Erkin Koray’ın Vefatı Türkiye’yi Yasa Boğdu

Haber: Eylül Aşkın

7 Temmuz günü kaybettiğimiz Özkan Uğur‘un ardından Türkiye, müziğin yapı taşlarından bir değeri daha kaybetti. Türk pop müziğinin kült gruplarından MFÖ‘nün Ö’sü Özkan Uğur‘un hayata gözlerini yummasından tam bir ay sonra, 7 Ağustos’ta bu sefer ‘anadolu rock müziğinin babası’ Erkin Koray, Kanada‘da akciğer rahatsızlığı nedeniyle kaldırdığı hastanede daha fazla acı çekmemesi için ailesi tarafından alınan uyutulma kararı neticesinde hayatını kaybetti.

Kızı Damla Koray‘ın bildirdiğine göre Erkin Koray bir süredir bilinmeyen bir akciğer rahatsızlığından muzdaripti ve acı çekiyordu. Tedavisi bulunamayan hastalık için Damla Koray şu sözleri kullandı: “Babam, hastalığının son dönemine yaklaşmıştı. Daha fazla ağrı sızı çekmemesi için uyutuldu. Bu bir akciğer rahatsızlığı. Ben adını bile ilk defa duydum. Bulunmaz bir hastalığa yakalanmış olmasına şaşırdım diyemem. Kendisi her konuda olduğu gibi bu konuda da ekstrem bir insan olduğunu kanıtladı.”

Kanada’nın Toronto kentindeki hastane odasında, 82 yaşında vefat eden Koray için bir cenaze töreni yapılmayacağı bildirildi. Bununla beraber Damla Koray, babasının hayranları ve dostları için yapılacak bir anma töreninin ilerleyen zamanlarda duyurulacağını söyledi.

Sevenlerine Mektupla Seslenmişti

Erkin Koray, sanki öleceğini hissetmişçesine, geçen ay sevenlerine şu sözlerle seslenmişti:

“Canlar! Yaşlanıyoruz herhalde artık…

Size bir-iki söyleyeceğim bir şey var, onu da söyleyeyim de… Neme lazım. 

Bu arada Kanada seyahatimle ayrı kaldığımız süre içinde, tabii ki yeni eserler yaptım. Bunların hepsini kızım Damla’ya, Kanada “Weagle Records” firmasından size ulaştırması için bırakıyorum. Belki “Niye sen kendin çıkarmıyorsun?” diyeceksiniz… Vallaa, memleketin bu hukuki arızaları bende hiç heves bırakmadı. Sizin de kazanmış olduğunuz mahkeme dosyalarınızın üzerine bir çizgi çekip, çapulcuya “sen devam et” dense, sizde de aynı şey olur!

Düşünebiliyor musunuz? Herif PEMBE plak kapağı yapmış. Kendi ruhunu yansıtıyor herhalde. Benim onayım yok, normal olarak. Zaten plak üzerinde onayı alınan herhangi bir şey de yok.

O yüzden bu işi kızıma bırakıyorum. Onun sinirleri benimkinden daha sağlam. Daha doğrusu ben ona, bu işlere sinirlerini bozmamasını telkin ettim.

Eserlerin adlarını özellikle şimdiden söylemiyorum. Sebebi var: “A” desem, ANNEN diye plak çıkartırlar yarın; söz ve müzik: Erkin Koray, diyerekten…

Söyleyeceklerim bu kadar.”

ERKİN KORAY KİMDİR?

(24 Haziran 1941; Kadıköy, İstanbul – 7 Ağustos 2023; Toronto, Kanada), Türk rock, Hard Rock ve Anadolu rock sanatçısı.

Küçük yaşlarda, piyano öğretmeni olan ve Şerif Yüzbaşıoğlu, Ayhan Yünkuş ve Önder Bali gibi müzisyenlere eğitmenlik yapan annesi Vecihe Koray’dan piyano öğrendi, daha sonra gitar çalmaya başladı. 

Anadolu rock, psychedelic rock ve hard rock türünde özgün eserler vermiş olmakla birlikte birçok türküyü yeniden düzenlemiştir.

Özgün çalışmaları, doğu ve batı müziklerinde yaptığı çalışmalarla birçok müzisyeni etkilemiştir. Cemalim, Köprüden Geçti Gelin gibi çalışmaları ile Türk halk müziği, Nihansın Dideden, Kıskanırım gibi parçalar ile Türk sanat müziği eserlerini yorumlayarak Anadolu rock tarzının en önemli eserlerini vermiştir.

Şaşkın (Ala Ain Moulayiteen) (Dabke), Estarabim, Çöpçüler, Fesuphanallah gibi geniş kitlelerin beğenisini kazanan Arabesk-rock parçaların yanında, Mesafeler, Yağmur gibi psychedelic rock’a uzanan ve Krallar, Akrebin Gözleri, Öfke gibi metal müzik olarak nitelendirilebilen birçok önemli çalışmaya imza atmıştır. 1960’ların sonuna doğru, bağlamanın sesini müzik yapılan mekânlarda daha çok duyurmak ve rock müziğinde de kullanabilmek için elektro bağlamayı icat ettiği söylenir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Manşet Haberler ...