SİNEM SAYIN YENİ ROCK ALBÜMÜ İLE 2022 YARIŞINDA

Sosyete Art’a hoş geldiniz. Öncelikle cesaretiniz ve müziğe sanatsal anlamda verdiğiniz değer açısından sizi tebrik ederiz.

Sinem Sayın neden müzik diyor ve sanatseverler ile hangi duygu bütünlüğünü bekliyor? Aslında sanatta beklenen bir şey olmasa da yapılanlar içimizden gelen ilham ve sevgiden doğsa da sonuçta bir emek verilerek yürünüyor. Bu kliplere yansıyan gerek oyunculuk gerek moda gerekse de şarkı seçimlerinde nelere dikkat ediyorsunuz albüm çıkartırken ?

Müzik benim için bir ifade biçiminden çok; hayat tarzı, yaşamımı biçimlendiren düşünce biçimi diyebilirim. Duyguların dışa vurumu olarak da Rock müziği seçtim. Dinleyicilerden beklediğim duygu bütünlüğü de Rock müziğin kendi içinde taşıdığı köşe taşlarında buluşmak. Gerek başkaldırı gerekse kabullenme. Diğer sorunuza gelecek olursak, günümüz dünyası bir tüketim dünyası olduğu için her gün yaptıklarımızın üzerine bir şey koymamız, bir önceki günün üzerine çıkmamız gerekiyor. Ancak, ben tüketim dünyasında olsak da kaliteli şarkıya, iyi sounda önem veriyorum. Ardından iyi bir ekip çalışmasıyla kendimi yansıtacağım, yaptığım müziği anlatabileceğim görüntülerin ortaya çıkmasına dikkat ediyorum. Özetle kalite, iyi bir ekip çalışması ve kendimi yansıtabilmem önemli. Bu yüzden Ali Kerrar Akıncı ile yollarımızın kesişmesi Ütopya Müzik’e gelmesi benim için ideal oldu.

Rock müzik söyleyen bir şarkıcı nasıl ifadesini şekillendirir? Nelere dikkat çekilir? Sanatsal kaygı nerelerdedir?

Kendini Rock müzik ile ifade etmeyi seçen müzisyen bir anlamda ifade biçimlerini şekillendirmiştir aslında. Çünkü daha önce de söylediğim gibi Rock müzik başlı başına bir ifade biçimidir. Hayata karşı duruş biçimidir. Karşı gelmek, razı gelmek, olmaması gerekenlere dair birçok şeyi söyler. Söylediği şeyler dikkat çektiği şeylerdir. Sanatsal kaygı da bunlar çevresinde şekillenir.  

Dünyada kadın olmanın zorluğu nedir size göre? Okurlar arasındaki kadınlar da en az sizin kadar sanat ile uğraşan ve takip eden insanlardan. Anlaşılacağınızı bilerek cevaplarsanız seviniriz. Bazen bir resim bazen ise bir söz kadını kadın yapar. Çok konuşulsa da kadınların da sanatı gerçekten çok iyi. Bu konuda feminen tarafınız ne der bizlere? Rock dalında kadın şarkıcı olmak için neler ile mücadele ediyorsunuz?

Dünyada kadın olmak her geçen gün daha da zorlaşıyor. Bunu hem mesleki hem de müzikal yaşantımda deneyimliyorum. Çünkü biz kadınlar olarak ne kadar sesimizi çıkartmaya çalışırsak bizi o kadar susturuyorlar. Oysa, biz önce “biz de varız” sonra da eşitlik için sesimizi çıkartmak istiyoruz. Medyaya yansıtıldığı üzere erkekleri ötekileştirmek/dışlamak değil derdimiz. Artık tek derdimiz yaşamak. En temel zorluk yaşamamıza izin vermiyorlar demem doğru olur sanırım. Öte yandan, yaşamasına izin verilen ve kendimizi ifade etme biçimi olarak sanatı seçmiş olan kadınlar olarak elimizden gelenin en iyisini yapıyoruz. Artık, kadın Rock müzisyenleri olarak bir tarzımız var. İstediğimiz gibi makyaj yapıp istediğimiz gibi giyinebiliyoruz. Sahne bizim ve bizim kurallarımız geçerli. Abartılı sahne kıyafetleri de bizim kendimizi ifade etmemize yardımcı oluyor düz siyah pantolonlar da. Artık eski kurallar geçerli değil.

