Akademisyenlerden Öğretmenler Günü’ne Özel Sergi

Haber: Eylül AŞKIN

Karabük Üniversitesi Safranbolu Fethi Toker Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi’nde 24 Kasım Öğretmenler Günü‘ne özel, 13 akademisyenin 26 eserinin bir araya geldiği özel bir serginin açılışı gerçekleşti.

Sergide Prof. Dr. Anıl Ertok, Doç. Dr. Meral Batur, Doç. Dr. Evrim Çağlayan, Doç. Dr. Eda Öz Çelikbaş, Dr. Öğr. Üyesi Asuman Özdemir, Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Tunç, Dr. Öğr. Üyesi Sebahat Kılıç Bülbül, Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Kocalan, Dr. Öğr. Üyesi Serdar Kul, Dr. Öğr. Üyesi Pınar Atlı Danapınar, Arş. Gör. Hilal Sansar ve Arş. Gör. Zübeyde Uzun gibi akademisyenlerle birlikte Dr. Öğr. Üyesi Ali Rıza Kanaç da Osman Hamdi Bey‘in “Şehzade Türbesi’nde Derviş” isimli eserinin yeniden yorumuyla yer alıyor. Bu çalışma aynı zamanda Caner Kemahlıoğlu‘a ait seçkilerin bir araya geldiği Kemahlıoğlu Özel Koleksiyonu‘nda da yer alıyor.

Ali Rıza Kanaç‘ın bu yeniden yorumu, Kemahlıoğlu Özel Koleksiyonu‘ndan sergilenen ikinci eser oldu. (Sergilenen ilk eser Muhammet Hızır Yüksel‘in yeniden yorumladığı, Osman Hamdi Bey’in “İlahiyatçı” eseri olmuştu.)

Ali Rıza Kanaç‘ın Osman Hamdi Bey’in eserini yeniden yorumladığı çalışmasına ait görseller dijital programlarda kurgulanarak tuval üzerine UV baskı alınmış, üzerine kristal jel ve oto boyası ile yeniden müdahale edilmiş ve içerisine Sivas‘a özgü mimari formlar eklenmiş.

Resimde türbenin iç mekânı belli bir açıdan görülmektedir. Ön düzlemde iki sanduka ve onların gerisinde,
türbe kapısının önünde, sağ eli göğsünde, sol eli yukarıya doğru kalkmış, geleneksel giysiler içinde bir erkek figürü betimlenmiştir. Yapıt, Osman Hamdi Bey’in oryantalist çalışmalarından biridir.

“Osman Hamdi Bey, Tanzimat dönemi yenileşme ortamının yetiştirdiği bir Osmanlı aydınıydı. Önemli bir
ressam olmasının yanı sıra batılılaşma sürecinin başlıca aktörlerinden biri olmakla birlikte, arkeoloji, müzecilik, sanat eğitimi gibi kültür-sanat alanında pek çok farklı alanda da öncü roller üstlenmiş, önemli görevlerde bulunmuş, çok yönlü bir kişilikti.”

Sergi 8 Aralık 2023 tarihine kadar ziyaret edilebilecek.

Article Tags:
· · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · ·
Article Categories:
SERGİ

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Manşet Haberler ...