”GEÇİCİ HEYKELLER” ile SEYLAN KANDAK BARCELONA CAN FRAMİS ÇAĞDAŞ SANAT MÜZESİ’NDE

Seylan Kandak’ın Geçici Heykeller adlı katılımcı enstalasyonu, 14 Mayıs 2022 Avrupa Müzeler Gecesi etkinlikleri kapsamında Barcelona Can Framis çağdaş sanat müzesinde sergileniyor.

Seylan Kandak’ın katılımcı enstalasyonu Geçici Heykeller, 14 Mayıs 2022 Avrupa Müzeler Gecesi etkinlikleri kapsamında, 19:00-01:00 saatleri arasında, Barcelona Poblenou’da Can Framis çağdaş sanat müzesinde sergileniyor. İzleyiciler, sergide, mevcut parçalara ek olarak 20:00-21:00 arasında yapacakları kağıttan heykellerle esere katkıda bulunmaya devam edecek.

Kandak’ın Geçici Heykeller’debenimsediğikatılımcı yaklaşım, hem etkileşimle enstalasyonun gelişmesini, hem de kağıt malzeme kullanımıyla, bireysel ve ortak bir hafıza oluşturulmasını hedefliyor. “Parçalanmış hayatım, belirsiz hafızam sonsuza dek geçici heykellere kazındı, aynı ellerimin izinin sonsuza dek kağıtlarda kalışı gibi,” diyenKandak’ın sanat projesi, kağıt heykellerden ve onların fotoğraflarından oluşan bir seriyi kapsıyor. 70 x 100 cm ebatlarındaki kağıtlardan üretilmiş, sanatçının plastik müdahalelerinin izlerini taşıyan heykeller kaidelerin üzerinde sergileniyor.

Müzede sergilenmeye layık bir hafıza kazısına ve envanterine öykünen, arkeolojik bir obje koleksiyonu kurgusu yaratmayı hedefleyen projede fotoğraf, kayıt aleti olarak kullanılıyor. Belgesel nitelikteki fotoğraflar, aynı arkeolojik envanterlerde çatlakların, kırıkların belgelenmesi gibi, kağıtlardaki izleri gösteriyor. Fotoğrafların büyük boyutlu baskıları, kurgudaki gerçekçiliği artırmaya hizmet ediyor. Böylece izleyici, gerçeklik manipüle edilmeden, kurgusal bir belgesel referansa gönderiliyor.

Kağıt malzemeler ve katılımcıların etkileşimiyle yapıtı oluşturan unsurlar çoğalıyor ve heykellerin üzerine kazınan bireysel izler yayılarak ortak bir hafızaya dönüşüyor.

Seylan Kandak hakkında

Barselona’da yaşayan Kandak, fotoğrafın kurgu yaratabilme imkanlarını sorguluyor. Enstalasyonlarında kendi fotoğraflarından gerçekleştirdiği kolajlar, yağlıboya ve kazıma resimler, hazır objeler, birleştirme ve heykel gibi çok çeşitli medyumlara yer veriyor. Sanatçı, eserlerinde gerçek ve kurgunun birbirine karıştığı hikayeler anlatıyor. Çalışmalarını, konuyla bağlantılı parçalı sunumlar arayışıyla sürdürüyor. Çalışmaları daima hafıza, kurgu ve gerçekliğin ilişkisini araştırıyor. Kandak, sanat çalışmalarına paralel olarak çeşitli yayınlarda sanat yazıları yazıyor.

Seylan Kandak İstanbul’da doğdu. 17 yıl Paris’te yaşadıktan sonra, şu an yaşamını ve sanat projelerini sürdürdüğü Barselona’ya yerleşti. Halen Barcelona Poblenou’da bulunan Nauart’ta atölye çalışmalarına devam ediyor. İstanbul Marmara Üniversitesi Fotoğraf bölümünden mezun olduktan sonra eğitimine Paris 8 Üniversitesi’nde Fotoğraf ve Multimedya alanında devam etti. 2019 yılında Paris 1 Sorbonne Üniversitesi’nde Plastik Sanatlar yüksek lisans programını başarıyla tamamladı. Aynı yıl Fransa genelinde 6. olarak tamamladığı Capes sınavıyla plastik sanatlar öğretmeni oldu. Kandak’ın işleri kendine, İstanbul, Paris, Arles, Barcelona gibi şehirlerde düzenlenen karma ve kişisel sergilerde yer buldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Manşet Haberler ...