Teknoloji ve Sanatı Birleştiren Sergi: Algoritma’nın Ritmi

Haber: Eylül Aşkın

Contemporary Istanbul Vakfı’nın yeni sergisi “Metabilgi: Algoritma’nın Ritmi” 2 Mayıs’ta Fişekhane Cocoon’da kapılarını açtı.

Algoritmalar, programlar özelinde teknoloji ve sanatı birleştiren disiplinlerarası üretimlere odaklanan sergide, algoritma üzerinden geliştirilen diyalogla şekillenen anlatı, bilginin kullanım biçim ve rolünü sorguluyor.

Serginin küratörlüğünü üstlenen Esra Özkan, “Bilgi ve Teknoloji”, “İnsan Dışı / İkili Olmayan” başlıkları üzerine eğilerek serginin kavramsal çerçevesini algoritmaya sorduğu sorularla şekillendirirken, derin öğrenme metoduyla öz bağımlı bir dil modeli kullanıyor. Küratörün algoritmaya, sorduğu soru ve aldığı cevapları sanatçılara yöneltmesiyle; sanatçıların yorumlarına da yer vererek kolektif diyalogla geliştirdiği anlatıyı çok sesli bir görsel dile çeviriyor. Sergi, teknoloji-insan birlikteliğine odaklanarak hem güncel sanat hem de dijital sanat üzerinden bir bakış sunmayı amaçlayan biçim ve içerik açısından ilişkilenen eserleri bir araya getiriyor.

Bilgi, aklın erebileceği olgu olarak tanımlanırken; sergide “bilgi / information” ve “kavrayış / knowledge” terimlerinin ayrımına odaklanılıyor. “Information” belirli ve görece dar kapsamlı derlenmiş bilgi parçası olarak tanımlanırken; “knowledge”, geçerliliği veya doğruluğu varsayılacak şekilde mümkün olan en yüksek kesinlik derecesi. Bu iki kavram arasındaki en belirgin ayrım ise bilginin varlığı ve bilginin işlenmesi, veriye dönüşmesi.

Contemporary Istanbul Vakfı, sergi partneri Paribu, teknoloji partneri LG OLED evo iş birliğinde gerçekleştirilen “Metabilgi: Algoritma’nın Ritmi”, 2 Temmuz’a kadar Pazartesi hariç her gün, 11:00-18:00 saatleri arasında Fişekhane Cocoon’da görülebilecek.

Contemporary Istanbul Vakfı ve sergileri hakkında daha fazla bilgiye www.ciacef.org internet sitesinden ulaşmak mümkün.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Manşet Haberler ...