Rock müzikte kadın şarkıcı olarak var olma konusunda da geçmişten beri süregelen bir mücadele içindeyiz. 80 ve 90’lı yıllardaki gibi katı görüşler kırıldı. Kadınlar arasındaki dayanışma ve bu işi en az erkekler kadar başarabildiğimizin de ispatlanmasıyla biz görünür olduk. Kadın müzisyen olmak ayrı bir ispat isterken sürekli bağıran(!) (eskiden halk arasında Rock müzik bu şekilde anılırdı) bir müzik yapmanın kabul görmesi bin kat daha zordu.   

Hayat görüşünüz nelerdir? Pandemide yaşadığımız hayat sizi tatmin ediyor mu? Çünkü sahneler azaldı, konserler iptal olabiliyor, eskiden olan etkinlikler daha az gerçekleşiyor. Bu konuda neler paylaşabilirsiniz? Gelecekte ümit var mı yapılacak konserlerde yoksa hepimizin anladığı üzere sosyal medya takipleri mi sizlere faydalı olacak?

Gittikçe zorlaşan hayat karşısında bir kaya gibi sert olmakta fayda görüyorum. 😊 Pandemi sebebiyle yaşadığımız hayat tabii ki beni tatmin etmiyor. Ama ben bu zor günleri de aşacağımıza inanıyorum. Sanat en başta da müzik insanların hayatından asla eksik olmaz. Çünkü biz sanata ve müziğe sığınırız. Ben de pandemi sürecinde müziğe sığındım. Hem dinledim hem besteledim. Dinleyici ile buluşturmaya sabırsızlanıyorum. Biliyorum ki dinleyici de yeni şeyler arıyor. Çünkü pandemi bizi sadece eve tıkmadı. Aynı zamanda sonsuz diyebileceğimiz sanal dünyada da aynı döngünün içine tıktı. Yeni sesler, yeni şeyler, yeni söylemler duymak istiyor artık dinleyici. Konserler iptal oldu ama biz zaman zaman uygulamalar zaman zaman da Youtube üzerinden sesimizi duyurmaya çalıştık. Bu süreçte birçok müzisyen arkadaşımız olumsuz etkilendi. Ancak bundan sonra o kötü günleri bir daha yaşamamak için dört elle müziğimize sarılmalı ve daha çok dinleyicimizle buluşmalıyız.

Yeni bir iş programı üzerinde olduğunuzu duyduk. Bilgi verir misiniz? Yeni klip ve bilumum koşturmanızda bizlere neler hazırlıyorsunuz?

Çok uzun zamandır üzerinde hassasiyetle çalıştığım albümüm var. Bunun müjdesini verebilirim. Sevgili Ali Kerrar Akıncı ile yollarım kesişti ve arkasından müzikal olarak hayatım değişti. Bu konuda çok şanslıyım. Çünkü bana farklı bakış açışı kazandırdı. Onunla ve Ütopya Müzik Yapım’da Ayhan Orhuntaş ile bir araya gelerek bir yol haritası çizdik. Çizdiğimiz yol haritası üzerinden ilerliyoruz. Önce albümü bütün dijital platformlardan ulaşılabilir kılacağız sonra da Youtube kanalımdan dinleyicimle buluşacağız. Dinleyici farklı farklı tarzlarda Sinem Sayın ile tanışacak. Şu an albümü hazırlıyoruz. İnce işçilik kısmındayız desem yeridir. Tabii ki bu sırada konsere devam edeceğiz. Konserler için oldukça heyecanlıyım. Dinleyiciyle yakın temasta olmak paha biçilemez bir şey.

Albüm Künyesi:
Yapım: Ütopya Müzik
Yapımcı: Ayhan Orhuntaş
Prodükörler: Ali Kerrar Akıncı/Ayhan Orhuntaş
Executive Prodüktör: Ali Kerrar Akıncı
Mix: Ayhan Orhuntaş
Mastering: Ayhan Orhuntaş
Stüdyolar: Ütopya Müzik Yapım Stüdyoları/Arı Stüdyo

Hayatta bundan sonra sanatsal bir değişim hangi ilgi alanlarınızda bekliyorsunuz? Sürekli ilerleyen bir dal seçmişsiniz kendinize. Yolunuz açık olsun. Her zaman sizinleyiz. Değişim derken tarzınıza eklemek için seçeceğiniz şarkılarda anlatacağınız hikayelerin konularından bize örnekler verir misiniz? Sizi en çok etkileyen duygular hangileridir?

İsyan duygusunu çok seviyorum. Bu duyguyu taşıyan şarkılar söylemek, bu duyguyu aktaran müzisyenleri dinlemek her zaman beni çok etkilemiştir. Tabii ki sadece bunlar yok. Çok daha fazlasını albümde bulabilirsiniz.

Sosyete Art’tan sizlere kucak dolusu sevgiler… Tekrar görüşmek üzere…

Article Categories:
Manşet · Müzik

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Manşet Haberler ...