Elina Brotherus: Erik Satie’ye Saygı

Fin sanatçı Elina Brotherus‘un Large de Vue: Hommage à Erik Satie [Geniş Bakış: Erik Satie’ye Saygı, 2006] başlıklı fotoğraf serisini, daha yakın tarihli videolarından bir seçkiyle bir araya getiren bu sergi, sanatçının pratiğinin geçirdiği dönüşümlere genel bir bakış sunarken, üretiminin sanat tarihiyle olduğu kadar, müzik ve sesle olan ilişkisini de odağına alıyor.  

Sanatçının hem erken dönem işlerindeki otobiyografik unsurları hem de manzarayla sanat tarihsel referanslar üzerinden kurduğu ilişkiyi bir araya getiren kırk beş parçalık Large de Vue: Erik Satie’ye Saygı isimli fotoğraf serisi, Brotherus’un kendinden önce yaşamış sanatçılara ve farklı sanat disiplinlerine duyduğu ilginin sonraki dönemlerde de artarak süreceğinin işaretlerini taşıyor.

Fransız besteci Erik Satie’nin Aperçus désagréables [Nahoş Görünümler, 1908–1912] adlı bestesine eklediği, geleneksel müzik terimlerinden ziyade görsel ve kavramsal çağrışımlar içeren Large de vue [Geniş bakış], De coin [Köşeden], Visible [Görünür şekilde], Regardez [Bakın], En dehors [Dışarıda] gibi çalma talimatlarının her biri, Brotherus tarafından Kuzey manzaraları ve otoportrelerden oluşan fotoğraflarla eşleştirilip çerçeve camlarının üzerine işlenmiştir. Sergide yer alan videolarda ise Brotherus’un son dönemde gerçekleştirdiği üretimlerinde Fluxus ve müzikle kurduğu güçlü bağın izleri sürülebilir.

Sanatçı, 2016’dan bu yana ürettiği fotoğraf ve video serilerinde gerek başka sanatçılardan doğrudan alıntılayıp yorumladığı (Gelbe Musik, 2017) gerekse kendi yazdığı (Rüzgâr Müziği, 2022) partisyon ve talimatları sahneleyerek, yapıtına yeni bir performatif katman ekler. Brotherus, Fluxus’a özgü bir ruhla gerçekleştirdiği Kromatik Gam ve Müzikal Parça adlı serilerinde ve Rüzgâr Müziği adlı yapıtında görsel veriyi sesle birleştirirken çağdaş besteci Max Savikangas ile işbirliği yapmıştır. 

Arçelik’in teknoloji desteğiyle, 27 Ağustos’a kadar Arter’de ziyaret edilebilir.

Arter: Irmak Caddesi No: 13 Dolapdere/Beyoğlu, 34435, İstanbul

https://www.arter.org.tr/

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Manşet Haberler ...