Dilara Nur Kahraman’ın Eseri Osman Hamdi Bey Odası’nda

Haber: Eylül AŞKIN

Dilara Nur Kahraman, 30 Mayıs 2005, Ukrayna doğumlu. Tuval ve yağlı boyalara özel bir tutkusu olan, çalışmalarında farklı teknikler kullanmaya, denemelerle kendini bulmaya çalışan Ukraynalı – Türk, genç bir sanatçı. Bugün sanat alanında prestijli üniversitelerden mezun olmakla övünemez, henüz zamanı değil, ama bir gün o seviyeye geleceğini biliyor. Şu an Ankara Üniversitesi‘nde öğrencilik yıllarının başlarında ve kendi hikayesini yazmaya çalışıyor.

Suluboyadan yağlı boyaya, natürmorttan geleneksel Çin sanatına kadar her şeyden biraz deneyimledikten sonra kendi stilini bulma yolunda oryantal tarza yöneldi. Özellikle dönemin ruhunu tablolarında yansıtmaya çok özen göstermekte ve aynı zamanda uluslararası tablo gönderimleri ile de uğraşmaktadır. İngilizce, Türkçe, Ukraynaca ve Rusça’yı akıcı olarak konuşmaktadır. 

Katıldığı Fuar ve Sergilerden Bazıları:

2021 Tokyo Global Art Award’ta finalist, 2021 Saatchi Art Gallery, London, Figurative Arts kategorisinde finalist olarak seçildi. 
2022 ArtAnkara 8th Contemporary Art Fair, Apollon Galeri ile Türkiyenin en büyük fuarına sanatçı olarak katılım sağladı. 
Teen Dreams Video Production Türk – Amerikan TV tarafından fark edildi ve davet edildi.2022, Yeşilay 6. Kısa Film Yarışması’nda “gençlerin gözünden madde bağımlılığı” hakkında çekilen kısa filme katkıda bulundu. 
IAFF İstanbul Art Gallery’e katılım sağladı.

“Osman Hamdi Bey ve Baltazzi” Eseriyle Büyük İlgi Gördü!

Dilara Nur Kahraman, eserin oluşum süreci hakkında şunları söyledi:

“En önemlisi tablo yapımından önceki aşamalar. Osman Hamdi Bey’in hayatı, çalışmaların araştırılması bunları üzerine kahve dökülmüş, yıpranmış eski bir deftere teker teker not edilmesi… Aynı şekilde Baltazzi hakkındaki bilgilerin araştırılması, ki bu biraz daha zordu çünkü Baltazzi’nin bir sürü keşfi olmasına rağmen günümüzde önümüze pek çıkartılmıyor, hatta doğru düzgün fotoğraf bile yok. Divriği Ulu Cami’nin en ince detayına kadar sketch(eskiz) edilmesi. Bütün detayları, önemli elementleri kafamda sürekli döndürdükten sonra, sonunda masa başına geçip, beyaz, temiz bir kâğıda eskizlerini çizmek. Bir rahatlık gelecek sanmıştım ama aslında en zor kısım burada başladı. Kim bilir kaç tane kâğıt sarf edildi, kalem kırıldı, silgi parçalandı ama sonunda tam istediğim şekli verebildim… Sıra tuvale geçti, “Büyük boyutlar yapmayacağım.” diye söylendikten sonra 135×90 cm tuvale çalışmaya başladım. Ama sonucu buna değdi. Fırçaların tuval üstüne her sürüşü ilham veriyordu, beraberinde küçük detaylarla daha fazla uğraşma isteği getiriyordu. Özellikle de yağlı boyaların kokusu… Kim sevmez tabi ama benim için ayrı bir heves ve tabi çizim esnasında video çekimleri… Eserin nasıl oluştuğunu kayıt altına almam lazım, ileride izleyip yine aynı duyguları hatırlamaya başlarım diye düşünürüm hep.”

Caner Kemahlıoğlu’nun Osman Hamdi Bey’in “Kaplumbağa Terbiyecisi” Eserini Yeniden Yorumladığı Tabloda, Divriği Ulu Camii’ni Kemahlıoğlu’yla birlikte yorumladı.

Kemahlıoğlu, Kaplumbağa Terbiyeci’sini yeniden yorumladığı eserine yaşamış olduğu şehrin tarihi yapı değerlerinin dokularından eklemeyi düşünmüştü. Bu dokular içerisinde ise Sivas Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası’nda yer alan motiflerden eklemeyi tercih etmişti. Orijinal resimde kullanılan Bursa’da bulunan Yeşil Camii‘nin üst katında, pencerenin üstünde yer alan sivri kemerli alana Divriği Ulu Camii‘nde yer alan motiflerden eklemelerde bulundu. Çalışmada yine cami motiflerinden yararlanılarak Osman Hamdi Bey’in kıyafetine de işlemeler yapmıştır. Yine aynı şekilde orijinaline bağlı kalarak eski görünümü ve dokuyu vermeye çalışmıştır. Kemahlıoğlu, Divriği Ulu Camii’nden esinlenerek oluşturduğu kendi yorumunda özellikle Divriği Ulu Camii‘nin motiflerinin işlenmesinde Dilara Nur Kahraman ile birlikte çalışmıştır.

Büyük Açılış Aralık Ayı Sonunda Gerçekleşecek!

Osman Hamdi Bey Odası‘nın, “Kemahlıoğlu Özel Koleksiyonu” adı altında, Caner Kemahlıoğlu Müze bünyesinde 6 Haziran’da, tek bir eserle ön açılışı yapılmıştı. Sivas İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Sivas Valiliği’nin de destek olduğu projenin açılışı Aralık ayı sonunda gerçekleşecek.

Dilara Nur Kahraman‘ın “Osman Hamdi Bey ve Baltazzi” isimli eseri de bu sergi kapsamında meraklılarının ziyaretine açık olacak.

Kemahlıoğlu Özel Koleksiyonu Diğer Parçalar:
Metin Aykanat’tan, “Silah Taciri’ne Yeni Yorum”,
Ali Rıza Kanaç’tan, “Şehzade Türbesinde Derviş’e Yeni Yorum”,
Özgür Boran Gültekin’den, “İlahiyatçı’nın Rahlesi”,
Şerife Meral Eşmeler’den, “Yeşil Cami’de Kur’an Dersi” & “Şehzade Türbesinde Derviş” Eserlerine “Kalsedon Taşı Üzerine Yeni Yorum”,
Onur Kavas’tan “Kaplumbağa Terbiyecisi” ve “Kur’an Okuyan Kız” Çinileri,
Dilara Nur Kahraman’ın, “Özel Tasarımı”,
Buse Akdoğan’dan, Sivas’ın İlk Müzesi Buruciye Medresesi,
Büşra Meydan, “Kur’an Okuyan Kız”,
Deniz Serkan Özcan, “Pembe Başlıklı Kız”,
Günsu Saraçoğlu’dan “Deve Kuşu Yumurtası Üzerine İki Müzisyen Kız”,
Fadime Yıldırım’dan “Özgün Posta Pulları”,
Melih Can’dan “Ab-ı Hayat Çeşmesi” ve
Ayşegül Baş’tan “Yaprak Üzerine Kur’an Okuyan Hoca Yorumu”.

Article Tags:
· · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · ·
Article Categories:
SERGİ

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Manşet Haberler ...