Kaplumbağa Terbiyecisi’ne Yeni Yorum

Haber: Eylül Aşkın

Ricaco Art Gallery‘nin kurucularından Tolga Sağtaş ve Caner Kemahlıoğlu‘nun Aşık Veysel‘in ölümünün ellinci yılı olması ve UNESCO tarafından bu yılın “Aşık Veysel Yılı” olarak ilan edilmesine ithafen Sivas İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Sivas İl Milli Eğitim Müdürlüğü‘nün katkılarıyla gerçekleştirilen “Aşık Veysel’e Saygı” sergisi 6 Haziran’da Sivas Atatürk ve Kongre Müzesi‘nde açılmıştı. Serginin küratörlüğünü yapan Caner Kemahlıoğlu, Aşık Veysel’e Saygı sergisine verdiği önemden dolayı bu sergiyi ön plana çıkarmak istediği için, sergi bitimine kadar bu konuda pek konuşmamayı tercih etmiş olsa da, 6 Haziran günü bir başka önemli serginin daha açılışı gerçekleşti. Bu da, Sivas Atatürk ve Kongre Müzesi‘nin ikinci katında, “Kemahlıoğlu Özel Kreasyonu” adı altında gerçekleştirilen Osman Hamdi Bey Odası‘nın ön açılışıydı.

Türkiye’ye müzeciliği getiren ilk isim, ressam ve arkeolog Osman Hamdi Bey‘in en bilinen ve en önemli eserlerinden biri olan “Kaplumbağa Terbiyecisi” tablosunu kendi perspektifinden yeniden yorumlayan Caner Kemahlıoğlu, bu eserle esas açılışı Ekim ayında yapılacak olan odanın ön açılışını gerçekleştirdi.

Ünlü esere kendi bakış açısıyla eklemeler yapma ve yeni yapılar, anlamlar yükleme arzusuyla 2012 yılında tuval başına geçen Kemahlıoğlu, bu eserin yeni yorumunun yaşadığı şehirden izler taşımasını istemiş ve Sivas Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası‘nda yer alan motiflerden esere eklemeler yapmıştır. Yine cami motiflerinden yararlanarak Osman Hamdi Bey’in kıyafetine işlemeler yapmış, bununla birlikte orijinaline bağlı kalarak eski görünümü ve dokuyu korumaya çalışmıştır. Eser, Kemahlıoğlu‘nun belli bir dönemi geçirerek, farklı aralıklarda ve yavaş yavaş çalıştığı tek eseridir.

Aşık Veysel’e Saygı sergisi ve Osman Hamdi Bey Odası açılışında Sivas Valisi Yılmaz Şimşek‘in eşi Çiğdem Olgun Şimşek de ziyaretçiler arasındaydı. Eserleri tek tek, özenle inceleyen Çiğdem Hanım, Caner Kemahlıoğlu‘nun eserler ile ilgili yaptığı anlatımları da dikkatle dinledi.

Esasen Cumhuriyet’in yüzüncü yılına özel olarak ekim 2023’te görkemli bir açılışla ziyaretçilerini ağırlayacak Osman Hamdi Bey Odası’nda yer alacak özel koleksiyon sanatçıları ise şunlar olacak: Ali Rıza Kanaç, Ayşegül Baş, Aytaç Beyazgül, Deniz Serkan Özcan, Erdoğan Paksoy, Hilal Aytak, Kaan Çaşkurlu, Metin Aykanat, Onur Kavas, Özgür Boran Gültekin, Sinem Yeşiltaş ve Tolga Sağtaş.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Manşet Haberler ...