Civan Canova’dan “Damlalar” Resim Sergisi

Haber: Eylül Aşkın

Geçtiğimiz yıl 12 Haziran’da, Facebook hesabı üzerinden 2022 yılının ekim ayında elli yeni resimden oluşan yeni bir sergi açma isteğini dile getiren ve takipçilerine bu serginin hangi semtte olmasını istediklerine dair fikir danışan usta oyuncu ve tiyatro oyunu yazarı Civan Canova, ağustos ayı başlarında kolundaki ağrı için gittiği hastanede akciğerinde kitle tespit edilmesi sebebiyle tedavi altına alınmış ve 20 Ağustos 2022’de hayata gözlerini yummuştu.

Ailesi tarafından oyuncunun son arzusu olarak nitelendirilen bu sergi “Damlalar” adıyla, sanatçının birinci ölüm yıldönümünden hemen sonra, 21 Ağustos – 1 Eylül tarihleri arasında Ortaköy Tarihi Kethüda Hamamı‘nda meraklılarını ve sanatçının tüm sevenlerini ağırlayacak.

Konuyla ilgili ilk açıklama oyuncunun yeğeni, ressam Ozan Saltuk‘tan gelmiş, Saltuk sergiyi şahsi instagram hesabı üzerinden, “Bir gün, o hastane odasındaydık. Belirsizlik ve korkuyla doluydu ama aklı başka yerdeydi. Telefonunu aldı ve hattın sonundaki kişiye üzgün olduğunu ve sabırsızlıkla beklediği sergiyi ertelemek zorunda kalacağını söylemek için bir arama yaptı. O gerçek bir sanatçıydı. İster yazdığı tiyatro oyunları olsun, ister yorulmadan yarattığı resimler olsun, herhangi bir şey yaratırken en mutlu halindeydi ve en içten huzuru yaşıyordu. “Bana bir şey olursa, lütfen siz yapın.” demişti bize. En sonunda ailesi olarak ağustos ayında dileğinin nihayet gerçekleşmesini sağlayacağız. Ve belki de onun varlığını her gün hissettiğimizden daha da fazla yanımızda hissedeceğiz.” sözleriyle amcasının doğum gününde yaptığı paylaşımla duyurmuştu.

21 Ağustos – 1 Eylül tarihleri arasında ziyaret edebileceğiniz “Damlalar” sergisi için Ortaköy Kethüda Hamamı Adres: Ortaköy, Muallim Naci Cd. 21/A, 34347 Beşiktaş/İstanbul

CİVAN CANOVA KİMDİR?

(28 Haziran 1955, Ankara – 20 Ağustos 2022, İstanbul), Türk tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu, oyun yazarı, senarist ve tiyatro yönetmeni.

1973 yılında Ankara Koleji’nden mezuniyetinin ardından konservatuvar sınavlarına hazırlandığı 1974 yılının yaz aylarında Yılmaz Güney‘in Arkadaş filminde oyunculuğa başladı. Aynı yıl Ankara Devlet Konservatuarı Tiyatro Bölümü‘ne kaydoldu. Öğrenciliği sırasında Şerif Gören‘in yönettiği Nehir (1977) adlı filmde rol aldı. Konservatuvardan 1979 yılında mezun oldu ve Devlet Tiyatroları kadrosuna girerek İstanbul Devlet Tiyatrosu‘nda çalışmaya başladı, birçok oyunda görev aldı.

Yazarlığa ilk kez, 1989 yılında Kör Buluşma isimli bir film senaryosu yazarak başladı. Bu senaryo Kültür Bakanlığı’nın açtığı Senaryo Yazma Yarışması’nda ilk ona girdi. 1994’te ilk oyunu Kıyamet Sularında‘yı yazdı. Bu oyunu Kenan Işık tarafından sahnelendi; İsmet Küntay En İyi Yazar Ödülü’ne ve Avni Dilligil En İyi Tiyatro Yazarı Ödülü‘ne değer görüldü. Kızıl Ötesi Aydınlık adlı oyundan sonra yazdığı üçüncü oyunu Sokağa Çıkma Yasağında (1997) bir sayım günü sokağa çıkamayan otel müşterilerinin geçirdikleri bir günü ironik bir dille anlattı. Bu oyun ile Cevdet Kudret Edebiyat Ödülü‘nü kazandı.

1998’de Açelya Akkoyun ile evlendi; çift 2004 yılında boşandı. Canova’nın erkek dünyasına absürt bir bakış içeren Erkekler Tuvaleti (1999), kendi evliliğinden yola çıkarak kaleme aldığı ve kendisinden daha olgun, entelektüel bir erkekle evlenen genç bir kadının bakış açısından bu evliliği anlatan tek kişilik Düğün Şarkısı (2002), internet çağının yalnızlaşmış ilişkilerini ele alan Ful Yaprakları (2005), adlı oyunları en çok sahnelenen oyunları arasında yer aldı.

Canova, 1996 yılında Bizim Aile dizisinin senaryosunu yazmış ve dizide Ataç karakterini canlandırmıştır. Çiçek Taksi dizisinde Artist CelalParamparça dizisinde Rahmi Gürpınar rollerini canlandırdı.

Birçok dizi ve filmde yer alan sanatçı, 2006’da “Eve Dönüş” filmindeki işkenceci polis rolü ile Altın Portakal En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülü‘nü, 2011’de de “Ölüleri Gömün” oyunundaki rolü ile Afife Tiyatro Ödülleri Yılın En Başarılı Erkek Oyuncusu Ödülü‘nü kazandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Manşet Haberler ...