Anna Laudel’de: “Seni Sevmeyen Ölsün”

Haber: Eylül Aşkın

Küratörlüğünü sanat muhabiri M. Gülben Çapan‘ın üstlendiği sergi, Anıl Can, Ardan Özmenoğlu, CANAN, Cansu Yıldıran, Haluk Çobanoğlu, Rasim Aksan, Tuğberk Selçuk ve Yasemin Özcan gibi farklı malzeme ve tekniklerle çalışan 8 sanatçının disiplinler arası çalışmalarından oluşan bir seçkiyle adını Tüdünya‘nın 1986 tarihli hit şarkısından (Seni Sevmeyen Ölsün) alıyor.


1960’ların Türkiye’deki modernleşme çabalarına tepki olarak ortaya çıkan önemli bir kültürel olgu olan Arabesk, serginin ana temasını oluşturuyor. Zor yaşam koşullarına vurgu yapan arabesk kültürü, uzun yıllar kısıtlanıp sansürlenmiş, ardından müzik tarihi boyunca farklı biçim ve şekillerde kendini göstermiştir.


Sergi, arabesk müziğin gün geçtikçe özgürleşerek daha geniş kitlelere hitap eden popüler bir müzik türüne dönüşen ve evrilen yolculuğuna ışık tutuyor. Geçmişte arabeskin “babaları” olarak anılan figürler ile günümüzde arabesk yaşam tarzının çetin koşullarında yaşamaya devam edenler arasındaki toplumsal uçurumdan ilham alan seçki, bizi dışlanmışları yeniden düşünmeye davet ediyor, hala kimliklerini arıyorlar. “Seni Sevmeyen Ölsün”, kollektif bir öz-kimlik ve “kurtarıcı” arayan bu kültürün yarattığı kahramanların, acının trajedisi ve aşkın isyanı üzerinden toplumsal dönüşümün ne kadar yeni olduğunu göstererek anlatıyor.

Eser seçimleri, acının trajedisi, aşkın isyanı üzerinden kolektif bir öz kimlik ve “kurtarıcı” arayışında olan Arabesk kültürünün yarattığı kahramanların toplumsal değişimini ve hareketle yeni kahramanların nasıl yaratıldığını yansıtıyor.

Barış Öktem, Mari Spirito, Aslı Sümer ve Adnan Yerebakan‘ın katkılarıyla gerçekleştirilen, küratörlüğünü M. Gülben Çapan‘ın üstlendiği, asi bir ruhun en kişisel ifadesi olarak Arabesk kültürü konu alan kapsamlı karma sergi “Seni Sevmeyen Ölsün”, 10 Eylül 2023 tarihine kadar Anna Laudel İstanbul‘da görülebilir.

Anna Laudel Beyoğlu: Kazancı Yokuşu No: 45-49a Gümüşsuyu Mah. Beyoğlu, 34437 Istanbul

Açılış saatleri:
Pazartesi günü kapalı
Sal – Cmt: 12:00 – 19:00
Pazar: 12:00 – 18:00

info@annalaudel.gallery
Tel: +90 212 243 32 57

https://annalaudel.gallery/istanbul/

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Manşet Haberler ...