100. Yılında Cumhuriyetin Kadın Yüzleri

HABER: Eylül Aşkın

Asmalı Sahne tarafından Tiyatrose, Tiyartomig Topluluğu, Oda Tiyatrosu, Tatavla Sahne, Tiyatro Gülgeç, Tiyatromora, Abista Tiyatro, Tiyatro Odeon, Altkat Sanat ve Monologlar Müzesi‘nin katkılarıyla Cumhuriyetin 100. yılına özel olarak düzenlenen “Kadın Yüzler Festivali” kapsamında tiyatroda kadın kimliğini ön plana çıkaran oyunlardan derlenen 14 oyun sırasıyla 5 – 17 Haziran tarihleri arasında Asmalı Sahne’de seyircisiyle buluşacak.

“Alkışlar Hiç Susmasın” sloganıyla yola çıkan festivalde, Cumhuriyet öncesi ve sonrası yaşamış ve tarih sayfalarında yerini almış gerçek kadınların hikayelerinin yanı sıra, hayatın içinden, aşkta ve hayatta verdikleri mücadelelere şahit olacağımız kadınların birbirinden farklı hikayelerine de şahitlik edeceğiz.

Festival kapsamında ayrıca, 11 Haziran saat 15:00’te Galata Perform‘un kurucusu ve Tiyatro Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı, yazar, yönetmen, yapımcı ve oyuncu Yeşim Özsoy ile bir söyleşi gerçekleştirilecek.

Biletleri linkten temin etmeniz mümkün: https://tiyatrolar.com.tr/kadin-yuzler-festivali

SİZİN İÇİN SEÇTİKLERİMİZ:

YALNIZ BİR RUH

Festival açılışını 5 Haziran‘da “Hale Asaf – Yalnız Bir Ruh” oyunuyla yapacak. Bu oyunda ilk Türk kadın ressamlardan biri olan ve 33 yaşında hayatını kaybeden Hale Asaf‘ın hikayesini hayat arkadaşı Antonio Aniente’nin gözünden izleyeceğiz.

MANUKYAN

6 Haziran akşamı sahnelecek oyunda, Notre Dame de Sion‘u bitirdikten sonra terzilik ile iş hayatına başlayan, daha sonra kiraya verdiği, babasına ait binaların kirasını ödeyemeyen genelev işletmesinden birine ortak olarak genelev işletmeciliği yapmaya başlayan, vergi rekortmeni, Türkiye Ermenisi genelev patroniçesi Matild Manukyan‘ın hayatına konuk olacağız.

KERTENKELENİN ARDINDAN

12 Haziran‘da sahnelecek oyun, bir cinayete karışmadığı, tacize, tecavüze uğramadığı, madalya kazanmadığı, kayınpederiyle kaçmadığı, güzellik yarışmasına katılmadığı, anne olmadığı, büyük ikramiyeyi on ikiden vurmadığı, inekleri sağmadığı, kitap okuduğu, pencereden bakmayı reddedip sokağa çıktığı, herhangi bir ödül almadığı için adı anılmaya değer görülmeyen kadınlara ithaf edilmiş.

Tiyatro Mora’nın bu ilk oyununda, şehrin arka mahallelerinin birinde yaşayan, kendisi için biçilmiş rolü oynamaktan sıkılıp kuruyemişçi dükkânı açmaya karar veren genç bir kadının beraberinde ruhunu sınır ihlallerine sürükleyen kambur, aksak, güdük ve fakat olağan dışı hikâyesine tanık oluyoruz.

KARANLIKTA KADINLAR SARI GÖRÜNÜR

15 Haziran akşamı seyredebileceğimiz, Amerikan erken dönem feminist edebiyatının en önemlilerinden “Sarı Duvar Kâğıdı” hikayesinden ilhamla yola çıkarak yazılan özgün tiyatro metni, farklı olduğu için çevresi tarafından psikolojik zorbalığa maruz kalan ve “normalleştirilmeye” çalışan genç bir kadını merkezine alıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Manşet Haberler ...