren istasyonunda, dernek başkanı Lluís Bachs liderliğindeki GEiEG kulübünün temsilcileri topu Adidas’a devretti.

Karşılığında şirket, iki yıl boyunca üç takım için spor malzemeleri ve sonunda Avrupa turu yerine ragbi takımını finanse etmek için kullanılan 10.000 Fransız frangı sağlamayı taahhüt etti.

Salvador Dalí’nin imzaladığı top sayesinde organizasyon sadece finansman sağlamakla kalmadı, aynı zamanda Girona’da pek bilinmeyen bir spor için medyada da yer buldu.

Ertesi yıl, başka bir uluslararası Katalan olan, Amerika Birleşik Devletleri merkezli müzisyen ve illüstratör Xavier Cugat ile aynı bağış toplama oyununu denediler.

1900 yılında Girona’da doğdu, Amerika Birleşik Devletleri’nde Latin müziğinin önde gelen yayıncısı olarak kabul edilen çok yönlü bir sanatçıydı. Televizyon ve radyoda elliden fazla film, düzinelerce plak ve sayısız performans yaptı.

1979 yazında Cugat, Fontana d’Or galerisindeki çalışmalarının sergisinin açılışına katılmak için Girona’daydı. İşte o zaman bir grup GEiEG temsilcisi ona tüm ekip tarafından imzalanmış bir top gönderdi ve o da başka bir topun üzerine kendi imzasını ve bir karikatürünü damgalayarak karşılık verdi. Ancak Dalí’nin topunun aksine Xavier Cugat’ın topu hala spor federasyonunun elinde.

Article Categories:
BLOG · Sanat

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Manşet Haberler ...