AVRUPA’DA SİYAHİ KADINLARIN CAZ MİRASI

Genç, yetenekli ve siyah

Billie Holiday'in köpeğiyle çekilmiş fotoğrafı

18 Mart 2022’de yayınlandı ile Isabel Crespo

Onlar genç, yetenekli ve Siyahtı ve bugün onları kutluyoruz. Avrupa’da ve tüm dünyada benzersiz bir müzik mirası bırakan, ömürleri boyunca bir kez olabilecek yetenekler, vizyonerler ve dahilerdiler. Eşi görülmemiş bir güç ve kararlılıkla kendileri için ayağa kalktılar, sivil haklar aktivisti oldular, müzikleriyle kalıpları kırdılar ve rengi ne olursa olsun diğer birçok kadının başarılı olmasının yolunu açtılar. Onlar da zor hayatlar yaşadılar ve dayanılmaz trajediler gördüler. Fiziksel, zihinsel, alkol, uyuşturucu kullanımı, bazı biyografilerinde yankılanan kelimelerdir. Cazdaki en yetenekli kadınlar, bugün bile en yaygın iki ayrımdan kurtuldu: kadın ve Siyah olmak.

Lady Day, Billie Holiday (1915-1959)

Eleanora Fagan doğumlu, sahnedeki manyetik yorumu ve neredeyse enstrümantal sesiyle her zaman hatırlanacak. Miles Davis, ‘Billie Holiday’in gerçek kornolara ihtiyacı yok, kulağa zaten benziyor’ dedi. Birçokları için, 1937’de Abel Meeropola tarafından yazılmış, bir linç ve ırkçılığın en rezil olaylarını tasvir eden bir şarkı olan Strange Fruit’in en büyük vokalistiydi. Şarkı, yurttaş hakları hareketinin marşı olurken, eşsiz sesi ve cesaretiyle tüm konserlerinde protesto şarkısı oldu.

Billie Holiday Avrupa’da iki kez gezdi. İlk olarak 1954 yılında İsveçli girişimci Nils Hellstrom sayesinde Stockholm’de başlamış, ardından Almanya, Hollanda, Paris ve İsviçre.

Brüksel’deki Billie Tatili (1954). Billie Holiday Experience, Youtube CC lisansı.

İkinci kez, 1959’da, Granada’nın Chelsea’si için Londra’daki Nine’da son televizyon programlarından birini yaptığındaydı.

Billie Holiday Live in 1959. Reelin’ In The Year Archives, Youtube CC lisansı.

Aynı yıl, 1958’deki ünlü Lady in Satin albümünde de kendisine eşlik eden Ray Ellis’in düzenlediği son bir stüdyo kaydıyla aramızdan ayrılmadan öldü.

https://gallica.bnf.fr/ark:/12148/bpt6k88029090/f1.media.mini

Hayatı boyunca sınırlı ticari başarıya rağmen, Holiday, ölümünden sonra dört Grammy Ödülü kazandı ve melodileri ve kayıtları cazın sesini sonsuza dek değiştirdi. Hayatı, Diana Ross tarafından yorumlanan Lady Sings the Blues gibi birkaç filmde tasvir edilmiştir.https://player.ina.fr/player/embed/CAF97063445/1/1b0bd203fbcd702f9bc9b10ac3d0fc21/620/349/0

Billie tatil: bayan blues söylüyor. 

Fransa Ulusal Görsel-İşitsel Enstitüsü Telif Hakkı

Caz Kraliçesi Ella Fitzgerald (1917-1996)

60 yıllık başarılı bir kariyeri özetlemek zor bir iştir. Mükemmel bir diksiyon ve ton, scat şarkısının ustası (onomatopoeic ve saçma heceler doğaçlama vokal şarkı söylüyor), ipeksi sesi Dream a Little Dream of Me gibi tanınmış standart yorumları sayesinde caz bilmeyenler için bile tanınıyor. , Great American Songbook’tan Summertime veya Cheek to Cheek .

https://gallica.bnf.fr/ark:/12148/bpt6k8803256j/f1.media.mini

Chick Webb Orkestrası ile ilk müzikal başarısının ardından solo kariyerine dünyanın en büyük caz plak şirketlerinden biri olan Verve ile başladı. Louis Amstrong ve Duke Ellington ile yaptığı işbirliğinin yanı sıra film ve popüler TV şovları, ülkesinde ün kazanmasına yardımcı oldu.

Ayrıca Avrupa’da inanılmaz bir başarı elde etti. Kariyerinin zirvesinde ve 1957’den 1960’lara kadar Ella, Norman Granz’ın yapımcılığını üstlendiği şovla neredeyse her yıl Avrupa’ya gitti ve birlikte tüm dünyayı gezdi. Birçok ödülü arasında on dört Grammy’yi sayar.

AVRUPA’DAKI BIRÇOK KONSERI HAKKINDA BILGI EDINMEK IÇIN GALERIMIZE BAKIN.

