Bulut Reyhanoğlu: “Koskos benim çocukluğum.”

Röportaj: Eylül Aşkın

Bugünkü konuğumuz tekstil ihracat danışmanı, film yapımcısı, Koskos Yapım‘ın kurucusu ve sinemasever Bulut Reyhanoğlu.

1) Aslen İşletme mezunusunuz ve tekstil ihracat sektöründe otuz yılı aşkın bir kariyeriniz var. Film hayatınıza nasıl girdi? Daha önce film yapımcısı olmak gibi bir hayaliniz var mıydı?

  • Bundan 10 yıl önce böyle bir soru sorulsa herhalde yok canım derdim. Ama hayat beni ellisinden sonra yeni bir kariyer yolculuğuna çıkardı, bundan da çok mutlu oldum. Yakın arkadaşlarımın sinema yapmaya başlaması ile aslında bir şekilde sürecin içine dahil oldum ilk filmlerinde. (Zenne filminden bahşediyor.) Daha sonra onlar ikinci filmlerini yaparlarken (Çekmeceler) ben artık işin içindeydim. Başından beri yapımcılık, işin kendimi en çabuk adapte ettiğim ve öğrenerek ilerlettiğim, aynı zamanda sinema yaparken en zevk aldığım bölümü oldu.

2) 2017’de Short by short online kısa film platformunu kurarken neler düşündünüz, ne hedeflediniz? Özellikle kısa filme yönelmenizin nedeni nedir?

  • Aslında Shortbyshort benim yönetmen arayışımdan doğdu. Festivalleri gezerken bir çok kısa film yapmış, çok başarılı yönetmenlerle tanıştım. “Onlara nasıl ulaşırım?” sorusu ile başlayıp, bu yönetmenlerimizi ve filmlerimizi tanıtıp seyrettirelim düşüncesi ile Shortbyshort hayata geçti. Burada en çok onlara destek olmak ve film çekmelerine elimden geldiğince yardım etmek motivasyon kaynağım oldu.

3) Türkiye’yi kısa film üretimi ve üretilen yapımların kalitesi bakımından nasıl değerlendiriyorsunuz?  

  • Türkiye’de bu konuda çok başarılı yönetmenler ve filmler var. Onlara gerekli destek sağlanırsa, güzel filmler dünyada da ses getirecektir.

4) Bir röportajınızda “Ben sanat yapmıyorum. İş hayatında ürünü alıp müşteriye teslim ediyordum. Burada da yapılmış bir ürünü dışarıya teslim ediyorum.” demişsiniz. Pratikte bu doğru olsa da, sizce size gelen yapılmış ürünün, yani bir kısa filmin, satıp satmayacağını değerlendirme işi de sektörün gereği olarak sanatsal bir göz gerektirmiyor mu?

  • Orada benim söz ettiğim sanat kısmı yönetmenimin işi. Benim bu konudaki görevim ise ona gerekli ortamı sağlamak ve teknik olarak işi hayata geçirmek. Ama bunları yaparken tabii ki sanatsal bir gözünüz olmak zorunda ve bilmek zorundasınız.

5) İyi bir film izleyicisi olduğunuzu düşünüyor musunuz? Size göre bir filmin başarısında öne çıkan temel etmenler neler ya da neler olmalı?

  • İyi bir film izleyicisiyim diye düşünüyorum. Benim için bir filmin başarısı o filmi seyrederken hissettiğim duygularla alakalı. Başarı için şunlar olmalı demek bana doğru gelmiyor. Yaptığınız işin başarısı kişilere göre çok değişken olabiliyor. Ben genel olarak samimi hissettiğim ve duygularıma hitap eden filmleri başarılı buluyorum.

6) Pandemi öncesi dönemde kısa filmlerin üretilmesine katkı sağlamak için çeşitli eğitim kurumlarının ortaklığıyla düzenlediğiniz projeler ve atölyeler de mevcut. Yakın dönemde tekrar buna benzer bir proje içine girmeyi düşünüyor musunuz?

  • Bununla ilgili olarak artık sadece üniversiteler ile değil, yerel kurumlarla da işbirliğine girerek bu atölyelere devam edeceğiz.

7) Pandemi döneminde, Ekim 2020’de, yapımcılık mesleğinizi kurumsallaştırarak Koskos Film Yapımcılık Şirketi’ni kurdunuz. TDK’ya göre “koskos” kelimesinin birbirinden çok farklı, birden fazla anlamı var. Ben sizin gibi ince detaylara özen gösteren birinin hangi anlamı baz alarak şirketine bu ismi verdiğini merak ediyorum açıkçası. Yoksa sadece pazarlama stretejisi miydi? : )

  • Koskos aslında benim çocukluğum. Babamın görevi nedeniyle Anadolu’da bulunduğumuz sırada bize her hafta İstanbul’dan siyah beyaz filmler getiren Koskos amca vardı. Ben yıllarca cuma akşamları heyecanla Koskos amcanın gelmesini, film makaralarını yerleştirmesini hayranlıkla seyrederdim. Film aşkı o günlerden geldiği için ona bir şükran borcunu ödemek adına Koskos oldu.

8) Koskos Yapım, Türkiye’nin ilk çağdaş sanat belgeseli olarak kabul gören “Crossroads” (Kavşak) gibi önemli bir filmin yapımına olanak sağladı. Bu belgeseli Türkiye’nin ilki yapan özelliği ise sinema diliyle çekilmiş olması. İlk defa 41. İstanbul Film Festivali’nde gösterimi gerçekleştirilen bu film, 10. Boğaziçi Film Festivali’nde “En İyi Belgesel” ödülünü aldı. Daha önce yurt dışından birkaç festivalden davet aldığınızı okumuştuk. Crossroads serüveni burada bitti mi yoksa önümüzdeki günlerde uluslararası platformlarda da bu önemli filmi görecek miyiz?

  • Crossroads halen gösterimlerine devam ediyor. Yakında Yunanistan’da bir festivalde gösterileceğiz. Platformlar için maalesef bir umudum yok şu an. Çünkü aradıkları bu tür belgeseller değil. Ama umarım bir gün… Ben de çok isterim.

9) Şu anda nelerle meşgulsünüz? Hangi projeler üzerinde çalışıyorsunuz? 2023 yılı içerisinde bizi bekleyen sürprizler var mı?

  • Şu anda Gözde Kural’ın “Najwa” ve Mahmut Fazıl Coşkun’un “Ölüleri Yakma Cemiyeti” filmleri ve iki sürpriz belgesel hazırlığı ile ilgili çalışıyoruz. Ayrıca Pilevneli Gallery ile beraber onların sanatçılarının sergi belgesellerine devam ediyoruz.

10) Film dışında ilham aldığınız, ilgilendiğiniz başka sanat dalları da var mı? 

  •  Güzel sanatların her dalı ile ilgilenmeye çalışıyorum.

11) Okurlarımız sosyal medya üzerinden sizlere nerelerden ulaşabilirler? 

  • Gerek instagram’dan ve threads’den @bulutreyhanoglu , Twitter’da da @bulutrey hesaplarından bana ulaşabilirler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Manşet Haberler ...