ALMAN FOTOĞRAFÇI DRESSEN’İ KEŞFETMEK

Fotoğrafçı, gezgin, etkileyici

19 Ocak 2022’de yayınlandı ile 

Dr Michael Fuhr (Museumsberg Flensburg)

Paylaş

Wilhelm Dreesen, 19. yüzyılın en etkili fotoğrafçılarından biriydi ve dünyayı dolaşarak uzak yerlerin fotoğraflarını çekti. Ancak ölümünden neredeyse bir asır sonra, kendisi ve yenilikçi ve ödüllü fotoğrafçılığı bir şekilde unutuldu.

Bu, yakın zamana kadar, Museumsberg Flensburg koleksiyonlarında yaklaşık 300 cam negatiften oluşan iki tahta sandık keşfettiğinde. Bu kutulardaki malzeme, Dreesen’in tüm kariyerini 1870’lere kadar uzanıyor. Araştırmaların 100 yılı aşkın süredir görmediğini gösterdiği bu olumsuzluklar, dijital ortama aktarıldı ve şimdi yeni bir fiziksel ve çevrimiçi sergide sergileniyor.

Wilhelm Dreesen, Mart 1840’ta Schleswig-Holstein’daki Rendsburg’da doğdu. Her iki ebeveyni de Dreesen hala bir çocukken öldü, yani askeri bir yetimhanede büyüdü ve daha sonra orduya katıldı. 1865’te askerlikten emekli olduktan sonra Flensburg’da bir fotoğraf stüdyosu kurdu.

Mağaza o kadar başarılı oldu ki, hızla bölgede şubeler açtı. Başlangıçta bir portre fotoğrafçısı olarak başarılı olan Dreesen, teknik ilerleme kameraların daha kısa pozlama süreleriyle taşınabilir hale gelmesine izin verir vermez manzara fotoğrafçılığına yöneldi. Dreesen çok geçmeden Almanya’da sanatsal fotoğrafçılığın öncülerinden biri oldu, uluslararası sergilere katıldı ve çok sayıda ödül kazandı.

1887’de Veliaht Prens ve daha sonra Kaiser Friedrich III tarafından İmparatorluk Sarayı Fotoğrafçısı olarak atandı. Bu onur onun için büyük bir kariyerin kapısını araladı.

Aynı yıl Hamburg America Line nakliye şirketi HAPAG ile bir sözleşme imzaladı ve o andan itibaren yolcu vapurlarında ücretsiz seyahat etti. Karşılığında da fotoğraflarını HAPAG’a reklam amacıyla sunmuş ve böylece ilk influencer gibi bir şey haline gelmiştir. Ürün yelpazesi, manzaraların ve HAPAG vapurlarının renkli fotoğraflarını içeren seyahat broşürlerinden seyahat rehberlerine ve HAPAG birinci sınıf yolcularına hediye olarak dağıtılan fotoğraflı belgelerin özel lüks baskılarına kadar uzanıyordu.

Bunu denizde yirmi yıllık macera izledi. İş modeli mükemmel çalıştığı için Dreesen diğer nakliye şirketleriyle benzer anlaşmalar yaptı. Seyahatleri basında yer aldı, kitaplar yayınlandı, resimleri seyahat etme isteği uyandırdı.

1891’den itibaren sadece kartpostallar yayınlamakla kalmadı, aynı zamanda bölgede büyük satışlar bulan ve ününü ve servetini artıran cömertçe üretilen resim albümleri de yayınladı.

1895 yılında Wilhelm Dreesen, yine Norveççe yayınlanan ‘Norway the Land of the Midnight Sun’ adlı resim albümü ile Norveç’te büyük ilgi gördü. Norveç’in buzulları ve fiyortları ile ilgili görüntüleri, ülkenin imajını on yıllardır şekillendirdi ve ülkenin turizme açılmasına önemli katkılarda bulundu.

Wilhelm Dreesen dünyayı dolaşmak için her fırsatı kullandı. Norveç en sık gittiği yerdi, ama kesinlikle tek varış noktası değildi. Akdeniz, Mısır, Baltık Devletleri ve Doğu Avrupa, Amerika Birleşik Devletleri ve Karayipler’e seyahat etti.

1910’larda ve 1920’lerde Almanya’daki hiperenflasyon, Dreesen’in servetini kaybettiği ve 1926’da Flensburg’da yoksul bir şekilde öldüğü anlamına geliyordu. Çalışmaları o zamandan beri – şimdiye kadar – büyük ölçüde unutuldu.

Sandıklarda bulunan cam negatifler dijitalleştirildi ve 13 Şubat 2022’ye kadar Museumsberg Flensburg’da Discovering Dreesen: Photographer, worldtrotter, influencer sergisinde sergileniyor. Sergi aynı zamanda Norveç Seyahat ve Turizm Müzesi’nde de sergilenecek. Mayıs’tan Ekim 2022’ye kadar Sognefjord’da. Sergi ayrıca Discovering Dreesen web sitesinde İngilizce, Almanca ve Norveççe olarak çevrimiçi olarak da keşfedilebilir .

Article Categories:
BLOG

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Manşet Haberler ...