Özkan Uğur’a AKM’de Son Veda

8 Temmuz cumartesi akşamı üç aydır yoğun bakımda tedavi gördüğü Koşuyolu Acıbadem Hastanesi‘nde hayatını kaybeden Özkan Uğur, 11 Temmuz salı günü Atatürk Kültür Merkezi‘nde saat 11:00‘de başlayacak cenaze töreniyle son kez anıldıktan sonra öğle namazının ardından Taksim Camii‘nde kılınacak cenaze namazını müteakip Karacaahmet Mezarlığı‘nda toprağa verilecek.

Üç kez lenf kanserini yenip, sahnelere geri dönen Uğur, bu sefer verdiği yaşam savaşında yenik düştü. SosyeteArt ekibi olarak, tüm sevenleriyle birlikte, Türkiye’nin sanat alanında çok değerli bir ismi ve aynı zamanda enerji dolu, neşeli bir ruhu, bir eşi, bir babayı kaybetmiş olmasından dolayı çok üzgünüz. Türkiye’nin ortak acısını paylaşıyor, özellikle ailesi ve yakın çevresine sonsuz sabır diliyoruz.

Özkan Uğur Kimdir?

(Müzisyen, bas gitarist, şarkıcı, aktör, perküsyoncu)

17 Ekim 1953’te ailesinin beşinci çocuğu olan Uğur, Reşat Nuri Güntekin İlkokulu’nda okurken mandolin ile tanıştı. Fenerbahçe Lisesi’nde okurken müzik sevdası ağır bastı. İlk olarak “Atomikler” adında amatör bir grup kurup, arkadaşlarıyla dönemin popüler şarkılarını yorumladı.

Müzik hayatına 1970 yılında birçok ünlü ismin de zaman zaman yer aldığı Şerif Yüzbaşıoğlu Orkestrası’nda başladı. 1971 yılında Kızıltoprak’ta tanıştığı Mazhar Alanson ve Fuat Güner ile ilk grubu Kaygısızlar’la profesyonel bas gitaristliğe başladı. Kaygısızlar’ın dağılmasından sonra 1972 yılında Barış Manço’nun kendisine eşlik etmesi için kurduğu rock grubu Kurtalan Ekspres adlı grubun ilk kadrosunda yer aldı.

1974 yılında Kurtalan Ekspres’ten arkadaşı Murat Ses ile bir süre Edip Akbayram’ın Dostlar Orkestrası’nda yer aldı. Ancak müzikal anlaşmazlıklardan dolayı ayrıldı. Anadolu Rock’ın başka bir ünlü ismi olan Ersen ve Dadaşlar grubuna Taner Öngür’ün yerine bas gitara geçti. Üç 45’likten sonra dönemin siyasi koşulları nedeniyle Ersen Dinleten ile Dadaşlar’ın yolları ayrıldı. Özkan Uğur bir süre daha Dadaşlar’da kaldı ve Selda Bağcan ile “Selda ve Dadaşlar” adıyla çıkan Türkülerimiz LP’sinde bas gitar çaldı. 

1976’da yine Fuat Güner ve Mazhan Alanson ile İpucu Beşlisi’ne geçti. Bir 45’lik yayımlayıp, Seyyal Taner ile çalıştılar. Grubun dağılmasıyla 1978 yılında Galip Boransu ve Cengiz Teoman ile Grup Karma’yı kurdu. Bu grup ile katıldıkları 1978 Türkiye Eurovision elemelerinde bestes Galip Boransu’ya ait “İmkansız” adlı şarkıyla 4. oldular.

1980’lerin başında Özkan Uğur, Mazhar Alanson ve Fuat Güner, ünlü isimlerin de arkasında çalıp para biriktirdiler. 1984 yılında MFÖ olarak ilk albümleri Ele Güne Karşı Yapayalnız ile şöhreti yakaladılar. 1985 yılında Diday Diday Day ve 1988 yılında Sufi şarkısı ile olmak üzere iki kez Türkiye’yi Eurovision’da temsil etmişlerdir.

Özkan Uğur, MFÖ’de bas gitar çalarken, aynı anda inanılmaz zor derecedeki vokalleri tenor ses rengi ile başarıyla icra etti. Ayrıca sanatçının hiçbir anlama gelmeyen sözlerle yaptığı şarkılar bulunmaktadır. Yayınladıkları birçok şarkıda besteciliğiyle dikkat çekti.

Özkan Uğur, grup üyeleri içinde solo albüme sahip olmayan tek sanatçıdır. İlk yayınladığı solo şarkı Karışık Pizza filminin müziği “Maksat Muhabbet Olsun”dur. G.O.R.A filmi için yazdığı “Olduramadım” da kendisinin bir klibe de sahip olan ikinci şarkısıdır.

1989 yılından ölümüne kadar, Aysun Aslan Uğur ile evli kaldı. Çiftin, Alişan isminde bir oğulları bulunmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Manşet Haberler ...