RAP YILDIZI J. COLE VE BASKETBOL

Rap yıldızı J. Cole, içinde ukde olan basketbolculuk hayallerini Kanada Ligi’nde gerçekleştirdi.

Çetin Cem Yılmaz 

Bir Toronto Raptors maçı izliyorsanız karşılaşmanızın garanti olduğu şeyler vardır: Sıkı savunma, koç Nick Nurse’ün komplike setleri, yetenek tavanı belli de olsa potansiyelini sonuna kadar zorlayan bir oyuncu grubu ve Drake. NBA sezonu bitti ama Drake’in maçlarına gittiği yeni bir takım var artık. Üstelik arenadaki tek büyük hip hop yıldızı kendisi de değil. 

CEBL

Geçen ay, Kanada Basketbol Ligi CEBL’in yeni takımı Scarborough Shooting Stars, Jermaine Cole adında 1.88’lik bir gardı kadrosuna kattığını açıkladı. Bu, rap yıldızı J. Cole’dan başkası değildi. Cole’u yakından tanıyorsanız, onun basketbol geçmişini bilirsiniz: NBA All-Star hafta sonundaki performanslarından, lisede oynamış olduğundan veya şarkı sözlerindeki basketbol göndermelerinden. Fakat Cole’un basketbolu hobi değil, hayatı boyunca rap’le yarışan bir tutkusu olarak görmemiz için biraz daha yaklaşmanız gerekiyor. 2009’da bir müzisyen olarak ilk profesyonel anlaşmasını imzaladığında 24 yaşındaydı. “Eğer üç yıl içinde patlarsam hala 27 yaşında olacağım. Yeterince çalışacak ve profesyonel bir kariyerim olacak kadar zamanım var. Önce yurtdışında oynayıp NBA’e gidebilirim” diye plan yaptığını gülümseyerek anlatıyordu 2020’de.* 

Cole’un planı 10 yıl gecikmeli olsa da gerçekleşti. Haziran ayında başlayan CEBL sezonunun ilk beş maçında Scarborough formasını giydi, tamamı üçlüklerden olmak üzere toplam 12 sayı üretti, üç ribaund, iki asist, bir top çalmayı da istatistik kağıdına ekledi. Tüm takım arkadaşları onun disiplinini, ciddiyetini, tevazusunu övdü, takımın bir parçası oluverdiğinden bahsetti. Elbette sahada yaptıklarıyla en değerli oyuncu seçilmeyecekti, ama onun lige katkısı bunun çok ötesindeydi. 

Ligin yeni takımı Scarborough, gittiği deplasmanlarda binlerce taraftarı tribüne çekti, kendi evinde oynadığı ilk maçının da biletlerini tamamen sattı. Dördüncü sezonunu yaşayan CEBL’in yeni takımı Shooting Stars için özel bir başlangıçtı bu. — Reklam kokan bir hareket diyebilirsiniz, doğru da. Shooting Stars’ın sahiplerinden birisinin Niko Carino, yani Drake’in de kurucularından olduğu kıyafet markası OVO’nun ortaklarından olduğunu denkleme ekleyin. Pazara yeni giren bir takımın lansmanı için gereken zekice bir dokunuştu Cole; bunun da hakkını verdi. 

Scarborough Shooting Stars

CEBL, henüz yolun başında da olsa, iyi bir proje. NBA’le çakışmayacak şekilde yazın oynanıyor ve Toronto dışındaki büyük şehirleri kapsayan iyi bir ağa sahip. 2019 yılında altı takımla başlayan lig, eklemelerle 10 takıma ulaşmış durumda. Scarborough, CEBL’in ilk GTA, yani Toronto çevresini kapsayan metropolitan alanı diyebileceğimiz Greater Toronto Area, takımı. Toronto merkezinin doğusunda yer alan Scarborough, tüm Kanada’nın en çokkültürlü bölgelerinden birisi. 630 binlik nüfusunun yarısından fazlasını Kanada dışında doğanlar oluşturuyor. Bu, önemli bir veri çünkü yaygın kanının aksine basketbol, Kanada’nın DNA’sında bulunan bir spor değil. 

Raptors’ın son yıllardaki başarısı popülariteyi artırsa da, beyaz Kanada için buz hokeyi ve beyzbol çok daha popüler. Ama basketbol geleneği çok daha güçlü olan ülkelerden gelen göçmenler sayesinde bu durum, özellikle GTA’de hızla değişiyor. Raptors’ı yöneten şirket olan MLSE’nin eski patronlarından Richard Peddie, 2019 yılında The Athletic’e şöyle demişti: “Toronto Raptors taraftarları, diğer sporlardaki taraftarlara göre Toronto’yu daha iyi yansıtıyorlar. Kitlenin çeşitliliği, yaş ortalamasının düşüklüğü… [Hokey takımı Toronto Maple] Leafs taraftarları ise çok daha yaşlı. Kanada’ya göç eden insanlar hokey ülkelerinden gelmiyor. Basketbol ise dünyadaki ikinci spor.” 

J.Cole

Scarborough Shooting Stars

Bu yüzden CEBL’in GTA bölgesinde bir takıma ev sahipliği yapması, bunun için de Scarborough’yu seçmesi çok akıllı hamlelerdi. Cole, bu pastanın üzerindeki krema oldu. Ama CEBL’deki tek hikaye bu değil. Raptors’la bir sezon oynayıp uyuşturucu kullanımı yüzünden ceza alan ve yolu Avrupa’ya düşen Jalen Harris’in Shooting Stars sayesinde Kanada’ya döndüğünü belirtmekte fayda var. Lig tarihindeki üç sezonda da Yılın Oyuncusu seçilen Xavier Moon’un LA Clippers’ın gelişim ligi takımına transfer olduğunun, dolayısıyla bu ligin NBA’e bir arka kapı olma ihtimalinin de altını çizelim. 

J. Cole, 9 Haziran’da takımını galibiyete taşıdığı ve iki üçlükle kariyer rekorunu kırdığı maçtan sonra turneye çıkacağı için takımdan ayrıldı. Maç sonundaki röportajda söyledikleri ise, bir promosyon hamlesinin parçası olan bir süperstardan çok, spor hayallerini gerçekleştirmiş bir adamın cümlelerine benziyordu: “Burada bir takımın parçası hissettim. Herkes bana kucak açtı ve bir grup harika bir adamla bir takımın parçası oldum. Buraya gelmeme izin vermeleri ve bunu tecrübe etmeme izin vermeleri paha biçilemezdi.” 

Article Tags:
· ·
Article Categories:
Manşet

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Manşet Haberler ...