Derya Aysun Cancan’dan “Damlalar” Resim Sergisi

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Eğitim Fakültesi Resim Öğretmenliği Bölümü‘nde Dr. Öğretim Üyesi olarak görev yapan Derya Aysun Cancan, “Damlalar” isimli kişisel resim sergisi açtı. Küratorluğunu Caner Kemahlıoğlu’nun yaptığı sergi 15 Ocak’a kadar ziyaret edilebilecek.

DERYA AYSUN CANCAN

Sivas Suşehri ilçesinde doğdu, ilk ve orta öğrenimini burada tamamladı. Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Resim-İş Öğretmenliği bölümünden mezun olduktan sonra Sivas’ta öğretmen olarak göreve başladı. 2004 yılında Cumhuriyet Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü‘nde yüksek lisans eğitimini tamamladı. 2020 yılında Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü‘nden mezun oldu. Uzun yıllar Sivas Muzaffer Sarısözen Güzel Sanatlar Lisesi‘nde çalıştıktan sonra, 2018 yılında Cumhuriyet Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi‘nde öğretim görevlisi olarak göreve başlamıştır. Halen Cumhuriyet Üniversitesi Eğitim Fakültesi Resim Öğretmenliği
Bölümü
‘nde Dr. Öğretim Üyesi olarak görev yapmaktadır.

DAMLALAR

Manifesto:
“Eserlerimde damlalar hem canlılar için yaşamsal bir maddeyi temsil ederken hem de metafor yüklenmektedir. Doğal afetlerin ya da dünyanın yaşlanmasının da etken olduğu küresel değişim ya da canlı türünün yok oluşu, insanın devreye girmesiyle daha dramatik ve keyfi bir hal almaktadır. Bu keyfiliğin etkisiyle dünyaya verilen zarar ve masum canlıların aldığı tahribatın içsel acısını temsil etmektedirler. Doğa sınırsız güzellikte canlılarla donatılmıştır. Dünyada her canlının yaşam hakkı vardır ve buna saygı duymak insanca bir tavırdır.”

İklim:
“Bölgesel ve küresel iklim üzerindeki insan etkisi modern endüstriyel dönem ile birlikte başlamadı. İnsanların binlerce yıldır geniş alanlarda çevresel değişime yol açtıkları konusunda güçlü deliller vardır. Ateş kullanımı ve evcilleştirilmiş hayvanlar ile marjinal alanların aşırı otlatılması bitki miktarı ve dağılımını azalttı. İnsanlar, arazi örtüsünü değiştirerek, yüzey rüzgarları ve atmosferdeki karbon molekülü miktarı gibi önemli iklimsel faktörleri değiştirdiler. Son dönem astronomlardan Carl Sagan insan kaynaklı iklim değişimlerinin bu yönü üzerine yorum yaparken şöyle dedi “Sadece modern zaman insanlarının iklimi değiştirebildikleri konusundaki hâkim görüşün aksine, insan türünün ateşin icadından beri iklim üzerinde büyük ve devam eden bir etkiye sahip olması olasılığının yüksek olduğuna inanıyorum”.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Manşet Haberler ...