İlahi Olan, Sarah Vaughan (1924-1990)

Sara Vaughan, New York’taki ünlü Harlem’s Apollo Tiyatrosu’nda düzenlenen bir yetenek yarışmasını kazanarak profesyonel bir şarkıcı oldu ve Earl Hines ve Billy Eckstine gibi büyük grup liderleriyle çalıştı.

https://gallica.bnf.fr/ark:/12148/bpt6k8800795f/f1.media.mini

1943 ve 1944 yıllarında Earl Hines büyük grubu ile çalışırken Dizzy Gillespie ve Charlie Parker gibi bebopperlarla bir araya getirildi ve onlarla şarkı söyleme fırsatı buldu. 1946 yılında solo kariyerine başladı. Columbia Records ile sözleşme imzaladı ve 1949 ile 1953 yılları arasında pop müzik kaydetti. Daha sonra, Mercury Records’un yan şirketi EmArcy’de caz şarkıları da yaptı.

1950’lerin ikinci yarısında sürekli gezdi. 1958’de üçlüsü (piyanist Ronnell Bright, basçı Richard Davis ve davulcu Art Morgan) ile Avrupa’yı ziyaret etti.https://embd.eu/bHdj7G

Sarah Vaughan ve grubunun performansı . 

Avro’nun tele-arşivinden. Hollanda Ses ve Görüntü Enstitüsü, InC.

Yıllar geçtikçe sesi biraz değişti ve derinleşti, ancak ihtişamını asla kaybetmedi. Scat şarkı söylemede ustalaştı ve kariyerinin sonuna kadar Avrupa’da da gezerek popüler bir canlı sanatçı olarak kaldı.https://player.ina.fr/player/embed/I00005242/1/1b0bd203fbcd702f9bc9b10ac3d0fc21/620/349/0

Sarah Vaughan ve Michel Legrand: şımarık ve Myke’ın hüzünlü . 

Fransa Ulusal Görsel-İşitsel Enstitüsü Telif Hakkı.

Soul’un Yüksek Rahibesi, Nina Simone (1933- 2003)

Eunice Kathleen Waymon, üç yaşında kulaktan kulağa piyano çalan olağanüstü bir çocuktu. Erken yaşta klasik müzik eğitimi aldı ve kısa süre sonra bunu başaran ilk Siyah kadın olmak için bir konser piyanisti olarak kariyer yapmak istedi. NY’daki Juilliard Okulu’nda okudu ve ardından Philadelphia’daki Curtis Müzik Enstitüsü’ne başvurdu, ancak ikincisi kabulünü reddetti ve bu olayı hayatında önemli bir dönüm noktası haline getirdi. İnanılmaz yetenekli hikaye anlatıcısı, şarkıcı, söz yazarı, müzisyen, aranjör ve korkusuz sivil haklar aktivisti Nina Simone doğdu.

Gelir elde etmek için Atlantic City’de (New Jersey) ilk kez şarkı söylemesi istenen bir gece kulübünde çalmaya başladı. Gershwin ya da Cole Porter’ın ünlü ezgilerini caz, soul ve klasik melodilerle ustaca harmanladı. Billie Holiday – ve Gershwin’in Porgy ve Bess operasından Porgy yorumu – onun için önemli bir ilham kaynağı oldu. 1960’ların ortalarında, Mississippi Goddam, Four Women, Ain’t Got No, I Got Life or To Be Young, Gifted and Black (adını M.Ö. Lorraine Hansberry ), Garip Meyveleri repertuarına dahil etti.

https://gallica.bnf.fr/ark:/12148/bpt6k8825441z/f1.media.mini

Nina birkaç büyük plak şirketi için kayıt yaptı, ancak 1970’de ABD’den ayrıldı ve neredeyse on yılını Barbados ve Liberya’da geçirdi, ayrıca 1980’lerde İngiltere, Belçika, Fransa, İsviçre ve Hollanda’da yaşadı. O zamanlar Nina’nın Avrupa’daki popülaritesi My Baby Just Cares For Me ile yükseldi. Chanel tarafından bir parfüm reklamında kullanıldığında büyük bir hit oldu.

1980’lerin sonlarında arkadaşı Gerrit de Bruin, Nina’nın kendisine bipolar bozukluk teşhisi konduğu, uygun şekilde tedavi edildiği ve anonim olarak yaşadığı Nijmegen’e yerleşmesine yardım etti. Ayrıca Amsterdam’da birkaç yıl geçirdi. 1993’ten itibaren, 2003’te meme kanserinden vefat ettiği Güney Fransa’da yaşadı.

Birçok ödül ve takdir arasında, müzik ve beşeri bilimlerde iki fahri derece alarak ‘Dr. Nina Simone’.https://www.youtube.com/embed/8olEruTT_io

Nina Simone BBC HARDtalk’ta, 1999. Youtube CC lisansı.

Article Categories:
BLOG · E-Kitap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Manşet Haberler ...